STERKAS, KEPTAS SU BULVĖMIS,SŪRIU IR POMIDORAIS
|45 komentarai
teta
Reikės:
2 gab. sterko file (be odos)
6 bulvių (geriausiai -su raudona luobele,viduje-gelsvos)
1/2 citrinos
“Santa Marijos” žuvies kepsnių prieskonių
kvp./karčių maltų pipirų
pusiau kieto ferm. sūrio ~100 g
3 did.pomidorų
aliejaus
sviesto (tepaus mišinio)~100g
miltų
švž.krapų
Viktoro marinuotų agurkėlių
Sterko file padalinam į 6 didelius gabalus ( vieną file puselę supjaustom į 3 gabalėlius).Ant didelės plokščios lėkštės pabarstom druską ,kvp/karčių pipirų, sudedam gabalus sterko, ant jo viršaus užpilam “SantaMarijos” prieskonių,pašlakstom citrinos sultimis, dedam riekutę sviesto, ant jo-riekelę sūrio, apdedam riekutėmis pjaustytų pomidorų.
Paruošiame “rankovę” – užrišame vieną jos galą ir padedame ant orkaitės grotelių, kurias paguldome ant stalo. Nusiskutame bulves, supjaustome dideliais “fri” formos gabalais (maždaug nykščio didumo – kad suspėtų iškepti kartu su žuvimi), pabarstom druska, apipilam aliejumi ir dalį jų krauname į patį rankovės galą. Dabar reikia dėti žuvį:atsargiai, abiem rankom už gabalo kraštų paimam paruoštą žuvį, apatinę jos dalį pamirkome į miltus ir krauname į rankovę (viršutinės pusės mirkyti į miltus nereikia).Tokių būdu sudedame visus gabalus.Viršų, kur sudėti pomidorai, apšlakstom dar aliejumi, sudedame likusias bulves.Įpilame ~ 50 ml vandens, užrišame galus, adata subadome “rankovę”, išspaudžiame delnais iš jos esanti orą. Su grotelėmis įdedame į maksimaliai įkaitintą orkaitę, o kai pradės viduje burbuliuoti skystis -sumažiname iki 200-150 C. Kepame ~ 55 min. Prieš kepimo pabaigą “rankovėje” padarome didesnes skyles- kad apskrustų bulvės ir apkeptų pomidorai. Išėmus iš orkaitės, praplėšiam “rankovę" ir tuoj pat apibarstom susmulkintais krapais.
MIGLĖ
Na, tai labas rytelis visiems 🙂 🙂 🙂
Viliuosi, prailgintas savaitgalis ne tik kad neprailgo,
bet ir nuveikėt linksmų/naudingų darbukų ar šiaip
užsiėmimų 🙂 Tad nekantriai laukiu visų pražuvėlių
su “ataskaitomis” iš linksmybių ir poilsio fronto.
Ir apskritai -kas skanesnio? 🙂
p.s.Netrukus išvažiuoju, parsirasiu vakarop.Malonaus pasibuvimo:)
Virjes
Labas rytas visoms sodo – daržo darbininkėms ! 😛
Pagaliau darbe- pailsėsiu 😛 😛 😛
Laisvadienių ataskaita 😛
Geriau gal mažiau tų laisvadienių būtų, tai nenusivarytum taip žmogus nuo koto. Dabar nuo šeštadienio ryto, kaip išsigrūdom į fazendas , tai sugrižom tik vakar po pietų. O darbų padaryta daug- kas jau galima pasėta, kas galima sodinti- pasodinta. Patręšiau ir savo serbentų plantaciją, nors dabar jau gailiuosi, kad užsiėmiau šiuo reikalu. Supirkimas labai pigus, neapsimoka skinti ( + nėra kam) kai tokios kainos, o sau irgi perdaug būna. Tik gaila rauti, nes į įdėta nemažai triūso ir lėšų, tai dar kelis metus pasikankinsim, poto matysim. O braškės mano irgi nelabai per žiemą išsilaikė- kažkokios iškeltos matyt šalčio , bet kurios dar likusios tai jau ir žiedelius pradeda krauti. Matysim kas ten iš jų gausis, bet labai ko nesitiki šiemet 🙁 Svogiūniukus viengalvius irgi sukišau į žemę tik “daugiagalvių ” anyta neleido sodinti- sako Stasinių reikia palaukti- lauksim…
Tetai- dar apie spagečius. Truputį pertobulinau spagečių padažą, bet buvo labai skanu ir neriebu. Pakepinau ant sviesto svogūną, kelis pievagrybius, kinietišką padažą. Tada į vidurį lėkštėe dėjau spageti, o aplink ratuku apipyliau tuo padažu- skanu, gražiai atrodo ir buvo viskas susimaitinta. O jūs žinot kada spageti gerai išvirę? Ne? Reikia vieną spagetį mesti į spinietės duris, kai prilimpa- pats tas. Čia per kažkurią kulinarinę laidą girdėjau 😛
paskaitau,apie jusu nuveiktus darbelius,laukiu savuju.As savo asmenines fazendos neturiu,o padeti vykstu pas mama.Musu kraste darbai nelabai eina i prieki, nes dar zeme salta,slapia,zolyte vos kaikur lenda,tai dar savaitele laukiam.Jus matomai kitoje lietuvos puseje randates.
