KEPTAS KALAKUTAS
|1 komentaras
Slyva
Kalakutą nuplauti, nusausinti, atskirti odelę nuo krūtinės ir įtrinti mėsą suminkštintu sviestu. Odą įtrinti citrina, pabarstyti druska ir juodais maltais pipirais. Kas mėgsta, galima ir kadagio uogų. Palikti keletui valandų lengvai pridengus folija, kad nedžiūtų.
Prieš kepimą prikimšti įdaro, užsiūti skyles, kojas surišti, sparnus surišti prispaudus po kaklu. Įdaras turi būti atvėsęs. Kalakutą dėti į skardą su vandeniu, apdengti folija (bet folijos prie mėsos labai nespausti) ir taip kepti orkaitėje apie 1,5 val. Jei kalakutas ne didesnis kaip 4 kg, foliją nuimti ir toliau kepti laistant kas 20 min. susidariusiu skysčiu iš skardos. Orkaitės temperatūra 180 laipsnių. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos temperatūrą padidinti iki 200 laipsnių. Kadangi kaimynė kepa kalakutus “arklius”, tai ji folijos nenuima kokias 3-4 valandas. Bet maždaug kas pusvalandį ją (foliją) pakelia, kalakutą aplaisto susidariusiomis sultimis. Kalakutas iškepęs tada, kai iš jo įbedus šakutę teka skaidrios, bet ne rausvos sultys.
ĮDARAS: 40 g sviesto, 1 didelis supjaustytas svogūnas, 100g išmirkytų ir nusausintų džiovintų abrikosų, 100 g razinų, 1 apelsino sultys (kas nori, galima ir žievę susitarkuoti), 1 nuluptas ir supjaustytas obuolys, 100 g šviežių baltos duonos trupinių, truputis imbiero, druskos, pipirų. Svieste pakepinti svogūną, kol pasidarys permatomas, supilti į dubenėlį. Sudėti visus kitus ingredientus ir išmaišyti. Kai visiškai atvės, prikimšti kalakutą. Čia ir slyvos tinka, o vietoj džiūvėsių tinka ryžiai.
PADAŽAS: garstyčių, imbiero, muskato riešuto, cinamono, pipirų, druskos, grietinės, aliejaus, sojų padažo. Viską sumaišyti. Iškeptą kalakutą dedame į didelę lėkštę. Išimame įdarą ir patiekiame atskirai. Kalakutą apdėliojame norimais vaisiais (keptais, marinuotais…) ir būtinai nešame į stalą nesupjaustytą. Paklausite, o kas gi prie stalo pjaustys ir terliosis? Ogi šeimos galva. Prie kalakuto skanu ne tik bruknių uogienė, bet ir spanguolių drebučiai. Jums reikės 350 g spanguolių ir dar šiek tiek papuošimui, 2 didelių rūgščių nuluptų ir supjaustytų obuolių, 100 g cukraus, 150 ml sauso sidro, 1 valg. šaukšto želatinos, 2 valg. šaukštų vandens, mėtų lapų papuošimui. Spanguoles, cukrų, sidrą ir obuolius supilti į puodą ir maišant pakaitinti ant mažos ugnies, kol ištirps cukrus. Užvirinti ir pavirti 15 min. kartais pamaišant, kol suminkštės obuoliai ir spanguolės. Pertrinti arba plaktuvu suplakti, supilti ištirpintą želatiną, supilti į indą ar indelius ir atšaldyti. Puošti mėtų lapeliais ir uogomis. Skanaus.
Senas chrienas
Naudojuosi jūsų kepimo būdais, bet dar vienas fintas – nelabai stora adata į dar nekeptą kalakutą prišvirkščiu lydyto sviesto ir šampano. Ką aš žinau, gal ir niekas nepasikeičia, bet, kad ir nežmoniškai, vis kitoniškai.:)
COPY
Įdomų V.Sako str. apie kalakuto kepimą Kalėdoms rasite adresu:
http://www.lrytas.lt/?data=20070116&id=11644420731163499153&sk_id=&vie w=4&p=1
š vienąkart pabandžiau kepti kepimo rankovėje “Grosik”, tai man patiko labiau negu folija.Labai gražiai iškepa bet koks paukštis. Susidaro tokia traški plutelė, kai plėvelę keliose vietose subadai.