GRIKIŲ BOBA (babka)

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 5 , reitingas: 4.20 iš 5)
Loading...

Alytaus apylinkėse  ir Lenkijos Suvalkų krašte  gaminama šiek tiek skirtingai.

Dzūkiška versija:

o,5 kg grikių miltų
apie 1 l pieno
3 kiaušiniai
dubenėlis spirgučių su svogūnais
1 šaukštelis sodos
2 šaukšteliai druskos

Baltymus išplakti, pasūdyti, sumaišyti su miltais.Sodą nugesinti stikline karšto pieno, įdėti į masę.
Įpilti likusį pieną, spirgučius ir viską išmaišyti ( tešla turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos).Sudėti į riebalais išteptą skardą(ar į puodą storu dugnu) ir kepti įkaitintoje krosnyje 45 -60 min.Patiekti su pienu, grietine ar rugpieniu.

Suvalkų variantas

1 kg grikių košės
0,5 kg grikių miltų
~ 700 gr rūgščios grietinės perpus su rugpieniu(galima arba tik grietinę, arba tik pieną)
1 l pieno(arba vandens)
3 kupini šaukštai cukraus
4 kiaušiniai
2 šaukšteliai sodos
1 šaukštelis druskos

Košę nakčiai užpilti litru pieno arba vandens. Rytą gerai išplakti kiaušinius.Rūgščią grietinę (truputį palikti)  išmaišyt su cukrumi,viską sumaišyti su koše. Sodą nugesinti rugpieniu, įdėti į ją miltus ir gerai išmaišyti(masė vėlgi -tirštos grietinės tirštumo). Jeigu per tiršta -galima įberti  kvietinių miltų. Masę dėti į riebalais išteptą skardą ir kepti įkaitintoje krosnyje 45 -60 min. Babka yra gera, jei kepant neįskyla viršus. Į šį populiarų pasnyko valgį kartais dėdavo apie 100 gr. ištirpinto sviesto.Per šventes -svogūnų su spirgučiais. Tuomet nedėdavo cukraus, bet babka ir be to turi specifinį saldoką skonį.

panašūs įrašai

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011