Šparaginių pupelių salotos ir kt. receptai
|komentarų nėra
LiepaS
Kaip ‘teisingai” apvirti šparagines pupeles salotoms
Salotoms aš apverdu šparagines pupeles maždaug 3-4 min. atidengtame puode. Kai išgriebiu ,tuoj į vandenį su ledukais sumetu .Taip išlieka graži žalia spalva.
Teta
Kai dar turėjau žemės lopinėlį, augindavau šparagines ir iš visų “pakampių” ieškojau receptus, dabar suradau ~ 15m. senumo receptus, bet atsimenu, kad darydavau ir būdavo skanu 😛
Pupelių abu galus nukerpam žirklėmis,paskui nuo pupos ankšties nugarėlės atskiriu tokią kietą, kaip siūlas,jungiamąją žievelę( ji yra tada,kai pupelės jau ne jaunutukės) , metu į verdantį vandenį, pasūdau, įdedu truputį cukraus ir verdu, kol suminkštėja. Po to išpilu į sietelį, nuvarvinu, atšaldau ir gaminu salotas.
Visur bus naudojama ~ 500 g virtų šparaginių pupelių , tad receptuose jų ir neminėsiu 😛
I.variantas
4 kietai virti kiaušiniai, 2 v.š. kapotų graikiškų riešutų, virtas saliero gumbas, pagal skonį – grietinės,cukraus, druskos, citrinos sulčių ar rūgštelės,svogūnų laiškų.
Šparaginių pupelių ankštis sukarpyti ~ 2 cm gabaliukais, virtą salierą stambiai sutarkuoti ir pašlakstyti citrinos sultimis – kad nepatamsėtų, 3 kiaušinius susmulkinti, pridėti grietinės ir sumaišyti, įberti cukraus, druskos. Sumaišius, 1 kiaušinį supjaustyti griežinėliais, išdėliuoti ant viršaus, pabarstyti svogūno laiškais, apibarstyti smulkintai graikiškais riešutais.
II.variantas
150 g fermentinio sūrio, 1 svogūno galva, 1 obuolys, ~4 šaukštai majonezo, druskos, cukraus,citrinos sulčių, petražolių, krapų.
Pupeles smulkiai sukarpyti, obuolį stambiai sutarkuoti, apšlakstyti citr. rūgštimi.Svogūną, prieskonines žoles smulkiai supjaustyti, sūrį sutarkuoti, viską maišyti su majonezu, pagal skonį įberti druskos, cukraus. Papuošti žalumynais.
III.variantas
3 pomidorai, 1 sūdyta silkė, majonezo/grietinės, petražolių,čiobrelių.
Pomidorus supjaustyti mažomis skiltelėmis, svogūną – kubeliais. Silkę išmirkyti, nulupti, supjaustyti juostelėmis, viską sumaišyti su nedideliu kiekiu majonezo, sumaišyti, sudėti į salotinę, aplyginti viršų ir jį aptepti likusiu majonezu, viršų paibarstyti susmulkintomis petražolemis su čiobreliais.
IV. variantas
1 juodas ridikas, 1 maišelis (125 g) ryžių, 1 šaukštas sviesto, majonezo, krapų, svogūnų laiškų, druskos.
Pupeles smulkiai sukarpyti, juodą ridiką stambiai sutarkuoti, pasūdyti ir palaikyti, kol jis suminkštės, nupilti atsiradusį skystį. Ryžius išimti iš maišelio, pakepinti ant sviesto iki gelsvumo ir išvirti, kad būtų birūs (pilti daug vandens, paskui nukošti, nuvarvinti). Viską sumaišyti su majonezu, likusiu majonezu aptepti paviršių, pabarstyti žolėmis.
Šparaginių pupelių sriuba
500 g šparaginių pupelių- ~ 2 ltr mėsos sultinio, bulvių, gabaliukas virtos mėsos, prieskonių pagal skonį, BET būtina truputį čiobrelių.
Į verdantį jau nukoštą sultinį sumesti supjaustytas bulves, supjaustytas žalias šparagines pupeles. Baigiant virti sudėti juostelėmis supjaustytą virtą mėsą, dar pavirti, sumesti čiobrelius ir išjungti.
Virjes
Šparaginės pupelės marinuotos su kaukazinėmis slyvaitėmis
1 kg. šparaginių pupelių,
100 gr. kaukazo slyvaičių,
Marinatas:
1 ltr. vandens,
1 valg.š. druskos,
1 valg.š. cukraus,
česnako skiltelė.
Šparagines pupeles apvirti, pagal norą supjaustyti. Slyvaites nuplauti ir suberti ant stiklainio dugno. Toliau dedam pupeles, supjaustytą papriką. Užpilam marinatu ir kaitinam 20 min. (1 ltr. stiklainį). Ši mišrainė labai tinka prie paukštienos.
Virjes
Virtų/marinuotų šparaginių pupelių salotos
Supjaustom virtas ( arba marinuotas) šparagines pupeles gabaliukais po 2-3 cm.,
kubeliais supjaustom fermentinio sūrio ,
pomidorai -pjaustyti stambokai,
Paskaninam “Helmans” majonezu ir išmaišom.