SILKĖ “PATALUOSE”
|2 komentarai
TETULĖ
Mano supratimu – pirmiausia būtina silkę pamarinuoti. Beje, geriausia pirkti silkes su galvom, išdoroti, supjaustyt gabalėliais ir marinuoti su citrinos sultimis, aliejumi (galima ir vos vos vandenuko), grūstais juodais pipirais, druska, cukrumi, svogūnais. Kai kada (priklausomai, kuo silkė bus užklojama) į marinatą pridedu daug daug cinamono. Marinatą būtina ragauti. Dar turiu tokį “fintą” – į marinatą pilu kelis šaukštus degtinės – prieskoniai geriau ir greičiau įsigeria.
O “užklotų” darau įvairiausių, net ir pagal sezoną.
1 – paprasta, bet gerai. Pomidorus, svogūnus susmulkinti nelabai mažais gabalėliais, nesumaišyti, o atskirais sluoksniais sukloti ant silkės, apdrabstyti majonezu.
2 – ant silkės gabalėlių krauti iš virtų pupelių ir pusžiedžiais pjaustytų porų bei majonezo padarytą mišrainę.
3 – Pakepinti svogūnų, pas juos į keptuvę berti pamirkytų džiovintų slyvų, razinų. Pravėsusią masę dėti ant silkės, pabarstyti smulkintais graikiškais riešutais. Šiuo atveju labai tinka silkė, marinuota su cinamonu.
4 – pakepinti svogūnų, berti smulkintų žalių pievagrybių, pilti vos vos vandens, patroškinti, įberti prieskonių, pravėsusią masę dėti ant silkės.
6 – ant silkės dėti mišrainę iš obuolių, virtų kiaušinių ir svogūnų bei majonezo. Arba į tą mišrainę įmaišyti silkės gabalėlių ir visą tą gėrį sudėlioti į tokią kompoziciją : ant didelės plokščiadugnės lėkštės išdėlioti konservuotų ananasų griežinėlius (nusausintus), ant jų dėti po gerą šaukštą mišrainės, gausiai papuošti žalėsiais.
7 – jau aprašytas morkų-svogūnų-pupelių-pomidorų pastos reikalas.
8 – silkė pataluose, kurią darau be tradicinių bulvių. Sluoksniais: silkė, sumaišyta su majonezu-svogūnai+majonezas-obuoliai+majonezas-virti kiaušiniai+majonezas-virti burokėliai. Būtina, kad pastovėtų bent per naktį. Gal majonezas baisiai atrodo, bet jo daug nereikia, ir galima (o ir būtina) naudoti neriebų, arba vis ragaujant pamaišyti su neriebia grietine, gal net jogurtu natūraliu.
9 – nedidukais kubeliais pripjaustyti kelių spalvų paprikos, pusžiedžiais – porų, vos vos citrinos sulčių, aliejaus, prieskonių, sumaišyti – ant silkės.
10 – prie arielkos – į obuolį ar pan. susmaigstyti tokių vėrinukų: silkės gabalėlis, rauginto agurko griežinėlis, svogūno gabalėlis, duonos kubiukas. Arba prabangiau: silkė, duona, pirktiniai marinuoti mažiukai svogūniukai, mažuliukai agurkiukai.
Virjes
Reikia: virtų, smulkiais gabaliukais pjaustytų morkų,pjaustytų porų ir
konservuotų ananasų – jeigu pirksit riekelėmis,supjaustykit nedideliais gabaliukais,
Aš porą perpjaunu išilgau- po to -tokiais pusiau žiedeliais. O proporcijos tokios: morkų ir porų -maždaug vienodai, o ananasų koks trečdalis kiekio.Ananasus reikėtų pasistengti dėti be sirupo. Viską sumaišau su “HELMANS” majonezu ir kraunu ant silkės viršaus. Noriu perspėti, jeigu sugalvosit pabandyti pasidaryti- nedėkit jokio kito majonezo, nes su kitais -išbandytas reikalas- praskysta ir skonis visai ne toks. Šitos silkutės kiek bedaryčiau visada pritrūksta, netgi vaikai, kurie nelabai mėgsta silkę, kerta su malonumu ir prašo daugiau dėti “nuo viršaus”:)
Ragana,
(past/copy)
REIKĖS:
100 g marinuotos silkės ;
2 svogūnai;
2 virti kiaušiniai ;
2 rauginti arba marinuoti agurkai;
petražolių lapelių ;
majonezo;
pipirų;
Silkę supjaustyti dviejų centimetrų gabaliukais, svogūną ir agurkus – kubeliais.
Kietai virtus kiaušinius stambiai sutarkuoti.
Įberti smulkiai supjaustytus petražolių lapelius, pipirų, užpilti majonezu ir išmaišyti.
Mišrainę ruošti keletą valandų prieš patiekiant.
Labai skanu silkė pataluose,aš kloju taip:virta bulvė tarkuojama burokine tarka,labai ploni svogūno žiedeliai,pašlakstoma virtu parūgštintu vandeniu,silkė mažais gabalėliais,vėl svogūnas,virta morka,truputį pipirų,tarkuotas obuolys,virtas tarkuotas burokėlis ir viskas apipilama majonezu.Leisti pastovėti ir skanaus.
Labai miela rasti silkės pataluose receptą be bulvių ir morkų, o su obuoliais. Mėgstu šį receptą.