Juozas Ruolia: apie sveikatos mitus

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 6 , reitingas: 4.83 iš 5)
Loading...

 

Pateikiame sutrumpintą pokalbį su Vilniaus universiteto Onkologijos
instituto Fitoterapijos fitoterapeutu Juozu Ruolia. Kartais klaidingos
nuomonės būna labai gąjos, tiesos žodis išsklaido tamsą.

“Kai žmogaus organizmui trūksta kokių nors veikliųjų medžiagų, jų
nesunkiai galima gauti iš augalų. Tik reikia žinoti, kada kas tinka.
Perlenkti lazdą labai lengva, todėl nepatarčiau imtis saviveiklos”, –
kalba fitoterapeutas. Jis nepritaria nuomonei, kad gydymas
vaistažolėmis negali pakenkti: “Tarkime, dabar madingas imbieras. Jis
išties turi labai daug vertingų gydomųjų medžiagų, tačiau kai jo per
daug, šlapime atsiranda baltymų, o tai rodo, kad organizmas neteko
naudingų medžiagų. Atminkite – jei vartosite labai daug vitaminų,
valgysite daug daigintų grūdų, gersite daug įvairių sulčių, galite sau
labai pakenkti. Sergantiesiems vėžiu kategoriškai negalima gerti
želmenų sulčių! Pastarosiose yra medžiagų, skatinančių onkologinę ligą
atsinaujinti.”

Lietuvoje leidžiama vartoti 189 žolinius augalus, o onkologiniams
ligoniams – mažiau nei 50 rūšių. Pasak J.Ruolios, kai kurių
onkologinių ligonių pačių pasigamintuose musmirių, dėmėtųjų maudų,
klumpelių preparatuose esančios nuodingos medžiagos padaro daug
nepataisomos žalos, silpnina imunitetą.

Lietuviškų gydomųjų augalų veikliosios medžiagos tikrai ne prastesnės
negu tibetietiškų, indiškų, kiniškų. Jos stiprina radikalaus gydymo
išsekintą organizmą, padeda atkurti imunitetą.

Atsargiai – sultys! “Jei jums nustatytas vėžys, turėtumėte būti
atsargūs su natūraliomis vaisių ir daržovių sultimis”, – aiškina
fitoterapijos specialistas. Fiziologai teigia, kad per valandą
organizmo audiniai ir organai iš sulčių vitaminų, fermentų pasisavina
tiek, kiek jų yra viename gurkšnyje. Būtent taip ir reikėtų gerti šį
gėrimą – ne vienu prisėdimu, o po 1-3 gurkšnius (iki 50 ml) kas
valandą. Ypač šios taisyklės turėtų paisyti sergantieji vėžiu,
antraip, užuot stiprinę organizmą, tik maitins piktybines ląsteles.

Kovojantiems su vėžiu žmonėms kur kas vertingiau valgyti daugiau
šviežių vaisių ir daržovių, nes tuomet jie gaus daug naudingos
ląstelienos.

J. Ruolia įtariai vertina pastaruoju metu išpopuliarėjusius vaisių ir
daržovių kokteilius. “Manoma, kad tokius gerti labai sveika. Kad
perkūnas nudaužtų tą, kuris šitą mitą paskleidė. Ar kas tyrė, kokie
nauji junginiai susidaro sumaišius 5 ar 6 vaisių ir daržovių sultis?
Sveika valgyti obuolius ar morkas: organizmas pasinaudoja ir sultimis,
ir ląsteliena. Granatai – sveika, virti raudonieji burokėliai –
sveika, bet šios daržovės turi ir be galo daug agresyvių medžiagų, o
jos jungiasi su kitų daržovių ar vaisių sultyse esančiomis
medžiagomis, sudaro naujus, kartais ir žalingus, junginius.”

Pramoniniu būdu pagamintas sultis, anot J. Ruolios, galėtų gerti tie,
kurie patyrė insultą ir infarktą, sergantieji inkstų nepakankamumu,
kenčiantieji nuo opaligės ir tie, kurių organizmas nevirškina obuolių
ar morkų. Onkologiniams ligoniams šios sultys nerekomenduotinos.
Fitoterapeutas ypač kategoriškai vertina želmenų sultis: “Mano akyse
šimtai moterų, sirgusių gimdos kaklelio, gimdos, kiaušidžių vėžiu,
iškeliavo į kapus – jos vartojo daigintus grūdus, želmenų sultis, ir
liga atsinaujindavo. Šių sulčių pardavėjai nematė, kaip jos miršta.
Matė tik perkančiąsias. Ir giedojo himnus, kad želmenų sultys tikrai
išgydys vėžį.”

