Jautienos ar kito faršo žiedas tešloje
|komentarų nėra
migle
Dar viena laisva parafrazė FARŠO gaminių tema ;):
Pagal originalų rec. tai yra jautienos faršo(kurio pas mus kokybiško nerasta) žiedas, farširuotas putpelių kiaušiniais – kurie yra gan brangūs ir jų ne kasdien mūs šaldytuvuos taipogi rasta…
Pagaminti reiktų:
1 kg jau minėto jautienos faršo(pageidautina suprantama, be konservantų ar šiaip velniažin ko :evil:), 250 g baltos duonos, išmirkytos puslitryje pieno, 2 vištos kiaušinių, 20 putpelės kiaušinių, 1 morkos, 2 skiltelių česnako,2,5 š.aliejaus, 150 g.sluoksniuotos(mielinės) tešlos.
Pagal mane -tiktų ir bet koks faršas, o kiaušinių bent trigubai mažiau, jei jie būtų vištos , o ne putpelių, be to -išvirtus į faršo vidų dėtume dailiai supjaustytus perpus(išilgai) arba sukapotų kiaušinių/svogūnlaiškių ar kepintų svogūnėkų mišinį).
Bet ESMINIS principas toks:
Įmame įprastą mėsos faršą.Paskaninam tinkamais/mums patinkančiais prieskoniais, įmaišom piene mirkytos baltos duonos/batono.
Recepte minėtas daržoves pakepinam aliejuje ir atvėsusias taipogi sugrūdam į faršą.
Išplakame vištos kiaušinio baltymus ir atsargiai( ) taipogi ten pat supilame.Tryniams -kita paskirtis, apie tai vėliau.
Faršą su visais priedais gerai išmaišome ir skardoje (pagal receptą -ant sviestinio popieriaus )- paguldom ŽIEDO FORMA. Lengviau tai padaryt, kai yra “iš senobės” užsilikusi atitinkama apvali forma kepiniams su skyle viduryje, bet tai visiškai nebūtina – užteks kad ir kokį arbatos/kavos puoduką(sušlapintą) laikinai vidun įstatyti- kad lengviau tas daugmaž “teisingos formos” žiedas pasigamintų.
Po to atsargiai faršo vidun( daugmaž lygiais tarpais) įspraudžiam kietai virtus nuluptus kiaušinius (ar jų puseles, ar kapoto kiaušinio/svogūnėko).Užglaistom faršo paviršių(protingiausia -šlapiomis rankomis ) taip, kad kiaušiniai būtų tvarkingai viduje, o faršo paviršius iš viršaus bekepant neiširtų.
Po to iš tešlos pripjaustom maždaug 2 -2,5 cm pločio juostelių -ilgis toks, kad apdėliotume faršo žiedą skersai, imituodami, jog žiedą apjuosėm per skylė viduje . (Itin atsargios galim pamėginti taip apjuosti be imitacijos).Iš tešlos likučių pripjaustom nedidukų migdolo formos lapelių, jų viduje įspraudžiam kaipo ir gyslelių .Juos sulipdom po 3-4(gėlyčių forma) ir maždaug vienodais tarpais prilipdom gaminio viršuje(prie tešlos juostelių, suprantama).
Tuomet ir faršą, kurio tešlos juostelės neuždengia, ir pačią tešlą aptepam kiaušinių tryniais.
Kišam orkaitėn, įkaitinton iki 200 laipsnių.Kepam maždaug 35 -40 min – kol gražiai apskrus.Jei jaučiam kad gali pridegti -pridengiame tuo pačiu sviestiniu popieriumi ar folijos gabaliuku.
Kai iškepa – papuošiam , įsmeigdami šonuose(išorinėje žiedo pusėje)petražolių ar kitokių žalėsių ir iškilmingai nešam į stalą.Jei netingim fantazuot -ir į žiedo skylę galim bet ko tinkamo “meniškai”pridrabstyt.
Tai iš esmės tas pats netikras zuikis, bet daug įdomesnės formos.
Jei kukliomis sąnaudomis reikia “išlaužti lyyygį” ar šiaip paįvairinti iki skausmo įprastą repertuarą – visai neprasta išeitis