LIETINIAI BLYNAI

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 52 , reitingas: 4.21 iš 5)
Loading...

miglė

Daug metų lietinius gaminu šitaip:
TEŠLAI
Miltų -2,5 stiklinės (”senoviškos”, kur telpa 200 gramų);
pieno -750 gr
cukraus -2 arbatiniai šaukšteliai
druskos -pusė šaukštelio
kiaušiniai -2
aliejaus -50 gr (stikliukas)

Anksčiau tešlą  maišydavau  rankomis, dabar puikus pagalbininkas -mikseris.
Visus produktus , įskaitant aliejų, supilam talpon ir suplakam iki absoliučiai vientisos masės.Tešla turi gautis liesos grietinės tirštumo konsistencijos. Jei atrodo kad per tiršta -galima šliukštelėti šiek tiek vandens.

Keptuvė labai gerai įkaitinama be jokių riebalų.Tik kai iškaista gerai – patepam paviršių rūkyto lašinio gabaliuku ar augaliniu aliejumi (pati didžiausia ir dažniausia, beje, klaida kepant blynus -juos “skandinti” riebaluose !!! ) – čia jau  naujokams pastaba  🙂
Po to iškart mikliai pilam tešlą keptuvėn (vidutinio dydžio blyneliams – užteks ir 50 gr stikliuko ), NEDELSIANT išsklaidom/išliejam ją po keptuvę taip, kad gautųsi kiek įmanoma plonesni . Pirma blyno pusė iškepa maždaug per 1 minutę. Antrai užtenka ir pusės -vienu žodžiu, kepam kol apskrus gražiai, bet nė ne manys norėt pridegti 🙂 .
Perkėlus kiekvieną iškepusį blyną lėkštėn, taip pat mikliai paviršių BŪTINA patepti sviestu. Nuo to jie taps ir skanesni, ir maloniai tamprūs.

Aš dažniausiai tokių karštutukų blynų prisikapoju be nieko -man taip skaniausia 😉
Uogienės man  visgi geriausiai tinka mėlynių ar vyšnių.
O jei norisi stipriau – mums abiems skaniausias
senovinis aukštaitiškas dažinys: kepti rūkyti lašinukai/šoninė su svogūnais, patroškinti su grietine .

Dar labai skanūs tokie blynukai  su   varškės/lašišos įdaru  +   su česnakų/krapų sviesto ir grietinės padažu (receptainėje yra).

ARBA: su mėlynių, aviečių, braškių ar kitokia uogiene  😉

chili,

REIKIA:

Miltai,
kiaušinis,
vanduo,
šiek tiek kefyro (bus minkštesni),
aliejaus ,
druskos,
cukraus -šiek tiek.

Viską išplakti mikseriu . Keptuvę įkaitinti ir patepti aliejumi .
Na ir įdomiausia šio proceso dalis – kaip patepti (tai mano a.a. Mociutes paliktas keptuves patepimo aliejumi budas):
Imame žalia bulvę , nuplauname, nusausiname, nupjauname ,maždaug  trečdalį galo, dar  maždaug per  pusę centimetro nulupame lupeną (prie nupjautos dalies) . Pasmeigiame šakute . Į nedidelį indelį įpilame labai nedaug aliejaus, jei reikės  – galima bus dar įpilti. Pamirkome bulvę aliejuje ir tokia bulve ištepame keptuvę .
Pirmyn – kepame blynus . Tokio aliejaus kiekio užtenka, nes tešloje jau yra aliejaus.

Jei norite blynus daryti su įdaru, patariu, kiekvieną iškepus,  juos uždengti – tuomet bus minkšti ir paslankūs .
Jei p/g tą patį receptą  ketinate  kepti storesnius blynus – idėjus dar 1-2 kiaušinius bei miltų – siūlau tokį įdarą :

Išvirti bulves sultinyje, sugrūsti , įpilti verdančio pieno arba grietinės, dar kartą sugrūsti . Įdėti kepintų smulkiai pjaustytų svogūnų, virtų smulkintų džiovintų grybų arba pievagrybių, pakepintų kartu su svogūnais bei spirgučių.