Fitoterapijos žinovas itin pabrėžia pektinų naudą.

Pektinų šaltiniai:

1. Orkaitėje kepti obuoliai ir morkos. Vartoti po vieną keptą morką ar
obuolį kas 2 val. 21 dieną, paskui daryti 7 dienų pertrauką.
2. Kavamale malti linų sėmenys. Vartoti: po vieną valgomąjį šaukštą
keturis kartus per dieną 21 dieną, paskui daryti 7 dienų pertrauką.
3. Su cukrumi trinti juodieji serbentai. Vartoti keturis, penkis
kartus per dieną 21 dieną; paskui daryti 7 dienų pertrauką.
4. Su cukrumu trinti svarainiai, agrastai, mėlynės. Vartoti 21 dieną,
vėliau – 7 dienų pertrauka.

Sveikatai naudingų produktų grupės:

1)Pjaustyti žali ar rauginti baltagūžiai ir žiediniai kopūstai,
brokoliai (viena ar dvi saujos), šaukštas krienų, skiltelė česnako,
galvutė svogūno, keli ridikėliai, 2 ar 3 šaukštai tarkuotų ropių.

2)Tarkuoti virti raudonieji burokėliai, trintos ir lygiomis dalimis su
cukrumi sumaišytos mėlynės, juodieji serbentai ar aronijos (2-4
šaukštai). Uogas galima pakeisti ir keliais šaukštais uogienės, 20-30
džiovintų mėlynių, vynuogių arba 50-100 ml natūralaus raudonojo
vynuogių vyno.

3) Morkos. Iš vakaro sutarkuokite 2 ar 3 morkas, nuspauskite, masę
apšlakstykite grietine, ryte pakaitinkite keptuvėje su alyvuogių
aliejumi ir pasigaminkite salotų su I ir II grupėje išvardytomis
daržovėmis ar uogomis. Trinti ir su medumi maišyti šaltalankiai (1:1),
šermukšnių uogos (3 šaukštai), šaukštelis šaltalankių aliejaus.

4)Avokadai, citrinos (kelios riekelės).

Jei viduriai užkietėję, valgykite orkaitėje keptų obuolių, morkų (kas
2 ar 3 valandas), javainių košės. Taip pat tinka grikių, pupų,
pupelių, žirnių, su lupenomis virtų bulvių (joms atvėsus odelę
nulupkite) košės. Jas skaninkite riešutais, razinomis, medumi,
apšlakstykite sojų, alyvuogių aliejumi ar aliejumi su karotinu.
5)Žuvų produktai, vištiena, triušiena, neriebi jautiena, neriebūs
pieno produktai (kąsnis mėsos produktų, kąsnis daržovių).

6)Kmynų, pankolių, krapų sėklų nuovirai, mineralinis vanduo, obuolių,
morkų ar kitokios sultys. Sultis geriausia gerti mažomis porcijomis,
po 20-50 ml. Valgyti žalius obuolius, kriaušes, apelsinus ar kitus
vaisius, uogas. Galima gerti kiaulpienių, gysločių, kopūstų sulčių,
bet ne daugiau kaip du tris šaukštus per dieną.

Kaip nesusirgti Kaip elgtis ir gyventi, kad piktybinė liga mus
aplenktų? Remdamasis Pekino universiteto tyrimais, J.Ruolia
rekomenduoja profilaktiškai vartoti fitoterapines priemones tam
tikrais žmogaus gyvenimo laikotarpiais: nuo 12-os iki 14-os, nuo
24-erių iki 27-erių, nuo 36-erių iki 38-erių, nuo 47-erių iki 48-erių,
nuo 58-erių iki 60-ies, nuo 72-iejų iki 74-erių, nuo 84-erių iki
85-erių metų. “Kas dvylika metų suprastėja visi žmogaus biocheminiai
rodikliai, todėl prisižiūrėti būtina”, – pabrėžia gydytojas.

Vienas svarbiausių sveikatos veiksnių – imunitetas. Jį stiprinti
galima vaistažolėmis. Pasak J. Ruolios, tinka purpurinių ežiuolių,
beržų lapų, kemerų, karpažolių arbatos. Paprastųjų pipirmėčių,
čiobrelių eteriniai aliejai organizme “prilimpa” prie virusų,
bakterijų ir padeda juos pašalinti.

