Konservuotos cukinijos
|komentarų nėra
zuvele
Cukinijos su pomidorų marinatu
2 kg cukinijų, 2 kg pomidorų, 1 paprika, 0,5 aitriosios paprikos, 2 česnakai,
1 stiklinė aliejaus, 60 ml 9 proc. acto, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.
Pomidorus, saldžiąją ir aitriąją papriką sumalkite mėsmale. Cukiniją supjaustykite plonais pusžiedžiais. Sumaltą pomidorų tyrę supilkite į puodą, užvirinkite, sudėkite cukinijų gabalėlius, įpilkite aliejų, įberkite cukraus ir druskos. Virkite 0,5 val. Tada į troškinį suberkite susmulkintus česnakus, įpilkite acto ir dar pavirkite keletą minučių. Sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
miglės trigrašis: Visai mano artimų žmonių aplinkai labai patinka šis receptas -kaip bazinis. Tiesa, actą naudoju tik obuolių, o prieš pat virimo pabaigą įberiu po gerą saują krapų ir bazilikų žalumos. Kadangi čili pipiras man asmeniškai šiek tiek per aštrus, pakeičiu jį žiupsnieliu GRŪSTŲ juodųjų pipirų.
Česnakinės cukinijų salotos
1,5 kg kubeliais supjaustytų cukinijų, 100 g česnakų, 100 g krapų, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos, 0,5 stiklinės aliejaus, 100 ml obuolių acto.
Susmulkintus česnakus, krapus ir cukinijas sumaišykite su cukrumi, druska, aliejumi ir actu. Palaikykite 2-3 val. Tada sudėkite į paruoštus stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l – 30 min. Sandariai uždarykite.
Cukinijų užkandis
1 kg cukinijų, po 0,5 kg morkų, paprikų, svogūnų, obuolių, 1 stiklinė aliejaus, pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties.
Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepkite su aliejumi. Į juos sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas cukinijas ir dar truputį patroškinkite. Baigiant troškinti sudėkite supjaustytus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, citrinų rūgšties. Supilkite likusį aliejų, truputį vandens ir troškinkite, kol suminkštės obuoliai. Karštą užkandėlę sudėkite į paruoštus stiklainius ir tuoj pat sandariai uždarykite.
Marinuotos daržovės su cukinijomis
Po 0,5 kg cukinijų, svogūnų, žalių pomidorų, po 1 kg paprikų, rūgščių obuolių, prinokusių pomidorų, 250 g morkų.
Marinatui: 2 l vandens, 4 šaukštai cukraus, 2 šaukštai druskos, 0,5 l 9 proc. acto, 10 kvapiųjų pipirų, 0,5 stiklinės aliejaus.
Pomidorus 1-2 min. plikykite karštu vandeniu, tada staigiai atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Obuolius ir paprikas supjaustykite kvadratėliais, cukinijas ir morkas — kubeliais, svogūnus — griežinėliais. Viską išmaišykite ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, į jį supilkite aliejų, išplakite ir užpilkite ant daržovių. Kaitinkite 90ºC temperatūroje 1 l talpos stiklainius 30 min. Sandariai uždarykite.
Su česnakais raugintos cukinijos
2 kg cukinijų, 1 česnakas, krapų stiebų su sėklomis, kadagių uogų, 2 šaukštai druskos, 1 l vandens.
Cukinijas supjaustykite 5 cm storio gabalais ir sudėkite į stiklainius kartu su česnakais, krapais ir kadagių uogomis. Užpilkite verdančiu sūrymu, paslėkite. Kai cukinijos įrūgsta, stiklainius kaitinkite 20 min. ir tuoj pat sandariai uždarykite.
Cukinijos su citrinų užpilu
0,5 l obuolių arba kitokio švelnaus acto, 1 šaukštas rupios druskos, 100 g cukraus, 1 kg jaunų cukinijų, 2 citrinos, 2 ryšeliai baziliko, 1 šaukštelis baltųjų pipirų grūdelių.
Actą užvirinti su 400 ml vandens, druska bei cukrumi ir ataušinti.
Cukinijas nuplauti, gerai nusausinti. Nupjaustyti galus, supjaustyti 2 cm ilgio kubeliais. Citrinas nuplauti, supjaustyti gabaliukais, nulupti žievelę. Bazilikus nuplauti, nuskabyti lapelius.
Cukinijas, citrinų žieveles, bazilikus bei pipirus sumaišyti glazūruotame arba emaliuotame dubenyje ir užpylus šaltu užpilu palaikyti 24 valandas.
Paskui viską pavirinti apie 2 minutes. Kiaurasamčiu cukinijas išgriebti iš užpilo ir sudėti į sterilius stiklainius. Užpilą dar kartą užvirinti ir užpilti ant cukinijų. Stiklainius tuoj pat uždaryti. Iki vartojimo laikyti 1-2 savaites.
Markeris
Obuolių, kriaušių ir cukinijos uogienė
Pripirkom su sese obuolių, kriaušių ir sudorojom atidetą cukiniją uogienei.Laaabai patiko. Is akies dėjom visko vienodais kiekiais (2 kg obuolių, 2 kg kriaušių ir 2 kg cukinijos). Kadangi darbavomės dviese, tai viską tarkavom burokine tarka. Cukraus pylėm iš akies, bet iš tuščių maišelių nusprendėm, kad supylem apie 1,5 kg. Tiesa, šliukštelėjom vandenuko pabaigoje Kriaušes pirkau kuo minkštesnes, luobas lupom.