Šie blynai ne “vyniojami”, o įdaras dedamas  ant blyno ir jis lenkiamas  per pusę . Po to dar kartą apkepinti iš abiejų pusių . Mano šeima valgo su grietine .

Plonu lietiniu padažas , kuri mano šeima dievina  🙂
Jis visai paprastas : ant plytos nedideliame indelyje išlydome 1 šauksta sviesto, greitai įmušame 2 kiašinius , įberiame druskos ir pastoviai maišome -iki norimos konsistencijos – štai ir padažas 😆

COPY

❗ Pirmąkart blynams pertepti naudojau sviestą, maišytą su medumi ir vos vos citrinos- LABAI skanu 😉

panašūs įrašai

21 Responses to “LIETINIAI BLYNAI”

  1. Vincentas says:

    Šiame recepte terminų maišalynė. Pirma – lietinių blynelių iš vis nėra. Iš blendinio yra iškepami lietiniai, t.y pusgaminis. (o pusgaminių, kaip žinia, niekas nevalgo) ir tik po to yra gaminami blyneliai. Antra – reikia vieną kartą įsidėti galvon, kad blynai yra daromi su raugu ir jokiu būdu jų negali būti su įdarais.

  2. ciburashka says:

    Gaidys tas tawo receptas. kas tau ashtrius blynus walgo mes ne koki tau mexicanai

  3. migle migle says:

    ciburashkai
    Pirma -savo požiūrį galima išsakyt ir be keiksmų.
    Antra – kelis kartus perskaičius receptą niekaip nesuprantu, kur tau tas aštrumas vaidenasi …

  4. vivy says:

    Kad terminai ir susimaišę,tačiau lietiniai-tiesiog puikūs! O itin sužavėjo, vadinamas, “patepilas”. Giriu už tai,kad mūsuose dar gyvi senolių išradimai.

  5. Mindaugas says:

    Matyt, žmogelis nesusipratęs įsidėjo chili, nes viršuje chili parasyta 😀

  6. migle migle says:

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    ale gerai,Mindaugai, sakai -kiba dzievaz
    bus tos xoleros degancios isitrenkes zmogeliuks- nesuprato, kad ten nikas , Ainu taisyt, kad aiskiau butu :mrgreen:

  7. no comments no comments says:

    Gerb. Vincentai – noreciau, kad Jusu musu svetaineje nekvapo nebutu. Nes organiskai negaliu pakest melagiu, apsisaukeliu, ideju , nuotrauku ir receptu vagiu, ir apskritai tokiu zmoniu KAIP JUS KAD ESATE.
    Jei dar tersite eteri savo profaniskais tipo eksperto pasisakymais bei komentarais apie “ora”, prisijungsiu prie tu, kurie ruosiasi infomarcijos apie jus paskelbime ziniasklaidoje.
    Atsiprasau uz si komentara, taciau visgi noreciau, kad komentarai butu saziningi, teisingi ir pagarbus.

  8. Kipshai says:

    O mano močiutė keptuvę tepdavo lašinių gabaliuku.
    Mama pasidarydavo “guziką” (į marlę įdėdavo vatos ir užrišdavo siūlu), kurį mirkydavo aliejuje ir tepdavo.

  9. daug zinantis says:

    Speju kad toki recepta idejo normaliai pagyvenusi moteriskaite,gyvenanti senaisiais kaimo laikais,nes dabar tokiais “receptais” nieks nebesinaudoja,nebent irgi kaimietis arba tas kuris nieko nesupranta apie maista ir gyvenimo buda. Pirmasis komentatorius nezinau is kur nukrites ir ka jis suprato(tiksliau nieko nesuprato) bande pasirodyti esas protingas,taciau i miskus nupjove,tai tegul ir skaldo toliau tas malkas.Atrasis is pirmu dvieju eiluciu pasisake savo nuomone…Na ir dar galiu pridurti kad dabar pats tobuliausias tepimas keptuves riebalais tai yra naujove purskiamas aliejus,jis pasiskirto tolygiai,ispurskiama apie puse gramo vienu metu.kiek reikes tiek ir paspaudi.Taipat yra vienas budas kepti blynus visiskai be riebalu ir tam nereikia jokios spec keptuves,nereikia ir i tesla piltu riebalu ir nereikia jokiu bulviu, marliu ir kitu pan. prikoliuku. Siam variantui reikia keptuve pakaitinti iberti negailint druskos taip kad pasidengtu pilnai visas dugnas ir dar letai kaitinti kol druska paruduos,tada ja isberti.kur ja bersite ner didelio skirtumo juk ne karve kainuoja. Taigi pravalome su sausu popieriumi ir kepame blynus pirmoji ir antroji partija blynu tures toki silpnoka bet pakankama druskos skoni,taciau toliau busite suzaveti kokie faini blynai.(sis variantas tinka tik miltiniams blynams).sekmes ir skanaus.

