Guliašo sriuba
|1 komentaras
Receptas autentiškas, atsiuntė dukters draugė iš Vengrijos. Tik perspėjo, kad kmynų ir pomidorų dėjimas į guliašo sriubą yra daugiau Austrijos bei Serbijos atmaina. Žodžiu, tų dviejų dalykų galima ir nedėti, bus “vengriškiau” :), bet pabandyti verta.
360 g (2,5 puodelio) kubeliais supjaustytos jautienos be kaulų
80 g (5 valg. šaukštai kiaulienos taukų arba atinkamo kiekio paspirgintų lašinukų arba nesūrios šoninės – būtinai, nes vengrai vartoja patiekalams būtent kiaulienos riebalus – r).
150 g (7/8 puodelio) svogūnų
15 g (1 valg. šaukštas) paprikos miltelių (hmmm galima ir mažiau )
Druskos, česnako, kmynų sėklų
800 g bulvių
140 g (1 puodelis) žaliųjų paprikų
60 g (1 mažas) pomidoras
Karšto sultinio arba vandens pagal sriubos tirštumo norą bei skonį .
Imkite mėsą, kurioje daug želatinos (pvz., mentę, sprandinę ir t.t.). supjaustykite 1,5-2 cm gabaliukais. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite iki geltonumo ištirpintuose riebaluose. Sumažinkite ugnį, suberkite paprikos miltelius (riebalai su svogūnais neturi būti labai karšti), greitai išmaišykite, tebemaišydamos sudėkite mėsą, įberkite druskos (dėmesio – atsižvelkite į šoninės, jeigu dėsite, sūrumą – r). Kai mėsa paruduos ir visas skystis išgaruos, suberkite sumaltus kmynus, smulkiai pjaustyto česnako ir įpilkite truputį šalto vandens. Toliau troškinkite ant silpnos ugnies. Kartkartėmis pamaišykite, jei reikia, įpilkite truputį vandens.
Mėsa turi būti TROŠKINAMA, o ne verdama. Kol mėsa troškinsis, supjaustykite bulves, žaliąsias paprikas ir pomidorą 1 cm gabalėliais. Prieš pat mėsai suminkštėjant, leiskite skysčiui išgaruoti, sudėkite bulves ir palaukite, kol jos nuo viso troškinio paruduos, tada supilkite karštą sultinį ar vandenį, sudėkite žaliąsias paprikas ir pomidorą. Užvirkite ir truputį pašutinkite uždengtame puode.
Markeris
Gaminau vengrišką guliašą pagal R receptą – FANTASTIKA .Tiesa sakant -mažumėlę apsivalgėm :mrgreen:.
Tik aš įvedžiau kelias korekcijas – kmynų neturejau, nedėjau, dėjau daugiau pomidorų (jei recepte parašyta 1 nedidelis, tai aš įdejau 3 vidutinio dydžio). Dar turejau kokius 4 šaukštus ukrainietiško pomidorų padažo su žolėm ( bazilikai, petražolės, česnakai, svogūnai ir pan., jis toks tirštas, su tų žolių gabaliukais), tai suverciau visus likucius ant mesos, ir šiek tiek aštriu mesytės prieskoniu užbarsčiau (Santa Marijos – kur įvairių aitrių paprikų mišinukas).
Aciu R – superinis receptas.
Tik pastaba – jei reikia patiekalo “ant greitųjų” šis rec. netinkamas. Kad jautiena butų minkštutė, troškinau 2 valandas. Bet vertėjo laukti
Isbandziau, labai skani. Tikrai vel gaminsiu.