ĮDARYTOS CUKINIJOS IR CUKINIJŲ PADAŽAS APKEPUI
|komentarų nėra
Giedrė J ( OMNI.LT )
Kokių produktų reikia cukinijoms įdaryti?
Pradėkime nuo pačių cukinijų, kurios neturi būti didelės, bet būtų gerai, kad nebūtų labai plonos, kadangi reikės išskobti jų vidų. Cukinijų kiekį numatuokite pagal turimo kepimo indo dydį ir valgytojų skaičių. Vidurkis būtų kokios 5-6 nedidelės cukinijos. Bešameliui, kaip žinote, reikės pieno, sviesto, miltų, druskos ir muskato riešuto. Dar vienas svarbus ingredientas – “Parmos” sūris arba jo pakaitalas “Džiugas”.
Išvirkite labai tirštą bešamelį. Jo reikės nedaug. Proporciją skaičiuokite dviem šaukšteliams miltų. Geriausias būdas reguliuoti pieno kiekį – po truputį pilti jį į sviesto ir miltų mišinį ir pamaišant kaitinti, kol jis visas susigers. Tik tuomet, kai įsitikinsite, jog padažas per tirštas, įpilkite dar truputį pieno. Šią operaciją galima pakartoti kelis kartus.
Paskui palikite bešamelį, kad atvėstų ir išskobkite cukinijas prieš tai jas perpjovę išilgai per pusę. Geriausiai skobimui tinka visokie apskriti figūriniai šaukštukai, skirti arbūzams, sviestui ir panašiems kietokiems produktams gražiai patiekti. Jei tokio neturite, mėginkite peiliu. Grožis šiuo atveju ne taip svarbu, svarbiausia nepradurti cukinijos.
Vieną cukiniją, pavyzdžiui, tą, kuri skobiant netyčia sulūžo, reikėtų sutarkuoti burokine tarka. Sveikąsias puseles 5 min. apvirkite pasūdytame vandenyje. Kai jas išgriebsite, į tą patį vandenį sumeskite išskobtus minkštimus. Apvirtus nukoškite per kiaurasamtį ir sudėję į dubenėlį sutrinkite mikseriu, jei turite pagardindami prieskoninėmis žolėmis (petražolėmis, kalendros lapais, t.y. kinza). Būtų gerai, kad cukinijų masė kiek pravėstų. Per tą laiką pradėkite kaitinti orkaitę ir pasiruoškite kepimo indą, kurio dugną galite truputį patepti sviestu. Po nedidelį sviesto gabaliuką galite padėti keptuvo galuose. Įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
Dabar vėl galime grįžti prie cukinijų įdaro. Pravėsusią cukinijų masę sumaišykime su stambiai sutarkuota žalia cukinija, bešameliu ir tarkuotu “Parmos” sūriu. Šį mišinį šaukšteliu dėkime į išskobtą cukinijų griovelį, stengdamiesi padaryti po nedidelį kaupą. Įdarytas cukinijas gražiai išrikiuokite kepimo inde ir šaukite į krosnį pusvalandžiui. Kepkite, kol pradės skrusti viršus.
Jei liko įdaro, kitą dieną galite pagaminti
Briuselio kopūstų apkepą. Tam reikės nusipirkti šviežių arba šaldytų kopūstėlių ir išvirti dar vieną porciją bešamelio. Jo gali būti ir daugiau, nes apvirtus kopūstus reikia sudėti į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą apkepo indą (puodą), dosniai užpilti padažu. Ant viršaus uždėkite dar gabalėlį sviesto ir šaukite indą į orkaitę geram pusvalandžiui. Kepimo laikas gali būti ir ilgesnis – stebėkite apkepo viršų.