TETULE
Štai ir mano ataskaita: net spausdinti sunku, bo pirštai kažkokie iškraipyti, rankos sunkios, sprando pasukt neįmanoma, nugara surakinta, kojos nuo celiulitų penkmetį į priekį išvaduotos. Kitaip tariant, taip jau dirbau, kaip seniai bebuvo tekę.
Bet ir džiūgauju – tiesiog neįsivaizdavau, kokią didelę naštą daug rankų pakelia, anot anos patarlės. Na, ir šiaip graudžiai gražu, kad su artimaisiais kartais ir pasibaram, ir nemylim viens kito, bet va prireikus… Žodžiu, visa mano šeimynėlė tapo mano ir gerb.vyro talkininkais kuo nuoširdžiausiais ir didžiaisiais perversmų kurstytojais. Planavom ne taip darbuotis, bet gerai apžiūrėję nutarėm – et, iš pagrindų reikia griaut viską, kad grožio daugiau būtų. Na, ir pavarėm – išrovėm krūvas senų medžių/krūmų, žemę purenom, medžius naujus sodinom… Tik baisu, kad taip pradėjus pasimatė, jog darbų dar devynios galybės laukia. Bet didžiulė pradžia padaryta, tad visai smagu.
Šeštadienį nuo ryto, tiems darbams rengdamiesi, buvom miškų urėdijos medelyne. Prisipirkom krūvas sodinukų, bet dar kiek grožio nužiūrėjau… Atrodo, baigia išsikraustyt tas mano nenoras sklypą gražinti, nes azartas baisus sukilo.
Na, ir, žinoma, smagu buvo kasvakar po varginančių darbų prie šašlykinės susėst ir pakept/pavalgyt/alaus paragaut. Žodžiu, savaitgalis tiesiog puikus buvo.
O klausimas svarbus po jo kol kas tik vienas – kokias braškes rekomenduotumėt augint. Nedaug sodinsiu, bet visvien norisi kuo geresnių, t.y., ankstyvų, ligų ir šalnų nelabai bijančių, gausiai derančių, auginti.
netoli mano tevu yra keli stambus braskiu ukiai,tai aplinkiniai perka daigus is ju.Auginam”singa singana”,dar skanios,derlingos,geros yra”Honey”,”marmolada”,”elsanta”.”pandora”.ju maciau ir sodininku mugeje buvo pirkti,ir turguje.
COPY
AHA-nuobodžiaujate po darbų fazendose. Anu- marš prie puodų:)))Siūlau labai greitą HEKO FILĖ paruošimą.
REIKĖS- 0,5kg žuvies filė
2 stambių svogūnų ir2 pomidorų, 1 šaukšto citrinos sulčių, prieskonių
Kol valom svogūnus, filė išguldom ant lentelės ir šlakstom citrinos sultimis. Stambiais ritiniais supjaustome svogūnus ir pomidorus. Keptuvės dugną išklojame supjaustytais svogūnais, ant jų- pomidorų griežinėliai. Ant viršaus guldome filė gabaliukus, barstome prieskoniais, uždengiame dangčiu- būtinai-ir kepame. Pomidorai išleidžia sultis, tad nei vandens, nei aliejaus nereikia. Prieš baigiant kepti- maksimum15 min.-jei norime, barstome smulkintus žalius krapus ar petražoles, tinka paprika ir kt.Štai ir viskas.Žuvis būna tarsi tušinta, bet išlaiko formą ir būna sultinga. Skanus patiekalas ir šaltas. Dėmesio liesėjimo programos dalyviams- patiekalas mažai kaloringas.))))))))))
