BALANDĖLIŲ BŪNA VISOKIŲ

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 4 , reitingas: 4.50 iš 5)
Loading...

TETA

Balandėliai užima nuolatinę vietą
mūsų valgiaraštyje,tačiau net labai
geros šeimininkės apie juos žino ne viską.

NE VIEN IŠ KOPŪSTO

Dažniausiai tai būna į kopūsto lapą suvyniotas faršas. Tačiau kulinarai šį patiekalą apibūdina taip: įdaras suvyniotas į augalo lapus. Tačiau tai gali būti ne tik kopūstų lapai. Tinka iš kitos daržovės, ir net vaisiai. Be to, ir įdaras gali būti įvairus.
Balandėliai – tai baltarusių, ukrainiečių, lenkų lietuvių,rusų viruvių patiekalas. XIV – XV a. lietuvių ir ukrainiečių pasiskolintas iš totorių ir turkų patiekalas, kuris buvo vadinamas dolma. Vietoj vynuogių lapų mūsų virtuvėje naudojami kopūstų lapai, vietoj avienos – kiauliena, o vietoj sorų kruopų – ryžiai.
Gerai pagaminto patiekalo kopūstų lapai turi būti minkšti, elastingi ir lengvai įkandami.
Prieš gaminant juos būtinai reikia apvirti, o dar geriau ĮVYNIOTI Į FOLIJĄ ir palaikyti 5-7 min orkaitėje. Jie taps elestingi, tvirtesni, pagerės skonis, o ir kopūstlapiai nepraras savo sulčių, kaip juos verdant.

IR MĖSOS NEPRIREIKS

Senuosiuose recp. pateikiama ir daugybė įvairiausių balandėliams tinkamų įdarų. Išbadykite ir Jūs. Taip kaskart pagaminsite vis kitokio skonio patiekalą.

– į lapus dėkite grikių košės, sumaišytos su apkepintais svogūnais ir kietai virtais kiaušiniais. Suvyniokite dūdele, sudėkite į skardą, užpilkite grietinės ir kepkite orkaiteje,

– Tarkuotas morkas, susmulkintus svogūnus ir petražolės šaknį apkepkite, įpilkite pomidorų padažo, vandens, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite 20 min. Po to suberkite 1/2 stiklinės virtų ryžių. Viską suvyniokite lapus ir kepkite orkaitėje,

– Į kopūsto lapus suvyniokite tirštai išvirtų piene sorų kruopų, sumaišytų su sviestu ir petražolėmis.Apkepkite, užpilkite grietinės padažu, troškinkite orkaitėje,

– Bulvių tyrę praskiekite pienu, įdėkite keptų svogūnų, druskos, viską sumaišykite ir suvyniokite į lapus. Apkepkite, užpilkite grietine,užbarstykite tarkuoto sūrio ir kepkite orkaitėje,

– Virtus ir nusausintus ryžius (2,5 šaukšto) sumaišykite su varške (200 gr)įmuškite kiaušinį, pasūdykite,įberkite pipirų. Masę suvyniokite į lapus, apkepkite,užpilkyte grietine ir troškinkite orkaitėje.

Tuoj atsiras švieži kopūstai, o www.info.lt “Kulinarija” radau balandėlių receptą 

Balandėliai su varške ir ryžiais

9-10 kopūstų lapų,
400 g varškės,
1 maišelis (125 g) ryžių,
50 g sviesto,
0,5 stiklinės grietinės,
1 kiaušinis,
truputis druskos,
cukraus, aliejaus.
Padažui:
3 šaukštai kečupo,
3 šaukštai grietinės.

Kopūstų lapus apverdame kaip įprastiems balandėliams ir atvėsiname. Varškę pertriname, įdedame išvirtus, perplautus ryžius, įmušame kiaušinį, įdedame grietinės, sviesto, druskos, cukraus, gerai išmaišome. Įdarą dedame į kopūstų lapus, sulankstome balandėlį, apkepame keptuvėje su aliejumi. Dedame troškinti, o baigdami troškinti įdedame kečupą ir grietinę.

VARIANTAI SU MĖSA

– kiaulieną supjaustykite gabalėliais, morkas griežinėliais, įdėkite ploną juostelę lašinių, įberkite juodųjų pipirų.Suvyniokite viską į lapus, užpilkite grietine, pomidorų padažu ir troškinkite orkaitėje.

– šviežią mėsą (minkštą) sumalkite mėsmale, sumašykite su nevirtais ryžiais ir apkepintais svieste svogūnais, įberkite druskos ir pipirų.
Maždaug 1 kg kopūsto gūžei – 400g mėsos, 50 g ryžių, 2 svogūnai.

