KEPTAS KUMPIS , ĮDARYTAS SLYVOMIS
|komentarų nėra
KEPTAS KUMPIS , ĮDARYTAS SLYVOMIS
no comments
Reikės:
~ 2 kg sprandinės gabalo,
~300 g džiovintų slyvų,
vienos didelės didelės citrinos,
„Saldvos“ kaukazietiškų prieskonių,
1 pakelio „Santa Marija“ džiovinto baziliko (kažkaip geriausias, kiek bandžiau),
poros česnako skiltelių,
stiklinės kokio nors saldaus raudono vyno.
Kepsnį aš užmarinuoju prieš 3 dienas (galima ir prieš 2).Citrinos žievelę nutarkuoji, išspaudi sultis, su druskyte ir prieskoniais padarai košytę (tarkuota žievelė+kaukazietiški prieskoniai+bazilikas+druska) ir tuo marmaliūzu ištrini sprandinę. Kaukazietiškų prieskonių užteks poros šaukštelių, o baziliko visą pakelį sudedu. Man l. skanu. Va. Taip paruoštą mėsytę apdengi maistine plėvele ir dedi šaldytuvan. Karts nuo karto mėsytę pavartyk nuo vieno šono ant kito ir vėl apdengus plėvele kišk šaldytuvan. Kepimo dieną iš česnako skiltelių išimk vidurinę šerdį. Ji duoda kartumą ir smarvę, o mums to nereikiaJ
Vienu žodžiu, jei, tarkim, trečiadienį sprandinę užmarinuoju, o kepsiu šeštadienį. Tai šeštadienį ryte česnaką susmulkinu ir juo ištrinu sprandinę. Jei česnaku įtrinsi sprandinę trečiadieni, – ji nesimarinuos, o … pus. Mat česnakai, kaip ir svogūnai, sukelia rūgimo bei puvimo procesą, todel kad juos geriausiai dėti prieš pat gaminimą. Slyvas būtų gerai per naktį pamirkyti vyne.
Kai, viskas paruošta, smailiu peiliu darai sprandinėj skyles ir kaišioji “girtas” slyvas (copy right Valkatinė). Tada sprandinę įvynioji į foliją ir kiši karšton orkaitėn. Pas mane sena orkaitė, tai nežinau, kiek laipsnių – apie 180-200, manyčiau. Valandą kepu pilnai suvyniotą folijoj, o 30 minučių – nuėmus viršuj foliją – kad gražiai apskrustų. Keramikiniam inde, manau, jokios folijos nereiks. Juk ir keps, ir troškinsis tam inde. Kepsnys – nerealiai minkštas ir kvapnus. Skanus tiek karštas, tiek šaltas. SĖKMĖS!