Virjes
Dar noriu pasigirti, kad virėm kaimuke dilgėlių sriuboms. Labiausiai (ko nesitikėjom) buvo skaniausia vaikams. Iškirto po kelias lėkštes, net antro patiekalo nereikėjo 😛 O viriau taip: dilgėles nuploviau, supjausčiau ir užplikinau. Į verdantį vandenį dėjau nepjaustytų bulvių kelias ( taip daryti mane pamokė viena močiutė. Į sriubą visad dedu nepjaustytas bulves, o kai viskas išverda- pagaunu bulves į samtį ir šakute šiek tiek pertrinu. Tokio dydžio gabaliukais kokiais man patinka. Tada sriubos skystimas būna nepermatomas ir žinoma neskaidrus, bet mano šeimynai taip labai patinka, kitaip jau ir neverdu ), sprindį rūkytos kaimiškos dešrikės – dėl kvapo 😛 , ryžių, morkų, baigiant virti svogūną,sviesto, prieskonių ir galų gale sudėjau dilgėles. Balinomės saldžia grietinėle. Skonis tikrai puikus ! Tiesa ar žinojot, kad šviežių dilgėlių arbata tai geriau negu viagra 😛 ( Čia tarp kitko 😛 )
MIGLĖ
NA, SVEIKUTĖS, PARSIVILKAU -IŠ DARBINIŲ VIZITŲ IR PAKELIUI -IŠ RUMŠIŠKIŲ (ŠIANDIEN OFICIALUS SEZONO ATIDARYMAS) IR IŠ PAŽAISLIO VIENUOLYNO.
Ataskaita -etnografiniai kaimai visur panašūs -tiek Lietuvoj, tiek šlėktijoj, tiek pas estus netgi.Arbatinė rumšiškėse neveikė.Hmmm.Jeigu aš taip būč pasiruošus sezono atidarymui, seniai būčiau išmesta iš darbo.Juolab, kad bent šlėktų turistų irgi buvo paduota…
Pažaislis -fantastika.Patovėjau po bažnyčios kupolu -pasak legendos -ten labai stipri energetika, paprašiau panos Marijos gero oro, sveikatos ir ilgo laimingo gyvenimo visiems namiškiams.Ir dar labiau užsirūstinau ant dabartinių “valdovų” , milijonų milijonus it subinėn kišančius į valdovų rūmų muliažą -bo anie yra baisūs ir patys, ir pagrindinį katedros apšvietimą -ne kokio “viecinės reikšmės” pseudo architekto genialiai suprojektuotą , subjauroja negyvai, bet ir dėl to, kad tų babkų, sukištų , kaipo sakiau -į subinę, po to nelieka nei Pažaisliui -išties -gyvai tikrai istorijai, jos gyvasčiai palaikyti, nei Čiurlionio TIKRAM muziejui, nei kitiems reikalingiems ir NEDISKUTUOTINIEMS dalykams.
Grįžtant prie ūkio -braškių dalies, tai asmeniškai mano nuomonė apie senga sengana gan prasta -aiku, jos gražios, negreit susimala,t.y. transpotrabilios, anot reklamų, bet saldumu ir kvapnumu nė iš tolo neprilygsta kad ir Ventai.O be to, bent jau pas mane, jos greičiausiai pasiduoda puviniui.Vienžo, aplink jas šokinėjimo daug, o nauda -kaip čia pasakius….
Aplink braškių veslesgal mūs VIRJES teiktumės malonėti apšviesti -turiu pagrindo manyt, kad šitam punkte daugiau praktikos turi, mieloji ponička 🙂
O kas link pomidorų -itrenkiau klausimą “dislokacijos vietoje”, bet taip ir nesulaukiau atsakymo 🙁 Tad kartoju ir vis dar viliuos…:
Turiu šias rūšis:
Roma vfn -tokie vėlyvesni, žemaūgiai,Viltis -tradicinė ,
tai ir patikima; ir dvi naujas -įsūdė pardavėjos.Geltoni
-Peron ir aukštaūgiai raudoni ankstyvi Margarita f1.Sakė, kad geros veislės.Betgi žinot, kaip tais prekybininkais tikėt….Taigis būč dėkinga, jei kuri, kas pačios galbūt auginot, duotumėt žinią, ką aš čia auginuos.
vėl Miglė 🙂
ATASKAITA “pro” želmenų sulčių poveikį :
Faktas kaip blynas -“rajumas ” sumažėjo maždaug trigubai.Darbingumas ir nuotaika -akivaizdžiai +, bent perpus.Ar poveikis ilgalaikis -duosis matyt.Referuosiu, vienžo.
