Mišrainės – nacionalinio konkurso favoritės
|komentarų nėra
tetule
—————
Kulinarinė improvizacija ir išmonė gali išjudinti net tradicinės lietuviškos virtuvės pamatus – tuo įsitikino „Nacionalinės mišrainės konkurso“ rengėjai, po daugiau nei mėnesį trukusios kovos išaiškinę konkurentą nacionaline vadinamai baltajai mišrainei.
Loretos mišrainė (4 žmonėms)
2–3 virtos vidutinio dydžio bulvės,
2–3 vidutinio dydžio rauginti agurkai,
1 svogūnas,
½ stiklinės konservuotų žirnelių,
250–300 g rūkytos žuvies (pavyzdžiui, karšto rūkymo skumbrės),
½ stiklinės majonezo,
2 virti kiaušiniai, aliejaus,
žalumynai (krapai arba mairūnai, petražolės).
Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje kartu su nulupta ir susmulkinta rūkyta žuvimi. Bulves išvirti, nulupti ir supjaustyti kubeliais. Taip pat supjaustyti agurkus ir vieną kiaušinį (kuo smulkiau supjaustoma, tuo mišrainė būna skanesnė).
Į salotinę sluoksniais dėti pjaustytas bulves, agurkus, žuvį su svogūnais, žirneliais ir kiaušiniu. Užberti šiek tiek smulkintų krapų arba mairūnų. Tuomet mišrainę užpilti majonezu ir papuošti kiaušinių skiltelėmis bei žalumynais (ypač tinka nedidelės petražolių šakelės).
Dalios mišrainė (4 žmonėms)
200 g bulvių,
150 g morkų,
150 g žalių arba šaldytų šparaginių pupelių,
150 g žalių arba šaldytų žirnelių,
50 g itališkų marinuotų daržovių (iš skardinės),
majonezo.
I pasūdytą verdantį vandenį eilės tvarka sudėti morkas, žirnelius, šparagines pupeles bei bulves. Virti neilgai, apie 10-15 min., daržovės turėtų išliktų traškios. Tuomet daržoves nukošti ir supjaustyti. Viską sudėti į dubenį, sumaišyti ir tada suberti marinuotas daržoves. Pagardinti majonezu.
Gražinos mišrainė (4 žmonėms)
2 vištienos krūtinėlių filė,
200 g lukštentų krevečių,
1 avokada,
1 indelio pjaustytų konservuotų ananasų,
1 apelsino,
100 g vynuoginių pomidorų,
majonezo,
1 vazonėlio salotų papuošimui,
krapų, šlakelis citrinų sulčių.
Vištieną supjaustyti gabaliukais, apibarstyti prieskoniais ir pakepti keptuvėje. Avokadą, apelsiną, pomidorus supjaustyti ir sumaišyti su kepinta vištiena bei krevetėmis. Viską paskaninti neriebiu majonezu. Patiekalą dėti ant salotų ir pagardinti krapais bei apšlakstyti citrinų sultimis.
Lauros Imbrasienės mišrainė (4 žmonėms)
1 mažo kalafioro ,
100 g razinų,
150 g graikiškų riešutų,
150 – 200 g fermentinio sūrio,
saujelė džiovintų slyvų,
indelis konservuotų kukurūzų,
druskos ir pipirų pagal skonį,
majonezo.
Riešutus apskrudinti orkaitėje apie 10 min. Smulkiais gabalėliais supjaustyti kalafiorą ir fermentinį sūrį, taip pat pasmulkinti slyvas ir riešutis. Tuomet suberti razinas, kukurūzus bei viską pagardinti majonezu.
Lidijos mišrainė (20 žmonių)
1 skardinės konservuotų šparaginių pupelių (galima ir šviežių),
1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių,
1 skardinės konservuotų juodųjų pupelių ,
1 skardinės konservuotų avinžirnių,
1 skardine konservuotų kukurūzų,
4 skiltelių česnako,
puoduko smulkintų petražolių,
2 raudonųjų paprikų,
2 salierų stiebų,
3 morkų,
druskos, pipirų.
Padažui:
¼ puoduko raudono acto ir du šaukštus balzamiko acto,
1 šaukšto garstyčių,
1 šaukšto cukraus,
½ puoduko alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų.
Pupeles gerai nusunkti, perplauti ir sudėti į didelį indą. Supjaustyti visas daržoves, petražoles ir sumaišyti su pupelėmis. Atskirame dubenyje sumaišyti actą, garstyčias, cukrų, druską ir pipirus bei užpilti aliejumi. Gautu padažu aplieti mišrainę. Šis patiekalas gardžiausias dieną pastovėjęs šaldytuve.
Kristinos mišrainė (4 žmonėms)
nedidelės galvos žiedinio kopūsto,
vieno vidutinio dydžio svogūno,
krapų,
svogūnų laiškų,
majonezo,
druskos.
Žiedinį kopūstą gerai nuplauti ir supjaustyti vidutinio dydžio gabaliukais. Susmulkinti svogūną, krapus bei svogūnų laiškus. Viską sumaišyti su majonezu, pagal skonį įberti druskos. Ir skanaus.