Keletas putrų receptų

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 2 , reitingas: 5.00 iš 5)
Loading...

A. VINCENTAS SAKAS

Nuo žiliausios senovės visur būdavo valgomos putros ir karalių rūmuose, ir vargdienio bakūžėse.
Saldžiarūgščias putras valgyti yra ne tik gardu, bet ir sveikatai naudinga, nes tada žmones mažiau ligos apima; jėgų ir galybės ypačiais ant žiemos ir pavasario duoda. Putros patogu ir greitai galima susitaisyti; jos gera imtis ilgesnėn kelionėn, o karo žygiais riteriai sutaisytas putras veždavosi gurguolėse, kad pastoviais būtų galima sočiai ir greitai užsiganyti.

Tikroji duoninė putra.

Gorčių sėlenų, ruginių ar avižinių miltų pamažėliais, kad nesušoktų gumulais, užpilti 3 gorčiais karšto vandens ir gerai išplakti. Kai ataušta, indėti duonos plutų; pagal pomėgį inpiaustyti arba svogūną, arba česnaką. Kubilą uždengti milu ir palikti šiltai, kad raugintusi. Putra rauginasi 3-4 dienas. Kai putra išsiraugina, ją supilstyti į bonkas ir pasidėti šaltai. Likusių drumzlių neišpilti, o pasidėti kamaroje su visu kubilu; kai sutaisytoji putra baigiasi, tai iš padėtųjų drumzlių vėl galima suruošti putros. Sutaisytoji putra negalima palikti kubile, nes apkars. Vienos šeimininkės dabar putrą sutaiso su mielėmis, kad greičiau surūgtų, kitos vietoje putros ima girą, dar kitos pasidaro putros iš runkelių ar cviklinių burokėlių rūgšties. Tai nėra blogai, atvirkščiai, gražesnės putros galima sutaisyti, kurios yra malonios ir skilviui, ir akiai.

Putra iš džiovintų žuvų.

Prop.: 2-3 svarai džiovintų žuvų, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas alyvos, žalėsių, duoninės arba batvinių putros. Išvirinti su žalėsiais, džiovintom žuvim ir duoninės arba batvinių putros porūgšti sriubelė, perkošti ir užtaisyti su paspirgintais miltais alyvoje, išmiešti gerai, inpjaustyti peletrūno ir duoti ant stalo, sudėjus kočėlėlio griežinėlius iš žuvies. Kočėlėlis taip daroma: sukapotą žuvį apsūdyti, indėti pyragą, išmirkytą aluje, inberti žiupsnį pipirų, sukapoti viską sykiu, padaryti kočėlėlį ir atsargiai išvirti, kad neištištų. Atsargiai išimti, supiaustyti skersai ir sudėti į vazą, ant viršaus užpilti sriubą ir duoti ant stalo.

Putra su kumpiu.
Kumpį nuskusti peiliu, nuplauti, indėti į rundelį, užpilti vandens ir kišti pečiun šutintis. Kai mėsa bus minkšta, ją išimti ir supiaustyti gabalėliais, sudėti atgal, inpilti 1 stiklinę putros, inmesti 2 morkas, supiaustytas abrėkėliais, porą skilčių česnako, babkos lapą, mairūno, inpilti 1 stiklinė smetonos bet ne grietinės, suplaktos su 1 šaukštu miltų ir užvirinti. Jei yra reikalas pasūdyti.

Putra iš žąsies ir anties.

Prop.: viena žąsis ar didelė antis, dvi kvaterkos duoninės putros, 2 morkos, 1 salieras, 1 poras, 2 babkos lapai, 1 stiklas perlinių kruopų, 1 šaukštas sviesto, 1 ½ stiklo smetonos. Galima dar dėl kvapo pridėti 3 ar 4 grybai ir 1 citrina. Žąsį ar antį virinti su visokiais žalėsiais, sutras nugraibyti. Paimti pusantros kvaterkos perlinių kruopų ir virinti, kol ims tiršti, tada indėti šaukštą sviesto ir išplakti, kol pabals košė. Pridėti pusė kvortos smetonos ir sumaišyti viską su sriuba, verdama iš žąsies, užvirinti, mėsą supjaustyti, kaip reikia, užpilti su sriuba, inberti žiupsnis krapų ir duoti ant stalo. Galima į tą sriubą pridėti virintų grybų sunkos – tai daroma nešant ant stalo.

Iš „Šeimininkėms vadovėlis“, Seinai, 1907. Kalba netaisyta.

panašūs įrašai

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011