Dėl ” vėžiagyvių ‘ auginimo -baimės liko, bet jeigu neįsiveisė, tai gal ir neišbujos, kaip sakot 🙂
COPY –
baisiai dėkui už “xecho” 🙂 beriebio ” kepimo” receptą -žinai, jeigu svogūnus pakeistum porais o šitą šaunią ‘makaliūzę” uždrėbtum ant virtų ryžių “kalnų” tai vadintūs mūs kaimuko prašmatnioj “šėrykloj” “žuvis… kinietiškai” 🙂 ir būt nulupta nuo snapo po 6,5 Lt 🙂
O jie ten tiek debilavoti, kad dabar vietoj c-heko 100 proc. paliko ano max. … 30 proc., o kitą dalį pakeitė …ištižusiomis nuo karščio k r a b l a z d ė m i s !!! 🙂 🙂 🙂
UŽ TĄ PAČIĄ KAINĄ 🙂 🙂 🙂
Na, vienžo -dėkui baisulinis 🙂
Sveikos,
och, parsivilkau ir as. tiksliau – parsivilkau. kadangi naujo namo irenginejimas jau ant pabaigos ir kraustymasis i naujus namus ant nosies, tai “dulkinau” grindis. Gal kuri praejo ta pragara, kai po statybu visur pilna statybiniu dulkiu. nesumeluosiu, jei pasakysiu, kad ploviau 12 kartu… o grindys, kur is plyteliu kaip atrodo pries sviesa baisiai, taip ir atrodo 🙁 nebezinau kuo valyti, nusipirkau senukuose kazkokiu “super” valikliu uzterstoms plytelinems grindims (man proto uzteko visur – salone, hole, virtuvej, koridoriuj padaryti grindis is sviesiu plyteliu) ir kad po N plovimu rezultatas butu geras – ne velnio 🙁 ruozai pries sviesa matosi nors tu ka… anyta liepe i vandeli acto ipilti, irgi ne velnio. svyra rankos, o si savaitgali gal jau kelsimes….
o kadangi minimaliai virtuvej buvau, tai pietums isviriau seimynai cili sriuba, bet ne jautienos farsa paemiau, o kalakutienos krutineliu. farsa apkepinau alyvu aliejuj su daug svoguno ir cesnako. i gilesni puoda isverciau 0,7 litro pomidoru savo sultyse (pati dariau :)), pomidorus su visom sultim pakaitinau ir sutryniau su bulviu koses trintuve, tada iverciau farsa, ipjausciau 2 astriasias paprikas, 2 bunkutes raudonu pupeliu, troskintu CILI padaze, dar patroskinau koki pusvalandi ir pripjausciau alyvuogiu. pirmas ir antras patiekalas viename gavosi 🙂 tai prasisukau, kad dar kitai dienai liko :))
apie braskes – mano mama gi zemes uki pletoja, tai pas ja VENTA auga (pacios pirmos uogos, kurias paragaujam), ir FESTIVALNYJE – veliau bresta. dar bande SIURPRIZAS – bet uogos smulkokos ir rugstokos, geriausiai tinka kompotui, baisiausia, lad duodavo dideli derliu ir nebeturedavo kur deti, tai siurpriza isnaikino. pasiliko prie anu minetu rusiu.
Na va 🙂 papasakojau kol kas viska 🙂
o jei kokiu stebuklingu priemoniu grindims valyti zinote, busiu labai dekinga…
COPY
Oi- užuojauta dėl grindųplovimo. Man pažįstama buvo atpylusi į indelį kažkokio šamerliako specialiai plovimui po remonto. Bet kas ir kaip- nežinau, nes jai pačiai buvo įpylę pasibandymui kažkokie platintojai.Valė puikiai- rytoj darbe iškamantinėsiu- kas ir kaip. Siūlau pabandyti į vandenį su kibiru šliūkštelti FAIRY arba truputį skalbimo miltelių- sako, kad šiek tiek “suriša” tas kalkes.