  10. migle migle says:

    vau, zinanciau,
    perskaicius pirmus tavo komento sakinius jau norejau kibt i atlapus :mrgreen: Paskaicius iki galo tas upas, aisku, prapuole 😆
    Kas be ko -gyvenimas, aisku, zengia pirmyn, o su juo -ir texnologiniai navarotai 😉 Bet esme gi ta pati likusi:
    skaurada” turi buti karstutuke ir nesvarbu, ar istepta, ar papurksta riebalu/aliejum- vos tik vos tik.
    O kas link druskos -cia jau idomiau, butinai isbandysiu- iki siol tik zuvu kepimui sita finta zinojau, jauciu- gali but gerai 😉
    o panaudota druska nuodeme ismest.Geriau -maisiukan/slovikutin.O kai uzeis gerkles skausmai ar kokie ten bronchitai ir pan. -vel keptuven,ikaitinam, paskui -vel maisukan , apvyniojam dar kazkuo -ir ant sopancios vietos .
    Ta druska galima vartot daug kartu 😉
    VISIEMS -SKANIU BLYNU IR …NESIRKIT :mrgreen:

  11. Rolis says:

    Na perskaiciau jusu komentarus , manau nereikia buti kaimieciu , jei nori issaugoti tradicijas . dauguma cia komentuojanciu tikriausiai nera ragave tikru lietiniu su tikro sviesto padazu , juk visas maistas neturejo jokio e , na , o naujoviu myletojams patarsiu , pabandykit senovinius receptus , gal vis tik pajausite skonio skirtuma

  12. valios says:

    Zmones, cia yra parasyta ,,LIETINIAI BLYNAI,,
    Jei Jus neskiriate blynu rusiu, tai jau Jusu problema.
    AS radau ko ieskojau.
    Dekui autorei uz recepta.
    Cia yra tik pradzios receptas, toliau jau Jusu fantazija… 😉

    Su pagarba
    valios

  13. valios says:

    Tiesa, gaminau pagal pirma recepta, tai reikejo vandens depilti, nes musu dideleje keptuveje tesla neissivaiksciojo.
    O siaip viskas puiku.
    Idara darem pagal seimos skoni….

  14. Audrius says:

    pirma kart patskepiau blynus 😀 skanu buvo, del sviesto tai tikrai, verta juos aptepti juo… 😀 aciu…

  15. Danielius says:

    nu blinai tai lux ir del sviesto nemlavo nors man ir 12m. bet kepti moku 😯 😀 😉

  16. pagedas says:

    super receptukas kepu ,net pirmas blynas neprisvilo 😉 🙂

  17. Inga says:

    Labai patiko receptukas.Aciu.Ypac mano vaikams,nors autore perspejo neleist blynams pridegt,as specialiai ilgiau palaikiau,taip mano vaikai labiau valgo,vienus nei su idaru ir apskrudusius bei traskius.O paskui dariau kaip nurodyta,labai skaniai isejo.p.s as visada uz senus,gerus ‘kaimietiskus'(cia daug zinantis taip issireiske:)) receptus.

  18. Giedrius says:

    super, labai skanus gavosi! 😀

  19. adele says:

    isbandziau labai skanu

  20. Viktorija Koriznaite says:

    Norejau paklausti del padazo su kiausiniais, tai nesigaus kiausiniene? As kazkur girdejusi apie toki padaza , kad ir spirguciu galima ideti su svogunu ir imust kiausinio tik ar tryni ar baltyma?

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011