– Maltą virtą mėsą sumaišykite su keptais svogūnais,virtais ryžiais ir pamirkita mėsos sultinyje bandele ( 2 riekelės)

Daržovių faršas : sviete pakepkite kubeliais supjaustytą morką, ridiką ir svogūną, sumaišykite su virtais ir nusausintais ryžiais, susmulkintais kietais kiaušiniais, druska,pipirais, žalumynais. 1 kopūsto gūžei – 250 g morkų, 2-3 svogūnai, 2 valg. š ryžių, vienas ridikas, 2 kiaušiniai.

Grybų faršas. Virtus, susmulkintus ir pakepintus grybus sumaišykite su ryžiais ar miežių kruopomis ir pakepintais svogūnais.
300 g šviežių (arba 30 g džiovintų) grybų, stiklinė miežių kruopų, svogūnas, sviesto, druskos, pipirų.Vietoj košės galima dėti kietai virtų kiaušinių.

Pasirinktą faršą suvyniokite į apvirtus lakus,apkepkite keptuvėje,užpilkite grietinės ar pomidorų padažu ir pusvalandį kepkite orkaitėje.

Pasirinktą įdarą dėkite į kopūsto lapus, suvyniokite juos “vokeliais”, iš abiejų pausių apkepkite, sudėkite į puodą.
Padažui reiks 1,5 stiklinės vandens ar bet kokio sultinio (daržovių, grybų, mėsos), sumaišykite jį su nepilna grietinės stikline, galite įdėti keptų svogūnų ir pavirkite 5-7 min. Po to supilkite viską į puodą ir toškinkite 30 min.

BALANDĖLIAI TINGINĖLIAI –  II

Na, o šis receptas labai tiks tuomet, jei pristigs laiko.

O,5 kopūsto gūžės, 0,5 kg faršo, 1 svogūnas, 2-3 morkos, 1 sikl. ryžių, 1 kiaušinis, 1-2 indeliai grietinės ( po 250 G0, 1-5 šaukšteliai pom. pastos ar padažo, 1-2 šaukštekiai miltų, priekonių.

Įkaitinkite orkaitę.Ryžius užpilkite šaltu vandeniu(kad apsemtų 1 cm),užvirkite, įdėkite druskos, kai sumažės vandens, nuimkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti.
Visus ingredientus (išsykus ryžius) sumalkite mėsmale, į gautą masę sudėkite ryžius, įmuškite kiaušinį,prieskonių ir viską išmaisę formuokite stambius kotletus ir dėkite juos ant išteptos aliejumi skardos.
Grietinę praskieskite virintu (1:1) vandeniu, supilkyte pomidorų padažą, miltus, pasūdykite, įberkite pipirų,, užpilkite balandėlius ir 15- 20 min. šaukite į orkaitę. Geriau, kai padažo yra daugiau.

panašūs įrašai

2 Responses to “BALANDĖLIŲ BŪNA VISOKIŲ”

  1. grilis says:

    Sako, kad vasara prasideda? Gal būt, bet mano “ūkyje” vynuogės šiemet tik pradeda lapus leisti. Kadangi Teta duoda balandėlių rcp, siūlau prisiminti pernykščius rudeninius padejavimus, kad jau vėlu vynuogių lapus skinti ir “dolmą” gaminti. Akk dėka galima jaunų vynuogių lapų pasiruošti atsargą. Tik prieš vyniojant faršą patartina lapą pasidėti “blogąja” puse į viršų ir aštriu peiliu nupjauti lape esančias gyslas – bus skaniau, tikrai.

    Akk, to Virjes, 2005 09 27 17:02
    Iš tikrųjų jau vėloka konservuoti vynuogių lapelius, nes bus šiurkštūs ir stori, valgysi kaip medieną. Lauk pavasario. Nuskintus lapus palaikome 3 minutes verdančiame vandenyje sudedame ant vienas kito perlenkiame ir gaunasi tokie pokeliai. Tais pokeliais prikemšame stiklainį, užpilame verdančiu vandeniu su druska (turėtų būti gerokai sūru). Kai naudosi, jei atrodys per sūru, truputį pamirkyk vandenukyje, vis pakeisdama. Žinoma su šviežiais geriau išeina, nes tie vynuogiukų lapiūkščiai rugštelia.

  2. migle says:

    Griliui
    Dėkui, kad priminei -pas mane kaip tik vynuogės jau sprogsta 😛

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011