MIGLE
vargsei MARKEREI 🙂
Na, vienžo, užuojauta baisulinė -iš bais nemenkų patyrimų, kas yr plovimas grindenų po ‘rOmontų” 🙂
Mano asmeninė praktika tokia – xemija kažin ar padės -svarbiausia daug ‘čysto’ undenėlio ir geras ‘švabros’/skuduro sukibimas su grindimis.Pirmas plovimas -šlapiai -kuo dažniau keičiant vandenį, sekantys bent pora -tuom kempininiu gerai išgręžtu ‘šepečiu’ -kur į save drėgmę ir brudus visus sugeria.Negailėk nei skudurų, nei vandens.Kitaip -šakutės ir tiek žinių.Dėl viso pikto pas labiau už mane šitą reikalą išmanančias panas pasiklausiu.Vienžo, neliūdėk -iki savaitgalio dar -šviesmetis 🙂 ŠIAIP JAU 🙂 🙂 🙂
O čilius skaniai atrodo irgi.Aš apskritai dievinu versijas du/trys viename 🙂 🙂 🙂
DAR KARTĄ COPY-MIGLEI SU PAVYDU
Apturėjai puikią dieną.Pažaislyje- nuostabios vienuolės palaiko tą dvasią. O tose Rumšiškėse arbatinė- šiaip sau, nesigailėk(jei pačiame etnogr. kaimelyje). Ten verta mieste į kavinę užsukti- viena tik ir tėra.Gerus kepsnius ten patrovija. O kad sušalai- tai gal želmenys savo darbą jau atliks, neleis tau sirgti:)). Ir kad” ėdesį trumpina” tos sultikės- tai visai puikus dalykas.
MIGLEI 🙂
Jo, sviesmetis. Man tas sviesmetis ne toks ir ilgas atrodo, darbe tenka nemazai energijos palikt, o jau tyliu kiek jos lieka TU NELAIMINGU plyteliu sveitimui 🙂 bet, kaip pati sakei vienzo issikapstysiu, ir bandysiu dar ir be chemiju ryt vakare N-taji karta pabandyti, nes man atrodo dings dulkes jei dar kokiu 80 kartu isplausiu 😀
einu, atzala reikalauja kazkiek demesio 🙂 pabandysiu grizti kiek veliau 🙂
Kad grindys issiplautu i vandeni ipilk aliejaus truputi.Jums baltai pavydziu,pas mane,jau senai remontai tesesi,kaip sako batsiuvys be batu.Pasamdytum,padarytu ,sumoketum,o kai meistras namie nors tu ka.
MIGLĖ
Pirmas klausimas -Virjes, kuri greičiausiai jį perskaitys tik rytoj: A KODELJ 🙂 tamstos smailiukų burnikės tokios raudonos, kaipo beždžionikės pauodegis ? 🙂 Vienžo -gal kokias kitas knopkutes spaudžioji?
COPY -jo, pabūtum tu be pusryčių(kofeinas/nikotinas nesiskaito) iki pat 13 HHH it ta žvakė vėjuos/skersvejuos ko ne žieminiuos -irgi putotum, kad arbatukės toj vadinamoj arbatinėj neduotų.O juk ir paėst jau irgi norėjos 🙂 🙂 :)Na, šiaip jau nieko itin baisaus -po to užtūpėm Kubile, pasišildėm mažumyti.Gaila, tik iš vidaus 🙁 Mat ten židinys dirbo tik dekoracija, pagailėjo, žmotai, malkų užkūrenti.Tai kai padėjom uodegikaulius ant tų medinių suolų -irgi, ŪŪŪI,kaip buvo ‘saldu’ 🙂 :):) Vienžo -tokia diena ir tiek žinių.Ale vistiek linksma.
O Pažaislis -Jėga, ir vienuolės tikrai fainos.Jeigu skaitys šį tekstą kas iš dar nebuvusių ten, tai žinokit -geriausiai užsakyt ekskursiją iš anksto.Mūsiškės tai nusprendė vasarop su vaikais vėl atvažiuoti.O vieną būsimą mamą(trečią vaikiuką pilvuke jau nešiojas) tai, žinokit, po tuo kupolu pastatėm, glostėm, linkėjom visokių gerumų.Baisiai laukiam šito įvyko visos kažkodėl.Nes reta, kai geros , tikros šeimos, turinčios bent pusėtinas tam sąlygas tokiems dalykams SĄMONINGAI ryžtasi Lietuvoj…Neteisybė ir liūdesys, kad tik bomžavas kontingentas šiam punkte dėl pašalpų be skrupulų 🙁 🙁 🙁
Miglė -Jutai
Čia tai jooo…Irgi iki skausmo …:)
Ai, neliūdėk perdaug -visvien kažkada baigsis, a-ne e e e ? 🙂 🙂 🙂
Jei dar kas skaitysit- o koooodel jums rupkes iseina smailiukai su snukeliais, o man tik:)))) ?!!!!!!!!!!!!!Greitai pasakokit, kaip tas knopkes spaudot!Jau kokia esu atgyvena be tu smailiuku…
