Dar kelios CUKINIJOS APKEPĖLIŲ versijos
|1 komentaras
tororriro(pateikė ziurke)
CUKINIJŲ APKEPAS
Į storasienio indo dugną, patepę aliejum, klojame riekėmis (2-4cm storio) pjaustytas cukinijas. Jei cukinijos nebejaunos – tada ne riekėmis, nes reikia išlupinėti sėklalizdžius. Išklojam glotniai. Ant viršaus barstom mėsytes-čia jau pagal fantaziją: tinka atlikę gabaliukai nuo sekmadieninio kepsnio, keptos vištos likučiai, kumpis, virta dešra ir t.t. Toliau klojam storą sluoksnį pomidorų. Jei jie labai pernokę, geriau nulupti odelę. Čia jau galim pabarstyti prieskoniais.Prieskoniai turi būti tinkami troškiniui: džiovintų daržovių mišinys+druska ir juodi pipirai. Druskos galima dėti daugiau, cukinija mėgsta druską… Sekantis sluoksnis-pjaustytų petražolių. Daug, kad viską viską užklotų… Uždengiam. Ir tokį paruoštą dedam į orkaitę.
Visa vinis tame, kad iš pomidorų turi varvėti skystis ir tame skystyje kurį laiką viskas troškinasi. Jei pomidorai nepakankamai prinokę, kieti, tada reikia truputį sultinio. Nedaug. Nedaugiau kaip pusę stiklinės. Nes pradėjus troškintis iš daržovių ima skirtis skystis…
Troškinimo laikas priklauso nuo cukinijos amžiaus – jei jauna, užtenka 15 min. Jei “pagyvenus”, reikia daugiau, iki 35 min.
Pasiruošiam sūrį ir kiaušinių plakinį. Kiaušinių imu daug(4-7, priklausomai nuo indo), išplaku juos be priedų – atsidūrę troškiny, jie turi “sugerti” susidariusį skystį…Ir viską apkloju sūriu. Orkaitėje kepu tol, kol kiaušiniai viską sutraukia, sukepa. Būtina patikrinti apkepo vidurį – ten susitraukia vėliau.
Patiekti su virtomis bulvytėmis. Rudenį tinka vakarienei, vasarą – pietums…
Teta
CUKINIJA, ĮDARYTA VIRTA VIŠTIENA
Uffffff… jau pilvai prikimšti, skanu – pagaminau kombinaciją iš trijų (ne, ne pirštų) , o receptų. 😆 Gavosi labai švelni, skani apkepėlė .Bet jei kas nori sočiau (pietums) , siūlyčiau vietoj virtos vištienos dėti pakepintą faršą.
Cukinija
Virta vištiena be kaulų (nesvarbu kuri dalis)
sviestas
morka
svogūno galva
2 kiaušiniai
Šilutės sūris “Picarela”
krapai
petražolės
truputis kmynų
2 apvirtos bulvės
pomidoras -didelis, nepernokęs
Cukinija turi būti jauna, maždaug 30 cm ilgio, bet ne stora. Pirmiausiai nulupame žievelę, perpjauname per pusę, išskobiame vidų ir gausiai apibarstome druska.
Tada ruošiam įdarą. Ant sviesto pakepiname svogūną ir morką -supjaustyta kubeliais (nereikia labai smulkiai). Supjaustome gabaliukais virtą vištieną, į ją sudedame 2-jų kiaušinių plakinį,atvėsintus pakeptus svogūną ir morką, vištienos prieskonių, petražolių. Apverdame – iki 10 min. nuskustas, bet nepjaustytas bulves.
Tuo metu cukinijoje susirinks daug sulčių, kurias reikia nupilti ir po tekančiu vandeniu staigiai nuplauti nuo jos druskos perteklių, nusausinti. Į saują įsipilti aliejaus ir rankomis ištepti aliejumi cukinijos vidų bei išorę, sudėt ant skardos ( be nieko) .
