POMIDORAI KONSERVUOTI: su aviečių sulčių užpilu, savo sultyse, želatine ir kitaip
|4 komentarai
zuvele (past/copy)
POMIDORAI, KONSERVUOTI SU AVIEČIŲ SULTIMIS
Užpilui:
300 ml aviečių sulčių,
700 ml vandens.
100 g cukraus,
30 g druskos.
Vidutinio dydžio pomidorus kruopščiai nuplauname, sudedame į paruoštus stiklainius, pridedame žalių krapų, peletrūno. Užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome 2-3 minutes, nupilame. Tuojau pat užpilame verdančiu tirpalu ir palaikome 3-5 minutes. Nupilame, vėl užviriname ir užpilame. Stiklainius sandariai uždarome.
Reikia:3 šaukštus želatino išbrinkyti stilkineje vandens.1 l marinato imti 1 valg.šaukštą druskos,3 valg.šaukštus cukraus, 9 lauro lapus ,žiupsnelio cinamono(ar žievelės), 6 pipirų,9 gvazdikėlių.
Viską sudėti į litrą verdančio vandens,virti 5 min.Nukošti,supilti želatiną – ištirpintą ir ataušusį, įpilti pusę stiklinės acto arba 1 šaukštelį citrinos rūgšties.1 l marinato pakanka uzpilti mazdaug 3,5 litr. stiklainių su daržovėmis.Sterilizuoti -10 min.Tai patikimas, senas ,išbandytas receptas.
svocia
POMIDORAI SAVO SULTYSE
Gražesnius mažesnius pomidorus sudedam į stiklainius, prieš tai subadžius jų odelę. Iš likusių pomidorų padarom sultis – aš, pvz., tarkuoju paprasčiausia tarka, o jei vaikams gaminu, tai dar per kiaurasamtiįvisą tą košę pertrinu.
1 litrui sulčių imu apie 40 gr. cukraus ir 40 gr. druskos. Šiaip reikia ziūrėt pagal skonį – kartais proporcijas mažinu, kartais įdedu dar kokį čili pipirą aštrumuiŠiomis sultimis užpilu stiklainiuose sudetus pomidorus, juos statau į puodą su šaltu vandeniu, (į dugną patiesiu kokį rankšluostį). Kaitinu, kol vanduo puode užverda, po to uždengiu dangčiu ir kaitinu dar apie 10-15 min.Tuomet išimu, užsuku dangtelius, apverčiu “žemyn galva”ir laikau taip iki atvėsta.Po to – arba į šaldytuvą arba į vėsesnį rūsį.Skonis – kaip “tarybinių” bulgariškų pomidorų savose sultyse.
miglės trigrašis: nemėgstantiems labai sūriai rekomenduotume druskos kiekį sumažinti bent perpus ❗ 20 gr.druskos yra 1 nubrauktas šaukštas.
zuvele
POMIDORAI MARINUOTI SU IMBIERU
1 kg mažų žalių pomidoriukų (Pomidorai)
375 ml baltojo vyno acto
2 cm nuluptos imbiero šaknies
0,5 kg cukraus
0,5 cinamono lazdelės (Cinamonas)
4 gvazdikėliai (Gvazdikėliai)
1 citrinos sultys ir žievelė
Pomidorus nuplauti, užpilti actu ir palikti 6 val. Nukošti.
Actą užvirinti su cukrumi ir prieskoniais.
Porcijomis dėti pomidorus, pavirti apie 1 min., išgriebti ir dėti į stiklainius.
Marinatą virti apie 3 min. ir užpilti pomidorus.
Stiklainius užsukti.
TRADICINIAI MARINUOTŲ POMIDORŲ RECEPTAI
10 kg pomidorų (raudonų arba rausvų) (Pomidorai)
100 g krapų
50 g krienų lapų
25 g česnako (1 stambus česnakas)
50 g petražolių lapelių
10-15 g citrininės melisos (Vaistinė melisa)
4-5 laurų lapai (Lauro lapas)
7 g karčiųjų juodųjų pipirų
Marinatui: 1 l vandens
50-55 g druskos
125 ml 9 proc. acto
25 g cukraus
Į stiklainius sudėti vienodai subrendusius ir tokio pat dydžio pomidorus.
Marinuojant ar konservuojant pomidorus savo sultyse į stiklainius jų pridedama iki kaklelio. Marinato pilama tiek, kad nuo skysčio iki kaklelio būtų 2 cm tarpas.
Gerai nuplautus ir tekančiu vandeniu perplautus žalumynus supjaustyti 3-4 cm dydžio gabaliukais. Nuluptas česnako skilteles perpjauti į 3-4 dalis. Pusę prieskonių dėti į stiklainio dugną, kitus – virš pomidorų.
Išvirti marinatą ir karštą užpilti ant pomidorų.
Pasterizuoti 90°C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 8-10 min., 1 l – 12-15 min.
Virjes
Priskyniau didžiulę dovanotą pintinę gražiausių pomidorų, tai šiandien kaišiosiu į stiklainius.
O marinuoju taip : į 1ltr. vandens dedu 1 valg. š. druskos, 1 valg.š. cukraus, ir 1 v.š. acto + pipirai, lauro lapeliai.Verdu marinatą.
Pomidorus pjaustau pusiau ir kraunu gražiai į stiklainius . Mat pjaustytų daug daugiau telpa, o ir neištyžta, ko aš iš pradžių labai bijojau. Užpilu vieną kartą verdančiu tik vandeniu, palaikau maždaug 15 min. nupilu ir jau tuomet užpilu verdančiu marinatu. Užsuku, apverčiu.Kai atvėsta- sandėliukan.
Svočiai- prieš rašydama patikrink receptus ar viska gerai surasei, nes pasiklioviau tavo receptu ir padariau nevalgoma dalyką. Čia apie pomidorus “ale bulgariškai”
į pastabą atsižvelgta, receptas papildytas “miglės trigrašiu” 😉
man irgi kazkodel padaryti pomidorai pagal sita recepta prarugo,druskos dejau didesni kieki.
Įdomiai konservuoti pomidorai. Ar tikrai skanu?