SUSIGĖDUSI COPY
Ai, persiprašau, jei ką įžeis mano “rupkes”:(
MIGLĖ -COPY,
kitaip skant -likbiezZZZZ 🙂 dlia diebyloFFFF:)
Vienžo,pirmiausiai nesijaudink -aš pati tik po daugybės bandymų “putiom naučnogo tykanija” 🙂 įsikirtau sistemą 🙂 🙂 🙂
Viskas labai paprasta -kai subadai tekstą, kurį geidi papuošti smailiuku ar totaliu liūdesiu, iškart po jo palik vienos bent raidės tarpą .Po to dvitaškį su kaire ar dešine kabute badyk be tarpų/Jeigu nori ,kad žviegsmo ar xandraškino būtų daug, t.y. du/trys…/dešimt 🙂 -tada po kiekvieno dvitaškio/kabutės dar tarpukąpalieki ir tiek žinių.:) 🙂 🙂 Tarp kitko -skaityk savo gmailiką 🙂
LABANAKT -BURZGIA JAU maniškis kAtulis 🙂 🙂 🙂
Virjes
Labas rytas ! Ot ir prisižvengiau iš visų tų smailiukų darymo pamokymų. Gudri gi aš- 😛 chi. Kažką čia rašinėjau ir norėjau liežuvį parodyti ir parašiau : ir didžiulę P ir išėjo labai graži šypsenėlė- visai ne liežuviška, o tokia fainuoliška raudona tai dabar visada ir rašinėju. Man labai gražu 😛 O kas link braškių- anekdotinė situacija- kaime toks senbernis augino visokių veislių braškių tai mama jų ir pisiūsaudavo, o kokios jos- velniažin. Bet būna nemažai, deja pernai senbernis kaip mes sakom ištekėjo ir jo babcia jį išsivežė miestan, taip kad ūsų ba-ba. O MARKERIUI patarsiu išsikviesti “šVAROS MISIJĄ” – išplaus ir dar atrakciją apturėsi… 😛 Tiesa- namuose mano kompą suėdė žaibas, tai kol susiremontikuosiu- susitiksim tik diemonis.
MIGLĖ
BANDAU PAIŠYT Virjes smailiukus raudonzūbius P P P
D D D
Miglė
NESIGAVO 🙁 🙁 🙁
PPP
DDD
🙁 🙁 🙁
Virjes 😛
Virjes 😛 😛 😛 Kartoju- rašau : ir didelę P .
Virjes
ir dar kartoju – dvitaškis ir didelė P 😛
Migle aūūūūūūū 😛 bandyk !
😛 😀
TETULE
Labas rytas, tarsi ir nebe toks baisus, kaip anom dienom, bent pas mane vėjo nėra 😛
Ačiū, mergaitės, už “braškinius” patarimus. Dar kitose vietose pasiklausinėjau, pasiskaitinėjau, nutariau, kad, ko gero, geriausias variantas yra jūsų patarta “Venta”, dar lyg ir naujoviška, bent man negirdėta “Honoeoye”. Apie “Senga Sengana”, ačiū, susidariau įspūdį, kad prekybai labiau tinka nei savoms reikmėms. O svarbiausia – gyvenu gi prie tokio “didmiesčio” – visokių specializuotų ūkių, medelynų, veislynų, pasirodo, sočiai. Rašiau jau, kad buvau fantastiškam urėdijos medelyne, o braškiadaigių važiuosiu į tą, kuris vaisiais ir uogom užsiima. Jei žmonės bus tokie, kaip pirmajam, tai patars nuo širdies. Tiesa, tokių prekybininkų mano akiraty nedažnai pasitaiko.
Beje, per tuos žemūkinius reikalus virtuvė lieka vis labiau pamiršta, greit, matyt, pelėsiais ir kerpėm apaugs. Pvz., savaitgalį talkinykams tik sumuštinių prie alaus tinkančių padariau, o rimtesniu valgiu “dirbo” ant laužo keptos dešrelės. Tom dienom, kai tik dviese su gerb.vyru namie būnam, išvis tik šaltibarščių pamakaluoju, kokį vištkrūtinmėsės ar žuvies filės troškinį padarau, – žodžiu, tai, kas laiko minimaliai užima. Nebeliko mano saldumynų, silkyčių, suktinukų ir pan.
Juta, o dėl remonto mano situacija lygiai lygiai ta pati – batsiuvys be batų. Et, ką jau čia nuslėpsiu – pati prekiauju langais, o pusė namo seniaisiais negražiaisiais į pasaulį tebežiūri.
Virjes- Miglei
Tada nežinau kaip 🙁 tavo tik didesnė šypsena gavosi, bet neraudona, o kodėl – nežinau, gal dažai baigėsi :P?
