Žemuogės žiemai
|komentarų nėra
Mano a.a.mamyte, prieš virdama žemuoges,perpildavo jas verdančiu vandeniu ir palaikydavo kelias min. ( 2-3 , ne daugiau ) kad nuimti kartumą , po to virdavo uogienę
Turėdama laiko, pagooglinėjau ir štai ką radau ( tiesa, ten dar pataria vietoj cukraus dėti medaus ar rabarbarų , bet pastarieji jau sumedėję ):
xxx
Žemuogės verdamos taip pat kaip ir braškės, tik dažniausiai be pertraukų. Į verdantį sirupą uogos beriamos kelis kartus. Kai pirmosios uogos nugrimzta, beriamos kitos. Uogos ne maišomos, tik sukant indą sukratomos. Nuo verdančių uogų turi būti nugraibytos putos. Svarbu uogienės nepervirti. Ar uogos išvirusios, nustatoma taip: putos kaupiasi indo viduryje ir nebesiskirsto arba lašas sirupo ant vėsios lėkštutės stingsta ir nekeičia formos.
Šaltos žemuogių sultys
(apie 4 l)
Sudedamosios dalys
6 l žemuogių
3 l virinto šalto vandens
60 g vyno rūgšties
800 g smulkaus cukraus
1 l sulčių
3 žiupsneliai natrio benzoato
1. Rūpestingai nuvalykite ir nuplaukite uogas. Sutrinkite jas arba sugrūskite puode per sietelį.
2. Ištirpinkite vandenyje vyno rūgštį ir užpilkite ant uogų. Puodą uždenkite ir laikykite šaltoje vietoje 24 val.
3. Supilkite į sietelį ir leiskite 30 min nuvarvėti. Ištraukite uogas ir išvirkite uogienę
4. Pamatuokite sultis ir suberkite cukrų. Maišykite, kol cukrus ištirps. Nugriebkite putas.
5. Ištirpinkite natrio benzoatą nedideliame sulčių kiekyje, po to įmaišykite tą kiekį į likusias sultis.
6. Išpilstykite į šiltus, gerai išvalytus stiklainius. Uždarykite juos. Laikykite šaltoje vietoje.
Nevirta mėlynių ir žemuogių uogienė
2 kg mėlynių,
2 kg žemuogių,
6 kg cukraus.
Uogas perrenkame, nuplauname ir perliejame šaltu virintu vandeniu. Suberiame į tinklelį ir pertriname mediniu šaukštu. Į pertrintas uogas suberiame cukrų ir maišome, kol šis ištirpsta. Taip paruoštas uogas supilame į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais dangteliais. Laikome šaltai, geriausia šaldytuvo apatinėse lentynose.