Saldaus pieno sūris -namų sąlygomis *
|komentarų nėra
Meška
Eiga tokia paprasta , kad pvz. šeštadienio ryte atsikėlus ir kelioliką minučių paskyrus šiam sūriui, jau į popietę galima juo gardžiuotis 🙂
1 ltr pieno (pati gaminau iš 2,5 riebumo, o šiaip pieno riebumas nesvarbus) * 200 gr grietinės ( 30 % riebumo , bet nebūtinai) * 3 kiaušiniai * 1/2 valg. š. druskos *
puodo * marlės ar organzos * sieto * lentutės * 1 kg svorio paslėgimui .
Į puodą supilame pieną ir užviriname ( geriau jį stebėti, kad neprisviltų kaip kad nutiko man, bet tai skonio nepagadino 😉 ) .Tuo metu, kol pienas kaista, mikseriu iki putų išplakame 3 kiaušinius, tada supilame grietinę bei suberiame druską ir vėl viską gerai labai gerai išmaišome/išplakame iki vientisumo. Į verdantį pieną nuolat maišant/plakant šluotele, supilame kiaušinių/grietinės plakinį. Na ir nusiteikiame kelioms minutėms( + – 5 min.) nuolat maišyti – iki pieną pradės sutraukinėti ir susiformuos varškė.
Į sietą , ištiestą marlės gabalu ar organzos skiaute, supilame masę ir paliekame maždaug pusvalandžiui (20-30 min) nuvarvėti.Po to masę gerai susukame į tą pačią marlės skiautę, užrišame mazgus, kad sūris nepabėgtų, ir paslegiame po lentute, ant viršaus užkrauname kokį 1 kg svorį -gali būti maišas curaus, miltų ir pan 😉 .Taip paliekame geroms 4-5 valandoms. Po šių slėgimo ir laukimo valandų jau galima ragauti kas gavosi. O jei dar turite kantrybės -galite šviežią sūrį dar 2 val. palaikyti šaldytuve ( aš nesikankinau ir ragavau iš karto 😉 )
O toliau jau improvizacija: galima saldų sūrį pagaminti: su cukatomis ar džiovintais vaisiais, arba užkandinį – su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, ar tiesiog kmynais o gal aštrų pikantišką su kokiais čili pipiriukais… ))) Žodžiu, toliau jau laisvė Jūsų kulinarinei fantazijai.
Momoshka
Sūris paprastasis
1 l. pieno
1 l. kefyro
1 šaukštelis druskos
Pieną užvirinį, supili kefyrą, suberi druską, maišai mediniu šaukštu, kol atsiskiria varškė, nusunki, paslegi, galimi priedai.
Darau iš Dvaro pieno ir kefyro, yra minčių pabandyt iš naminio pieno 😉