Virjes
Vakar buvo virjeso “paklydėlio” garbei pakeptos netikros vištų šlaunelės. O dariau taip :
faršą su pievagrybiais permaliau 2 kartus, dėjau kiaušinį, prieskonių, manų, viską gerai išminkiau ir šia mase aplipdžiau šonkauliuką nuo kurio nenuimta mėsytė. Prieš tai šonkauliuką pavoliojau į kiaušinio plakinį.Tiesa , faršu neaplipdžiau viso šonkauliuko, galiuką palikau iškištą, kad gražiau atrodytų :P. Kepiau orkaitėje be rankovės, nesutrūko ir buvo tikrai skanu
.
Miglė -Virjes
Kokį faršą dėjai ir kiek laiko kepei? Šonkauliukas buvo žalias, virtas ar parūkytas kaip nors ?
Miglė -Markerei
Pasikonsultavau su pažįstama valymo firmos savininke dėl tų nelaimingų plytelių švarinimo.
Jos manymu, protingiausia į kibirą su vandeniu įpilti acto -tikrai suriša Na, nereikia viso puslitrio, aišku, bet gana daug.PO to vėlgi šlapiai su švariu vandeniu perplauni.Kai išdžiūsta – pašveisk …senais laikraščiais, tada turėtų pradėt blizgėt.Ir dar ji minėjo vieną trunką -kuris tiesiogiai skirtas kalkių apnašų nuėmimui nuo kriauklių ir pan.Vadinasi ERIS.Lietuviškas -ar tai Koslitos ar dar kažkieno, tiksliai nepamena.Sakė, irgi galima pabandyt.
SĖKMĖS 🙂
p.s.O šiaip jau tau gerai patarė -jei yra galimybė -išsikviesk firmą….
Virjes
Kadangi aš esu kaimo vaikas, mano visi mėsukai iš kriuksių ( tėvukų ūkio nuopelnas 😛 )
O šonkauliuką dėjau paprasčiausią “žalią”, bet gerai pagalvojus – o kodėl negalima dėti rūkyto? Reiks pabandyti. O kepiau- kol iškepė :P, na kai pradėjo spirgėti -pusvalandį tai tikrai, poto su mažėle padarėm eksperimentą- pragnybom – paragavom – iškepę. Bet manau, kad pusvalandį tikrai reikia kepti. Žadu jeigu gydytojai siaubūnai paskutinę dieną prieš gimtadienį man nesugadins gyvenimo- pavaišinti savo svečius…
MIGLEI,
Aciu uz patarimus. Ryt dar bandysiu. Siandien brangiausiasis pamates mano savaitgalio triusa atitempe kazkoio skyscio. 0,7 litro 30 litu. ir ka manot – ne velnio, vot… o pirko specializuotoje parduotuveje kur prekiauja plytelem…. ryt dar tavo mineto Erio ieskosiu.
Buvo man mintis ir apie sveitimo firma kilusi, bet 170 kvadratu namo ir 50 kvadratu rusio… tiesa sakant gaila man tiek pinigu, teks paciai laza eit…(kai jau galutinai uzknis turbut galu gale issikviesiu ir valymo firma, bet kol kas esu uzsispyrus 😀 namas gi mano 😀
o siandien po darbo pries grindu plovima dariau juros gerybiu sriubke – Maiselis juros gerybiu misinio (saldyti maximoj parduodami), pomidoras (didesnis), agurkas (ilgavaisis kiek per ilgas 🙂 tada puse agurko), 3-4 v.s. citrinos sulciu, 1 a.s. cukraus, 1 kiausas, aitri paprika, saukstelis citrininiu zuvies prieskoniu, slakelis acto, 1 v.s. krakmolo. i vandeni imeciau juros gerybes, kai uzvire pamazinau ugni, palikau dar kiek pavirti. tuo laiku pjausciau agurkus (siaudeliais), pomidorus kubeliais, isplakiau stiriai kiausini. i verdancias gerybes imeciau zuvies prieskoniu, tada slakeli acto (as visada paragauju, kad truputuka tik jaustusi rugstele), citrinos sultys, cukru. ismaisiau. Nepamirstam aitriuju papriku (mano diedaas megsta kad butu gerokai astru – net degintu, man patinka kiek maziau astrumo – zodziu skonio reikalas). Tada ismaisyta su vandeniu krakmola, sriuba turi tik truputuka sutirsteti, jokiu budu ne kisielius. Tada maisydama sriuba ipyliau plakta kiausini, isjungiau. imeciau pjaustytus agurkus ir pomidorus. ir staigiai i lekstes valgyti 🙂 vot 🙂
MIGLĖ -Markeriui
Na, dievuliau padėk tau -kad ta xemija natūrali LT pasiteisintų.Kažkodėl vaidenas, kad gali būt ir visai nieko.Bet jei kas -nepamiršk ir apie actą…Aš dėl to taip sakau, kad mano kAtulis turi madą kažką kažkur tvarkingai į stiklainį supilti ir paskui pamiršti -kokiam dešimtmečiui, pvz. 🙂
Na ir ką jūs manot, su kuom greičiausiai/švariausiai/lengviausiai “nusiskuto” ant dienų visokie brudai nuo senos, kaip ano amžiaus prieigos, keraminės kriauklės? O gi … brežneviniais “Švaros” miltukais – panašiais į sausą cementą ir be jokių skanių/šlykščių o ir alergizuojančių kvapų…
Miglė –
vėl apie buitinę xemiją:
Panos, greičiausiai žinot, bet dėl viso pikto primenu -nepamainomas dalykas visokioms organinės kilmės, pvz.,žolės,kavos, riebalų, kraujo dėmėms skalbti -Ringuvos gaminamas ūkiškas muilas su tulžimi.
