NAPOLEONAS
|2 komentarai
No comments
Tešlai reikės:
400 gr margarino;
1 kiaušinis;
1 pak. vanilinio cukraus;
200 g grietinės;
Aukščiausios r. miltų apie 500 g (idealiausi kruopmilčiai – viena tokia
rūšis yra “Karališki”).
Kremui :
400 gr sviesto;
1 litras pieno;
1 stiklinė cukraus;
1 didelės citrinos žievelės (tarkuotos) ir sulčių (kremui);
vanilinio cukraus pakelis.
Atšaldytą margariną sutarkuoti, įberti žiupsnelį druskos, įmušti kiaušinį,supilti grietinę. Miltu reikia tiek, kad tešla butu kaip minkstas plastilinas. Tada tešlą padalinti į 9 rutuliukus, kiekviena rutuliuką įvyniot į maistinę plėvelę ir padėti kokiom 2 val į šaldytuvą. Plėvelė neleis tešlai apdžiūt ir prisigerti šaldytuvo kvapų.
Kremas.
Stiklinę pieno sumaišyti su 5-6 šaukštais miltų.
Likusį pieną pradėti kaitinti, kai įkais iki kokiu 50-60 laipsnių, supilti tą miltinę košytę (be gumuliukų) ir labai gerai maišyti, nesitraukiant nuo puodo, kad neprisviltų ir kremas nesušoktų. Kai kremas pakankamai sutirštėja, nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Atvėsus, supjaustyti į jį sviesto
400 gr, cukraus stiklinę, vanilini cukrų ir išplakti su mikseriu.
Sutarkuoti citrinos žievelę, išspausti sultis.
Kremą – apdengus plėvele – padėti į šaldytuvą.
Lakštai. Kepimas.
Plonai iškočioti (reikia daug miltu, kad lengviau persikeltų nuo stalo ant skardos).Iš karto iškočiotą tešlą apipjaustyti norima forma, nes iškepti lakštai labai trapūs. Kepti maždaug 160-180 laipsnių temperatūroje apie 7 minutes. Prieš kepant lakštus reikia tankiai subadyti šakute, nes kepanttešla labai burbuliuojasi
Tada lakštus pertepam kremu. Galima į kiekvieną sluoksnį pribarstyt pjaustytų koncervuotų ananasų arba persikų. Galima dėti skrudintų riešutų.
Paskutinis 9 lakštas + tešlos iš nupjaustytų lakštų likučiai – juos iškepam, atvėsinam ir smulkiai sutrupinam. Jie skirti užbaigti tortą. Galima , aišku, puošti grietinėle ir pan.
Čia jau fantazijos reikalas.
Mano močiutės prieškariniam recepte tešlai naudojamas tikras sviestas ir 1 šaukįtas grietinės. Vanilė tik kremui. Iš kruopmilčių ne taip gerai išeina.
Kremui ne pienas, o grietinėlė. Ir jokiu budu nereikia citrinos.
Citrina (ar šiaip visokie vaisiai) dedama, kad nebūtų taip riebu ir daugiau susivalgytų. O šis tortas skirtas valgyti po mažą gabaliuką ir juo mėgautis.
Tiesiog as ta recepta biski patobulinau pagal save 🙂 Kremas cia plikytas, su grietinele tai padaryti be sansu deja 🙂 Gal galit parasyt kremo recepta su sviestu ir grietinele?