Karpis iš Erzgebirge

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (nėra balsavusių, būk pirmas!)
Loading...

r

Man karpis skaniau apkepintas iki traškumo. Ir valgyti jį reikia iškart – tik išimtą iš keptuvės   🙂 O   pats skaniausias  – pagal šį originalų saksonišką  receptą:

1 karpis (±2kg), be vidurių, žvynų, galvos ir pelekų;
2-3 kiaušiniai;
druska, pipirai, džiūvėsėliai;
200-300 gr tirpinto sviesto;
puokštelė petražolių;
2 citrinos (nepurkštos, jei purkštos – kruopščiai nuplaukite su soda šepetėliu).

Paprašykite savo žuvies pardavejo paruošti karpį (aha, gerai būtų, nes apsidrebi žvynais atsakančiai – r)  arba išdarinėjate patys (linkiu gauti veidrodinio karpio arba patariu skusti paprastą karpį “akluoju” būdu – dideliame popieriniame arba plastmasiniame maiše – r), supjaustot žuvį maždaug 1 cm storio gabaliukais ir gerai nusausinate su pop.servetėle.
Išplakate kiaušinius su pipirais ir druska. Suberiate džiūvėsėlius į atskirą dubenėlį; karpio gabaliukus pavilgote kiaušinių plakinyje ir apvoliojate džiūvėsėliuose.
Paliekate «pailseti» 30-40 min. (BŪTINA!)
Įkaitinate sviestą (su šlakeliu aliejaus, kad nedegtų)storadugnėje keptuvėje ir apskrudinate karpio gabaliukus, iki gražiai paauksuos ir taps traškūs.
Išimate iš keptuvės, mikliai nusausinate riebalus servetėle.
Serviruojate pašildytose lėkštėse su citrinos riekelem (arba ketvirčiais) ir užbarstote kapotomis petražolėmis.

Pastaba: pavilgius kiaušinyje galima apvolioti miltuose ir tik tuomet džiūvėsėliuose.
(tvarka tokia ir niekaip ne kitokia! 😛 😛 😛 )

Na, tikrai, esu be galo dėkinga šį receptą atsiuntusiam žmogui 

Beje, autorius, rašydamas apie tirpintą sviestą, turi omenyje lydytą sviestą. Pati tuo įsitikinau. O lydyto sviesto galima pasigaminti iš Smetoniškojo – jį ant lėtos ugnies kaitinant ir vis nugraibant baltas putas, kol dugne lieka grynas geltonas sviesto riebalas. Toks sviestas ypač vartojamas Indijoje, vadinamas “ghi”.

 

panašūs įrašai

One Response to “Karpis iš Erzgebirge”

  1. r says:

    Miglei

    Ačiū tau už gerus palinkėjimus 🙂 Po savaitės ir aš gausiu 16 dienų atostogų, mat, prisidės dar ir Žolinė.

    O kokius pankolius augini: lapinius aš šakniastiebius? Jeigu lapinius, tai ir panaudojimas kaip krapų, dar labai gerai arbata nuo virškinimo sutrikimų, kosulio, užkimimo. Lapelių žiemai, deja, nesudžiovinsi, bet labai tinka surinkti sėkleles, išlaiko aromatą kaip ir kmynai.

    Šakniavaisinius pankolius aš gaminu kaip paprastas salotas: smulkiai supjaustau pankolį, sumaišau su agurku, pomidoru, svogūnu, žolelėmis ir užpilu grietine.

    Pankolius dar ir troškinu, jei jų nusiperku daugiau. Perskeliu išilgai, truputį paverdu, įpylusi mažai vandens. Tada įpilu į keptuvę aliejaus, apkepinu pankolius, užbarstau tarkuoto fermentinio sūrio.

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011