KEPTA ŽĄSIS/KALAKUTAS
|2 komentarai
firminis Alvydo receptas
Vidutinio dydžio žąsis (kalakutas), 100 g ryžių, po 100 g graikiškų, lazdyno ir žemės riešutų, 200 g džiovintų slyvų, 2 vidutinio dydžio citrinos, 50 g žvėrienos prieskonių, 200 g medaus, 100 g druskos.
Pirmiausia paruošiame masę paukščiui įtrinti. Žvėrienos prieskonius, druską ir medų sumaišome su išspaustomis citrinų sultimis. Gauta mase ištriname kalakutą (žąsį) iš išorės ir vidaus 2 kartus kas 30 min. ir paliekame 1 parai kambario temperatūroje, kad įsigertų prieskoniai ir medus. Masės, kuri per parą neįsigėrė nenuplauname.
Ryžius išverdame ir perplauname šaltu vandeniu, o po to sumaišome su riešutais ir slyvomis. Šia mase įdarome paukštį. Papilvę užsiuvame, kojas ir sparnus surišame, suvyniojame į foliją ir kepame 2,5-3 valandas 250°C įkaitintoje orkaitėje, nuolat palaistant išsiskyrusiomis sultimis.
Miglės trigrašis: Dar vieną būdą iškepti kalakutą minkštutėlį ir sultingą radau tarp gausybės delfio komentarų:
Paukščiui išmirkyti imu pusę stiklinės cukraus, dvi stiklines druskos ir 30 stikliniu vandens. Tada į šį tirpalą beriu kvapiųjų pipirų, rozmarino, šalavijo ir leidžiu per naktį pasiplaukioti dideliame katile. Po tokiu atostogų kalakutas nebebus sausas.
Jei kepat orkaiteje – reikia surišti kojas ir sparnus-sparnus uz nugaros, kojas prie uodegos. Tada ištrinti aliejumi. Orkaiteje apie 250 laipsnių temperatūroje palaikyti pusvalandį, tada ištraukti-bus apskrudęs. Suvynioti i foliją ir kepti apie 3 val. 180 laipsnių temperatūroje”.
kaip gi laistyti? Negi kaskart ta folija nuvynioti? Gal geriau kepimo rankoveje kepti ir pries kepimo pabaiga ja nuvynioti, kad apskrustu
Aš tai taip suprantu: jis tik paviršių folija apdengia gerai ir visąlaik nuiminėja palaistymui 🙄
O kepimo rankovė -tai tikrai gerai -tada prieš pabaigą kokio gero pusvalandžio užteks “laistymo procesui’ 😉