» Dzūkiškos bandos (ATNAUJINTA! ) SKANAUS, VISADA!

Dzūkiškos bandos (ATNAUJINTA! )

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 10 , reitingas: 5.00 iš 5)
Loading...

migle:
Receptą  aptikau iškirptą iš kažkokio prieštvaninio žurnalo  -lapai net pageltę :P

Reikia: 10-15 didelių bulvių, druskos, džiovintų kopūstlapių, miltų (jei reikia – tešlai).

Bulves sutarkuojame ir, padėjusios pakreiptą indą su tarke, palaukiame, kol nusistos krakmolas.Tada nupilame skystį, tešlą pasūdome ir gerai išmaišome.Jei perdaug skysta -pridedame miltų ir vėl  gerai išmaišome.Paruoštą tešlą krečiame ant išdžiovinto kopūstlapio ir greitai pašauname į orkaitę. Iškepusios bandos gražiai pagelsta ir lengvai nusiima nuo lapo.

  • Išimtas iš orkaitės bandas supiaustome, sudedame į indą, užpilame grietinės ir spirgučių padažu ir, gerai uždengusios, palaikome dar truputį orkaitėje(mama jas kepdavo orkaitėje).
  • P.S. Kažin, ar dabar toje pačioje orkaitėje(su ventiliatoriumi, nustačius ~ 50 laipsnių šilumos),  nebūtų galima  dar ir tų kopūstlapių padžiovinti? Kaip manote? :roll:

    xxx

    Ir dar -manau verta pacituot interneto platybėse  sužvejotą dzūko(gal dzūkės) komentarą:

    Nuo Merkines,

    Bandas mano mama(o dabar ir aš)kepdavo šiek tiek kitaip. Išsivirdavom bulvių(tikdavo ir senos), susimaldavom.Tada būtinai šviežias bulves susitarkuodavom,biškį nusausidavom,sumaišydavom su virtom bulvės, įdedavom druskos.Man skaniausios yra su DARYCINIU-pienas,varškė,druska. Tarp kitko-bandų negalima pjauti peiliu,valgyti su šakute. Bandas plėšom ir valgom tik su rankom.Darycinį tai su šaukštais. Tarp kitko -darycinis buna visada vienoje lėkštėje arba tarmiškai bliūde.

    Virjes

    Mano mama bandoms truputį nusunkia bulves, tada įmeta šaukštą rūgščios grietinės (jei  senos bulvės , kad pabaltų, šviežioms nebūtina)  druskos, pipiriukų .  Tada deda ant  džiovinto kopūsto lapo tarkius, formuoja tokį apvalų blyną ir kepa. Kopūstlapis nebūtinai, bet  jis tikrai priduoda “kitokį” skonį . Galima ir skardoje kepti . Kai iškepa  – pjausto gabaliukais, mirko kiekvieną į pieną, deda į indą. Viską užpila svogūno, sviesto, spirgų ir grietinės padažu. Tada uždengia ir vėl pečiun- kad pašustų . Tuomet  valgom- riebalai teka per barzdą :) :) :)
    Mūsų vaikinai(tėvas ir vyras)mirkytų nelabai nori- laužia tik iškeptą, dažo į grietinę ir kerta . -Būtent laužia- sako taip skaniau 😉

    Markeris

    Kepėm pagal Virjes rekomendacijas . Ant šviežių kopūstlapių. Kadangi bulvės šviežios,  tai nusunkėm gerai, dar dėjau grietinės, druskos ir pipirų.  Ant kopūsto lapų ir ant begęstančių žarijų kiemo “duchovkėj”. Kai sukietėjo/iškepė (darėm kiekvieną pagal kopūsto lapą dydį), suplėšėm, dėjom į stiklinį kepimo indą (daugiau nieko tinkamo tokiai duchovkei neturiu) 🙄 ,  Prišutinau  didelę storadugnę keptuvę spirgų iš šoninės, svogūnų ir didelio kiekio grietinės ( dėjau  20 proc. riebumo). Skanu 🙂 Bet gi  riebu 🙄 – konkrečiai, nemažai alaus išgėrėm :) .

    siūlau šalinti

    panašūs įrašai

    Leave a Reply

    *

    

    visos teisės saugomos © 2006-2011