KIBINAI ir KIUBETĖ -tradiciniai karaimų patiekalai
|komentarų nėra
KIBINAI
Pradžiai -tradicinis karaimų receptas, o jau po to -ir “modifikacijos”
TEŠLAI –
1 kg miltų
0,5 kg sviesto ar margarino
100 g mielių
ĮDARAS:
kapota aviena(arba kiauliena),supjaustytas svogūnas, pipirai, druska
Paruošti tešlą -iš miltų, riebalų ir mielių. Įdėti ją į šaltą vandenį ir laukti, kol iškils.Iškilusią tešlą tuoj išimti, kitaip per daug išaugs. Supjaustyti ir iškočioti maždaug 15 cm gabalėliais.Ant jų dėti įdarą ir užklijuoti kraštus, pirštais suteikiant gražią formą.Suformuotus pusmėnulio formos kibinus dėti į skardą, prieš tai kiekvieną aptepti kiaušinio plakiniu. Pyragėlio viršuje pradurti po kelias skylutes -oro cirkuliacijai. Kepti iš anksto įkaitintoje krosnyje.
Valgyti karštus.
…………..
coma
(10 porcijų arba 20 vnt.)
Tešlai:
700 gr. miltų,
200 gr. sviesto,
150 gr. grietinės,
2 kiaušiniai,
druskos, truputis cukraus
įdarui:
450 gr. avienos/kiaulienos
150 gr. svogūnų, prieskonių, pipirų, druskos, vandens.
Grietinę su kiaušiniais išplakame, sviestą išsukame iki purumo. Viską sumaišome (po truputi beriame miltus, sukame, po to minkome). Tešlą pastatome šaltai (2 val., galima ir ilgiau).
Mėsą ir svogūnus supjaustome mažais gabalėliais, dedam prieskonius, įpilam vandens, kad įdaras nebūtu labai kietas ir sausas.
Atšaldytą tešlą sugnaibome i 20 gabaliukų. Tuos gabaliukus iškočiojame,dedame įdarą ir užsukame kraštus -kaip pirktinių. Kibiną į skardą dedame užraityta puse i viršų, kad neišbėgtų sultinys.
Kepame orkaitėje 20-25 min. 180 laipsnių temperatūroje.- kol paruduos.
……………
1 kiaušinis (reikalingas išplakti ir aptepti kibinus iš viršaus ) ) 2 stiklinės grietinės 2 stiklinės miltų 250 gr margarino (arba sviesto) Margariną arba sviestą reikia sutarkuoti, visus ingridientus (grietinę, miltus), kad tešla prie rankų neliptų, sudėti, išminkyti ir formuoti kibinus – apytiksliai gaunasi 24 kibinai – priklauso nuo dydzio :).
Idaras : aš darau ne karaimiskai (t.y. ne avienos), be to – mėsą ne smulkiai sukapoju, o paimu farša, įpilu į jį kefyro, smulkiai pjaustyto svogūno, prieskonių pagal skonį (pipirai , druska) ir, įdarą išmaišius, d su šaukštu į kibinų vidu dedu : Niam, kaip skanu
ziema
2 kiaušiniai
230 gr margarino
100 gr grietinės
40 gr kefyro
600 gr miltų
vanduo
Margariną sutarkuoju – vis pavoliodama miltais, įmušu kiaušinius, , sudedu grietinę ir kefyrą. Įpilu šiek tiek vandens, kol gaunasi kočiojama tešla. Palaikau šaldytuve , iškočioju (nelabai plonai), uždedu apverstą lėkštę ir apipjainu, kad visi kibinai būtų vienodi.
Į vidų dedu aštroką faršą su daug svogūno. Įdėjusi tešlos kraštus užsuku ir – į orkaitę kol pagelsta.
……………
REIKIA:
Tešlai: 450 g kepinių margarino, 1 kg miltų (išeis apie 34 -40 kibinus , priklausomai nuo dydžio ), indelio grietines (didelio), 4 kiaušinių, truputis druskos. Tešlą išminkius palaikyti šaldytuve bent apie val.(aš darau iš vakaro ir tešlą šaldytuve palieku pernakt ).
Įdarui: mėsa – 1 kg, 4 svogūnų ir 50 gr kepinių margarino . Mėsą pjausčiau kubeliais, svogūnus susmulkinau.
Kepti 20-25 min 180 laipsniu temperatūroje.
………………………………………
kaip kibinus gamina Trakų kibininėjė, pamatysite čia: https://www.youtube.com/watch?v=5OZqtq71YdI
Profesionaliose krosnyse kepama 194 laipsnių karštyje 20 min.
KIUBETĖ
Kiubetė (diskas, skydas) -tai tradicinis karaimų patiekalas, sukviečiantis šeimos narius prie vieno stalo.Pagaminti iš trapios(kaip suprantu -mielinės) tešlos ir kraštuos sulipdyti(užraitom, kaip kibinus , į viršų tik viskas) būna su mėsos, kopūstų, žuvies ar sūrio įdaru.Dabar kiubetė gaminama vienodos formos(nedideli apvalūs blynai) ir dydžio -kažkada dydis priklausė nuo valgytojų šeimoje skaičiaus.
REIKIA-
gana riebios trapios tešlos(kaip kibinams)
VIŠTIENOS ĮDARAS – 2 cm gabaliukais supjaustyta vištiena, pjaustytas svogūnas, virti ryžiai, druska, pipirai.
SŪRIO ĮDARAS: varškė su krapais, druska, pipirai.
Iš tešlos atpjauti du spurgos didumo gabalėlius.Iškočioti 0,5 cm storumo ir 25 cm pločio tešlos gabalėlius.Ant jų dėti didokus įdaro gabalėlius, paliekant 2 cm kraštus.Uždengti kitu (mažesniu) blynu ir lenkiant kraštus(kaip kibinų) suklijuoti abu kraštus taip, kad įdaras bųtų viduje(kitiap tariant -kad užlenkimų “kasytė” būtų ne pyrago šonuose o viršuje iš kraštų).Paruoštą pyragėlį su mėsa lengvai suspausti iš viršaus ir padaryti tešloje keletą skylučių -kad galėtų cirkuliuoti oras.Prieš dedant į krosnį kiubetės viršus ir šonai tepami plaktu kiaušiniu.Kepti, kol gražiai apskrus.