Stipri nervų sistema – dar vienas sveikatos garantas. “Visais
atvejais, atsiradus vėžiui, matau sugriuvus jį ne tik fiziškai, bet ir
dvasiškai. Jis sau atrodo nelaimingiausias, blogiausias, negražus.
Kaip auklėjame vaikus? Už menkiausią klaidą taip išvainojame
mažutėlius… O suaugusiam tokių žodžių nedrįstame pasakyti. Juk niekas
nėra tobulas. Kai paklausiu savo pacienčių, dėl ko, jų nuomone,
susirgo vėžiu, dauguma sako: tai ne tas ministras pirmininkas, tai ne
tas prezidentas. Tiek save erzina, savy gamina tokius milžiniškus
kiekius adrenalino! O juk šios medžiagos pertekliui valandą pabuvus
organizme, šešioms valandoms susiaurėja kraujagyslių spindis. Šiuo
metu visuotinai nutarta, kad vėžys atsiranda tada, kai žmogus itin
prastai prisitaiko prie aplinkos, kai jį nuolatos kankina stresai.
Tokiu atveju organizme būna didžiulis agresyvių medžiagų kiekis”, –
aiškino gydytojas.

Paprastai sergantieji vėžiu nevartoja antioksidantų. “Neaptikau nė
vieno onkologinio ligonio, kurio organizmas gautų pakankamai
antioksidantų”, – sakė J. Ruolia.

Geras virškinamojo trakto darbas – taip pat vienas sveikatos veiksnių.
“Pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimai, dujos rodo, kad žarnyne vyksta
puvimo procesas, – aiškino fitoterapeutas. – Padėti gali žolelių
arbatos ir antpilai: pupalaiškių – karštiems, greitai
susinervinantiems žmonėms, o pelynų ir jonažolių – abejingiesiems.
Fermentų, skrandžio sulčių išsiskyrimą skatina raudonėlių,
kiaulpienių, šlamučių mišiniai. Sužadinkite skrandžio, tulžies, kasos
ląstelių veiklą, ir šie organai išskirs tiek fermentų, kiek reikia
suvalgytam maistui suvirškinti.”

Pasak J. Ruolios, kasdien būtina išgerti ir 1 ar 2 l vandens: jis
praplaus tarpląstelinius tarpus, inkstams padės atskiesti medžiagų
apykaitos produktus.

Svarbu ir ką valgome. Įrodyta, kad tinkamas maistas gali saugoti nuo
vėžio. Piktybinių ligų profilaktikai rekomenduojama maitintis taip,
kad ne mažiau kaip pusę maisto raciono sudarytų daržovės ir vaisiai.
Juose esantys pektinai ir celiuliozė susijungia su organizme
besikaupiančiais toksinais ir juos pašalina iš organizmo. J. Ruolia
pasakojo neseniai lankęsis Tailande, Vietname, Kambodžoje ir
susižavėjęs vietinių gyventojų veidų, figūrų grožiu. “Tarp kitų
susirgimų vėžys ten yra 26 vietoje. Koks jų maisto racionas? Vienas
penktadalis mėsos, keturi penktadaliai – daržovių, kruopų, vaisių.
Sulčių jie negeria, užtat valgo daug vaisių. Suraskite bent pusę
Lietuvos gyventojų, kad valgytų, laikydamiesi principo: kąsnis
daržovių, kąsnis mėsos. Jei šeimininkės šitaip nemaitina namiškių, jos
pačios vykdo šeimos genocidą”, – griežtai kalbėjo fitoterapeutas.

Geriamosios sodos galios . Jei valgysime daug daržovių, užterštų
nitratais, ar vietoje teigiamo rezultato negausime neigiamo?
“Neekologiškos daržovės nėra tokios grėsmingos, kaip įsivaizduojame.
Augalas nepasiims mineralų ir kitų medžiagų daugiau, negu jam reikia.
Tiesa, importuoti vaisiai tikrai būna apipurkšti nuo gedimo
saugančiais chemikalais. Juos galima pašalinti geriamąja soda.
Parsinešėte iš parduotuvės vynuogių, apelsinų, bananų ar agurkų ir – į
koncentruotą sodos tirpalą. Jo receptas paprastas: sauja sodos –
litras vandens. Puikiai tirpina chemikalus. Po 15-20 minučių
nuplaukite švariu vandeniu ir, gerbiamosios šeimininkės, turėsite jau
nebe “sintetinį”, o gurgždantį, lyg močiutės augintą vaisių ar
daržovę.”

 Šaltinis – www.yogi.lt/…/juozas-ruolia-apie-sveikatos-mitus/

panašūs įrašai

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011