Artišokas – savybės ir patiekalų receptai

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 2 , reitingas: 4.50 iš 5)
Loading...

TETA (past/copy)

Nedaug dar Lietuvoje žmonių, žinančių, kas yra artišokas. Dar mažiau – ragavusiųjų jo. Net ir pamatę jį, nerizikuoja pirkti, nes nežino, ką su juo daryti. Fridrichas Valteris, garsus virėjas, sako, kad ir Vokietijoje daug kas nepažįsta artišoko. Užtat Pietų Europoje jis labai populiarus. Ypač Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje. Ten šio augalo tėvynė, ten labai senos jo vartojimo maistui tradicijos. Ten jį mėgsta visi. Italijoje kasmet užauginama apie pusę milijono tonų artišokų. Tik dešimt tūkstančių tonų eksportuojama, daugiausia į Prancūziją ir Vokietiją. Daugiau eksportuoti nėra kaip, nes visa kita suvalgo patys italai.

Artišokas užauga nuo 60 cm iki 150 cm aukščio. Kaip visi augalai, jis žydi, todėl sukrauna daug pumpurų. Pumpuras – graižas – didelis, iki 9 cm skersmens. Žiedas iš tolo traukia akį mėlynai violetine spalva. Augalas daugiametis, bet nė vienais metais jam nepavyksta pražysti. Vardan pilvo malonumo žmonės atsisako žiedų grožio. Žiedų nevalgysi, o pumpuras skanus. Užaugę ar visai jauni pumpurai su pasigardžiavimu suvalgomi. Valgoma nedidelė pumpuro dalis – tik mėsingas pagrindas arba žiedsostis ir mėsinga skraistlapio, arba žvyno, apačia. Koto vidurys valgomas, jeigu nulupsite žievelę. Pumpuro vidurys nevalgomas. Tad iš stambaus pumpuro maistui suvartojama visai nedidelė dalis, o tiek daug išmetama.Nuo senovės šiam augalui priskiriamos afrodiziako savybės. Manoma, kad ir vyrams, ir moterims jis vienodai stiprina geismą. Ta nuomonė ypač vyravo pertekusiame malonumų Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV dvare. Mėgaujantis valgiu į dar didesnį malonumą – toks buvo tikslas. Kadangi vien artišoku sotus nebūsi, dvaro virėjai kūrė įvairius patiekalus iš jo.

Kas gaminama iš artišoko?
Tradicinis artišoko patiekalas yra pats pumpuras arba galvutė – jo valgomos dalys. Taip pat populiaru yra įdaryti pumpurą įvairiais įdarais. Tai daroma tik dviem būdais: įdaromas mėsingas pumpuro pagrindas arba visas pumpuras, išpjovus vidurį. Kiti patiekalai yra netradiciniai – virėjų kuriami artišoko deriniai su kitomis daržovėmis. Artišokas gaminamas šaltam arba karštam užkandžiui. Pagrindiniam patiekalui jis yra per lengvas. Be to, sunkesnės ir aštresnės sudedamosios dalys jį užgožtų. Tačiau su tinkamais padažais ir įdarais jis yra fantastiškai skanus.

Kaip valgyti artišoką?
Tai didžiausias keblumas nežinantiesiems. Nesunku ir apsijuokti bandant supjaustyti artišoką lėkštutėje. Mat, jo žvynai sausi ir kieti, kaip eglės kankorėžio skujos, su plaušais. O gudrybė visai paprasta – reikia lupti žvynus vieną po kito. Baltą mėsingą atlupto artišoko dugną pamirkyti į padažą, majonezą ar užpilą ir, paėmus dantimis, išbraukti minkštimą, o žvyną išmesti. Toks laupymas ir braukymas užima nemažai laiko, štai kodėl artišoko valgymas yra ne kasdienis, o proginis malonumas. Kai pasieksite vidurinius žvynus raudonais galais, nutraukę išmeskite, išgremžkite ir išmeskite pūkuotą vidurį, o tada liks didžiausias mėsingas gabalas – pagrindas. Žinoma, ne toks jau didelis. Štai taip valgomas užaugęs artišokas. Bet jaunas mažiau apkarpius valgomas visas. Perpjautas į dvi ar keturias dalis apverdamas 10-15 min. Galima ištepti alyvų aliejumi ir apkepti ant anglių.
xxx

Egzotiškos salotos

3 pomidorai
1 indelis bambuko daigų (didelis)
0,5 indelio artišokų kotų (Artišokas)
1 greipfrutas
1 citrina
1 puodelis salotų padažo
1 šaukštelis garstyčių
druskos
pipirų

Nuplauti ir nusunkti bambuko daigus bei artišokus.
Pomidorus supjaustyti griežinėliais, daigus – ritinėliais, artišokų kotus bei nuluptą greipfrutą – kubeliais.
Pašlakstyti citrinos sultimis ir išmaišyti.
Padažą išmaišyti su garstyčiomis bei prieskoniais ir patiekti padažinėje.

Daržovės su citrinų-prieskonių užpilu
8 porcijos

230 g šviežių pupų ankščių arba 170 g pakelis šaldytų pupų anksčių, atšildytų ir nusausintų
400 g konservuotų artišoko šerdžių, nusausintų ir supjaustytų į keturias dalis (Artišokas)
200 g konservuotų kukurūzų burbuolių, nusausintų
8 šviežių grybų, padalintų į keturias dalis
2 vidutiniai pomidorai (Pomidorai)
1/2 puodelio alyvų aliejaus
1/4 puodelio balto vyno acto
2 šaukšteliai sutarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštas citrinos sulčių
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštelis džiovinto baziliko (Bazilikas)

Jei naudojate šviežias pupelių ankštis, nupjaukite galiukus ir pašalinkite plaušelius. Virkite uždengtame puode nedideliame kiekyje sūdyto vandens 2-4 minutes arba iki suminkštės; nusausinkite. (Jei naudojate šaldytas pupelių ankštis, jų nevirkite.) Dideliame dubenyje sumaišykite pupelių ankštis, artišokų šerdis, kukurūzus, grybus ir pomidorus. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms.
Užpilui sumaišykite aliejų, actą, citrinos žievelę ir sultis, cukrų ir baziliką uždengiame inde; uždenkite ir gerai suplakite.
Tiekdami užpilkite užpilą ant daržovių mišinio; atsargiai išmaišykite.
Pastaba: Jei vežatės šias salotas į gamtą, transportuokite daržovių mišinį ir užpilą atskirai šaldiklyje. Sumaišykite prieš patiekdami.

panašūs įrašai

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011