SŪDYTI LAŠINIAI – autentiškas suvalkietiškas receptas, populiarus ir Dzūkijoje
|1 komentaras
Šitaip lašinius nuo jaunumės, t.y. nuo Smetonos laikų, sūdo ponia Elena Rutkauskienė –suvalkietė nuo Prienų rajono Užbalių kaimo, jų dieviškas skanumas vertinamas ne tik giminėje 😉
Sūdoma vadinamuoju sausu būdu, t.y. ne rasale (druskos tirpale) mirkoma, o ištrinama druska ir prieskoniais.
Reikia:
1 kg lašinių (skaniausi/tvirčiausi -nuo nugaros ❗ )
40 gr. druskos (kitaip tariant – 5 kg lašinių imam 200 gr. druskos ),
1 skiltelė česnako,
1 lauro lapelis (sutrintas),
0,5 šaukštelio grūsto muškato riešuto, jeigu turim ar mėgstam – kalendros,
Gausiai – grūstų juodųjų ir kvapniųjų pipirų mišinio,
0,25 šaukštelio cukraus( 5 kg mėsos ~1 šaukštelis) .
Pirmiausiai lašinius ištrinam cukrumi(dėl spalvos, kad parausvėtų). Paskui ištrinam/išmasažuojam prieskoniais. Tik po to -druska. Laikome vėsioje viėtoje –šaldytuve, balkone ir pan. Išsiskiriančiose sultyse vartom/mirkom bent dvi savaites.
SVARBU :!:
Lašinių prieš sūdant jokiu būdu negalima plauti.
Dar negalima po viskam vynioti į celofaną, nes uždus – geriau laikyti šaldytuve ar pakabinti apvyniotus drobe vėsioje vietoje –kamaroje, įstiklintame balkone ir t.t. Tačiau reikia atminti, kad didesnis kiekis lašinių po ilgesnio laiko tokiu atveju gali ir pagelsti. Tad „perteklių“ šiais laikais be problemų galime saugoti ir… šaldiklyje 😉
.
IR DAR : Kaip manot, kodėl pirktinių lašinių skūra būna dažnai kieta ir tąsosi tarp dantų? Pasirodo –kad dėl to, kad šeriai vis dažniau nuimami …plikinant karštu vandeniu !!! Jeigu skūra svilinta – taip nebūna.
Kadangi pati sūdžiau laikydamasi kiek įmanoma tiksliau visų „instrukcijų“, lašiniai pagal šį receptą gavosi išties labai skanūs ir kvapnūs, tarp dantų nesitąsė – nei jie patys, nei skūra 😉 .
Miglė
Laikau lasinius istrintus druska , bei prieskuoniais jau apie 3 savaites , ir beveik nera jokio susidariusio skyscio. Gal druska negera , o o gal lasiniai blogos kkiaules.Kodel? Aciu uz atsakyma. Saulius