Po to pradedame ją įdarinėti tokia seka: vištienos gabaliukai, riekutėmis supjaustytos apvirtos bulvės, užbarstyti truputį kmynų ir krapų, tarkuotas sūris ir storesnėm riekėm supjaustytas pomidoras, pašaunam į orkaitę 200 C. Kepti ~50 min.
Bulves ir pomidorą atskyriau sluoksniu sūrio todėl, nes bijojau, kad rūgštus pomidoras neleis bulvėms suminkštėti ir teisingai padariau, nes tik apvirtos prieš užkepimą bulvės tapo minkštutėlės.
Picarelos sūris geriau už fermentinį, kurį buvau priversta šįkart dėti, nes kitokio neturėjau – skaniau išsilydo.
Rodos daug prirašiau, bet procesas trunka tikrai greičiau ir smagiau 😛 , o rezultatas………mhm……..
PASTABA: jei orkaitė kaitri ir be ventiliatoriaus – kepkite ant mažesnės kaitros
Virjes
Kadangi pas mane nesibaigia “kiauliaus kūnas”, tai cukinijas įdarinėju kiaulienos faršu . Cukiniją – jau nemažą – supjaustau kokių 2-3 cm. ratukais, išimu sėklojus . Nulupu. Į skylutę dedu faršo, sumaišyto su pakepintomis morkomis, svogūnais ir prieskoniais. Kai kepimas jau į pabaigą -dedu ant viršaus griežinėlį pomidoro ir apibarstau sutarkuotu sūriu. Banalu, bet visai neblogai, o ir lėkštėje gražiai žiūrisi . 😆
miglė
1 nedidelė jauna cukinija
5 -7 didelės morkos
1 vištos krūtinėlė
gabaliukas(50 -70 gr) saldaus varškės sūrio
3 kiaušiniai
1 nedidelė svogūno galvutė
4 skiltelės česnako
petražolių žalumos saujelė
vištienos ir kt. prieskoniai
Vištienos krūtinėlę supjausčiau smulkiai, apibarsčiau prieskoniais, įberiau pankolio žalumos(visai tinka, kai krapų nėra),bazilikučio šviežio,palaikiau apie 1 val.Po to ant nedidelio kiekio aliejaus pakepinau -kol suminkštėjo ir sultys neišgaravo,tačiau dar nepradėjo skrusti.
Morkas nuskustas išviriau nedideliam kiekyje pasūdyto vandens.Ant viršaus per paskutines 5 min. užkroviau maždaug 2 pirštų storumo riekėm supjaustytą cukiniją.
Patroškinau keptuvėje ant sviestuko supjaustytą svogūną ir -labai trumpai – trupintą česnaką.
Po to į mikserį sukišau visus cukinijos gabalukus, 2 morkas, sūrį(aišku, macarella būtų intensyviau, o koks džiugas irgi duotų kitokį efektą), 3kiaušinius, įbėriau druskos/pipirų, nuo svogūnų kepimo likusį sviestuką.Išplakiau iki vientisos purios masės.
Supyliau į kepimo formą.Po to vidun subėriau likusias supjaustytas morkas, vištos krūtinėlę(jei kas -tiks ir virta ar dešrelių gabaliukai…), svogūnus/česnakus patroškintus, pribarsčiau petražolių šviežių. Visa tai, suprantama, tvarkingai “paskendo” suplaktoj masėj
Pašoviau orkaitėn, į kaitinton iki 200 laipsnių.Kepiau apie pusvalandį.
Na, ką aš žinau Nagi skanu buvo -ypač su šviežutukais pomidorais. Spalva gražiai geltona nuo tos cukinijos skūrukės geltonumo/morkos “ryžumo” gavosi.
VIRJES,
Puikią mintį mestelėjai, nors šį receptą skaičiau anksčiau, bet dabar kaip tik turiu tokia “vyresnio amžiau damą/cukiniją”, kaip tik taip pagaminsiu 😀 Ir visai ne banalu, o skanu, vat taip 😛