Visokie Arialai, kaip mat įvarantys alergiją jautruoliams -slėpkitės po krūmais.Kalbu iš praktikos.
ASOL – VISOMS
Retai galiu užbėgti pas jus, nes dėl kompiuterio namie vyksta kova – pretenduoja sūnus, kuris mėgsta žiūrėti parsisiųstus filmus, dukrai jis reikalingas mokslams, kadangi ji šiemet dvyliktokė, ruošiasi egzaminams. Na, dabar dukra nuėjo miegoti, o sūnus išvažiavo į “dragus”, tai aš noriu parašyti, kad man jūs visos patinkate ir esate tiesiog atgaiva po tų visų pjautynių Delfyje. O dabar noriu paklausti – kur jūs sunaudojate kiaušinių baltymus, kurie atlieka, jei verdi žagarėlius ar spurgas? Morengų nemėgstame, nes jie per saldūs. Gal galite dar ką nors pasiūlyti. Per pietų pertrauką rytoj darbe paskaitysiu jūsų pasiūlymus, aišku, jei tokių bus. Ačiū ir labos nakties.
MIGLĖ -ASOL
Kiek žmonių, tiek problemų.Pas mane tai atvirkščiai -kadangi xolesteroliai aplink, tai problema, kaip “ant smūgio” tvarkingai panaudot trynius, kurie tinkami nebent tik man:(
Taigi;
1. Iš baltymų tikrai labai greit -su grietine/grietinėle ir prieskoniais+krapais/svogūnlaiškiais sumakalavus gali ANT GARŲ subūdavot tikrai skanų a la omletuką.
2.Dabar rūgštynių/dilgelių sriubikių metas- puikiai tiks išplakti joms patirštinti.Kai jau baigs viskas suvirti, supilk trynius,išplaktus bent su druskytės žiupsniuku, intensyviai maišydama -kad išsidraskytų į gabalukus mažutyčius -tikrai skanu , o ir tirščiau/sočiau
bus.
3.Visokiems faršo maltinukams “sukabinti” tikrai užteks ir baltymo -trinys gi dėl minkštumo labiau.
4.Tad jei vietoj blyno nori kažko trapesnio, tipo vafliai -irgi tiks.
Skanaus.:)
COPY- ASOL
Dėl baltymų panaudojimo- jei reikia skubiai galvą išsitrinkti, o noro šlapinti ir pilti chemiją bei fenu džiovinti nėra laiko, skubus būdas yra galvą išsitepti plakto baltymo putom ir iššukuoti. Čia aš visai rimtai. Kartą esu bandžiusi- efektas panašuskaip su cheminėm putom ir standikliu. Bet čia- aišku ne kulinarija…
Smailiukų bandymas 🙂 litbiezzzzzzzzzzo mokykla.Ot ir nieko neišeina. 🙂 et… 😛 negabi
COPY- VALIOOOOOOOOOOOOOOOO. Pasirodo nevisai jau. 🙂 🙂 🙂 😛
COPY- MARKERIUI
Dėl tų grindų vargo- pasirodo, kad ta chemija grindims, kurią man buvo “atpylę”- tas, ką siūlo plytelių magazine 😛 .Sėkmės kovoje su kalkėmis.Vienžo išties- 81-ąjį kartą praplovus, grindys jau blizgės.Ale iš kitos pusės- kažkada tai pasibaigs(vargas), o KVADRATŪRA- ohohoho- tai pasiliks. Va čia tai jau pavydas jama 🙂 .