Sluoksniuotas tortas su spanguolių uogiene
|komentarų nėra
Receptą atkapsčiau savo archyvuose, prisiminusi seniai ragautą skonį, nusprendžiau atgaivinti 😉
4 stiklinės (250 ml)miltų
300 gr sviesto (82 proc.)
2 kiaušiniai
1 stiklinė grietinės (riebios, 30 proc.)
1/3 a.š. druskos
Kremas
3 stiklinės pieno
1 vanilės ankštis (iš bėdos gali būti ir vanilinis cukrus, bet ankštis – 10 kartų geriau, nepatingėti nusipirkti, nuostabios yra nuo KOTANY firmos).
8 tryniai
1 nepilna stiklinė cukraus (maždaug per pirštą iki viršaus nepilu)
3 kupini, su “kepurėm” v. š. miltų
200 gr sviesto.
1/2 litro spanguolių uogienės (nebūtina, bet pageidautina)
Eiga:
į kombainą supilam miltus ir sviestą (uždedam metalinius pjaustymo peilius ), šiek tiek pasmulkintą (recepte rašo, kad kambario temperatūros, bet aš kambary tik kokią valandą sugebėjau palaikyt). Maždaug 2-3 minutes pasmulkinam – pasidarys stambūs trupiniai. Tuomet įmušam kiaušinius ir grietinę, druską supilam (vėlgi nusižengiau receptui – normalios grietinės tik 1/2 stiklinės turėjau, o dar 1/2 pridėjau jogurtinės grietinės, rezultatas nenukentėjo). Ir vėl kokias 2-3 minutes leidžiam kombainui dirbti.
Tešlą jis suplaka į didelį gumulą.
Išimam gumulą, padalinam pusiau, ir kiekvieną puselę dar į 5 dalis (aš pabarstau stalą miltais, padarau storą dešrą ir ją dalinu apylygiai).
Padarom kukulius ir metam į šaldytuva BENT 3 valandoms (galima ir per naktį, jei nėra laiko kepti).
Traukiam pašalusią tešlą. Kočiojam blynus maždaug 2 cm pločiau, nei torto forma (apipjaut nereikia, po to). Kočiojam plonai plonai.
(Aš apsipjoviau 3 gabalus sviestinio popieriaus ir tiesiai ant jo kočiojau, šiek tiek miltais pabarsčius). Žiūrėjau į torto formą – jei uždėjus ant tešlos apie 1,5-2 cm aplink lieka, tai gerai.
Kepam ant 220 įkaitintoj orkaitėj. Kepa greit. Įjungiau orkaitė, kol įšilo – iškočiojau 3 blynus, ir tada jau vieną trauki, kitą šauni, trečias laukia, ketvirtą kočioji ant to paties popieriaus, nuo kurio pirmą nukėlei
Blynau išsipučia dideliais burbulais.
Tame tarpe – kai jau viską iškočiojau – dariau kremą.
Užvirinau pieną su vanilės ankštimi (peiliu įpjaut išilgai, iškart dėt, į šaltą pieną). Nukėliau nuo ugnies.
Trynius išplakiau su cukrumi, tada įdėjau miltus – neišsigąsti, išeina labai tiršta masė (viską dariau šluotele, labai patogu). Tada išspaudžiau ankštį (t.y. išėmiau ant lentutės vanilės ankštį ir su peilio buka puse prabraukiau smarkiai spausdama, ir visą rudą masę įdėjau į pieną).
Ir po truputį pyliau pieną į trynius, vis maišydama –maždaug 1/2 stiklinės įpyliau, plakiau šluotele, ir t.t. – kol visą pieną supyliau.
Masę kaitinti ant ugnies nuolat maišant 5-7 minutes, kol sutirštėja kaip pudingas (stebėti, ar nėra gumuliukų, pas mane nebuvo), jei bus gumulų – perplakti su mikseriu.
Leistį ataušti. Sudėti šiltą sviestą ir perplakti. (aš neturėjau laiko visiškai leisti ataušti, tai sviestą ištraukiau bekepdama blynus, o kai kremas praušo, kad galėjau pirštą įkišt, sudėjau sviestą, ir viską suplakiau su mikseriu).
Tuomet surinkinėjau tortą. Su žirklėm apkarpiau pagal torto formą.
Apatinį lakštą tepiau kremu, tada ant antro lakšto dėjau spanguolių uogienės. Ir vėl lakštas, kremas, lakštas, kremas. 3 nuo viršaus lakštą vėl tepiau uogiene.
Man šį kartą 1 lakštas liko atliekamas, bet jį susmulkinau ir apibarsčiau torto viršų (išgraibius kremo likučius).
Kremą nakčiai pastačiau į sandėliuką, kitą dieną išėmiau iš formos, ir kraštus aplipdžiau trupiniais.Gaila, labai greitai buvo suvalgytas, tad nuotraukoje vos spėjau įamžinti likutį 😉
Mano draugės komentaras:
-a.a. močiutė vietoj spanguolių 2 sluoksnius tepdavo skystu medum. išeidavo “a la” medaus tortas.
Mažu pabandysiu
Markeris