DOLMA

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 5 , reitingas: 4.80 iš 5)
Loading...

klasikinis receptas

Mėsą (idealu – aviena, galima jautienos-kiaulienos-avienos mišinį) – 2 dalys – sumalti.
Svogūną – 1 dalis – smulkiai supjaustyti.
Krapai – 1 dalis – smulkiai supjaustyti.
Ryžius – 1 dalis – sumaišyti su viskuo, kas anksčiau išvardinta.
Gautą faršą pasūdyti, įberti pipirų, galima  ir  mairūno, vynioti į marinuotus vynuogių lapus (kuriuos prieš tai nuplaunam). „Balandėlius“ sudėti į gilų indą, uždengti lėkšte ir užpilti vandeniu, kad lėkštės kraštai būtų apsemti.

Indą statyti į orkaitę, 150-200 C, troškinti 1-1,5 val.
Valgyti su apetitu, grietine, majonezu arba šiaip 😛 O į sultinį galima mirkyti lavašą arba baltą duoną.

Ypatingai reikliems valgytojams siūlomas padažas:
Grietinėlė, susmulkinti graikiški riešutai, sugrūstas česnakas, druska, malti pipirai. Tinka ir prie tradicinių balandėlių.
Kitas variantas: grietinė, susmulkinti krapai, citrinos sultys. Šito, prisipažįstu, nebandžiau, tik radau Azerbaidžano virtuvės aprašymuose.

Dolma su aviena (gruzinų virtuvė)
 60 vynuogių lapų
 300 g avienos
 5 svogūnai
 1 stiklinė ryžių
 2 valg. šaukštai lydyto sviesto
 1 stiklinė kefyro arba grietinės
 1 valg. šaukštas smulkiai supjaustytų kalendrų lapų (kinzos), mėtų, krapų
 4 skiltelės česnako
 druska
 malti pipirai

Iš avienos pašalinti plėves ir sausgysles, supjaustyti gabaliukais. Sumalti per mėsmalę su svogūnais, pasūdyti. Suberti pusiau išvirtus ryžius, sudėti lydytą sviestą, supjaustytas žoles, viską gerai išmaišyti. Vynuogių lapus gerai nuplauti ir 5 minutes palaikyti užplikius verdančiu vandeniu. Suvynioti balandėlius. Sudėti juos į troškintuvą su storu dugnu, išklotą vynuogių lapais. Užpilti karštu vandeniu arba buljonu iki pusės balandėlių sluoksnio, ištroškinti ant mažos ugnies. Jei reikia, papildomai įpilti vandens ir truputį pasūdyti. Patiekti užpylus padažu – į kefyrą ar grietinę išspausti česnaką ir išmaišyti – ir pabarsčius supjaustytomis žolelėmis.

 

APIE VYNUOGIŲ LAPŲ PARUOŠIMĄ

Akk, 

Žinoma, su šviežiais  dolma geriau išeina, nes tie vynuogiukų lapiukai švelniai rugštūs būna, bet rudeniop, kai jie sušiurkštėja, kartais irgi norisi….
 Tokiam atvejui vasaros pradžioje  nuskintus lapus palaikome 3 minutes verdančiame vandenyje, sudedame  vienas ant kito, perlenkiame  – gaunasi tokie pokeliai. Tais pokeliais prikemšame stiklainį, užpilame verdančiu vandeniu su druska (turėtų būti gerokai sūru). Kai naudosit, jei atrodys per sūru, truputį pamirkykit vandenukyje, vis pakeisdami.

panašūs įrašai

3 Responses to “DOLMA”

  1. Lina says:

    Sveiki,

    siaip tai dolma yra kimsta darzove, pvz pipiras, pomidoras ar baklazanas. Susuktas i vynuoges ar kopusto lapa, vadinasi sarma.

  2. xxxx says:

    na ne, dolma vadinasi viskas kas yra susukta(idaryta), taip pat ir i vynuogiu lapus, internete labai daug info yra 😉 skanaus

  3. irena says:

    ,,dolma,, -tai avienos gali buti pamaisyta su jautiena, farsas susuktas i vienuogiu lapus, as tai gaminu, mano seimai labai patinka, mano vyras armenas, -tai armeniskas patiekalas, taciau daro visas kaukazo regionas. pameginkite, labai skanu!

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011