(PAPILDYTA!)Konservuotos paprikos: su česnaku, medumi ir t.t.
|1 komentaras
OBUOLIŲ SULTYSE
Pagal šį receptą konservuoju paprikas jau ne pirmus metus, labai skanios -saldžiarūgščios, puikiai laikosi , nė vienas stiklainis nė karto neiššovė
3 kg paprikos –
1 Ltr obuolių sulčių,
1,5 stiklinės cukraus,
1 stiklinė aliejaus,
2 šaukštai (nubraukti) druskos.
Paprikas supjaustom į keturias dalis išilgai. Sultys geriausiai -šviežiai spaustos, kuo rūgštesnės -tuo geriau.Jas užvirinam, nugraibom putas, supilam visus marinato ingredientus, užvirinam ir pilam ant paprikų. Blanširuojam jas marinate 15 – 12 minučių (kol kiek suminkštės), pabaigoje galim įdėti šaukštą medaus.
Karštas paprikas ir marinatą pilam į iškaitintus stiklainius ir užsukam.
Iš 7, 5 kg šviežių paprikų man gavosi 8 stiklainiai marinuotų. Dar atliko apie 1 litrą marinato. Labai skanus ir šiaip paskanauti. Bet galime jame (vėl pakaitinus) ir pomidorų užkonservuoti. Garantuoju -bus beprotiškai skanu Dar šio marinato likučiais galima skaninti daržovių troškinius.
Bėje -kiekvienam asmeniškai priimtiniausią cukraus/druskos santykį marinate visgi verta nusistatyti jį ragaujant maždaug virimo viduryje .
Šis receptas(marinatas be acto) -idealiai tinka žmonėms, sergantiems podagra ir kitomis ligomis, dėl kurių konservai su actu netinka.
SU ČESNAKU
2-3 kg paprikos
6 stiklinės vandens
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės aliejaus
2-3 šaukštai druskos
2 šaukštai citrinos rūgšties
česnako skiltelių
prieskonių
Marinatą užvirti ir 2 minutėms įmesti paprikas.
Talpinam paprikas į stiklainius,užpilam marinatu, įmetam česnako.
Užsukam sandariai.
SU MEDUMI
3 kg paprikos
1 stiklinė cukraus
1 šaukštas medaus
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė vandens
1 stiklinė acto
1 šaukstas druskos
15 min. pamaišant blanširuoti marinate ir sudėti į stiklainius, užpilti marinatu.
S U A L I E J U M I
eSeN
3 kg paprikų,gražiau – raudonos+geltonos.
Marinatui 1 litrui vandens reikia:1,5 stiklinės cukraus,1,5 stiklinės acto,1 stiklinė aliejaus,2 šaukštai druskos.
Paprikas supjaustyti stambiais gabalais.Suversti į verdantį marinatą, apvirti( 5 minutes nuo užvirimo),išgriebti ir dėti į stiklainius -stipriai sukišant,kad daugiau tilptų.Iš 3kg paprikų išeina 6 puslitriniai stiklainiukai.
migle
Pasinaudojusi -kaip pagrindu -šiuo receptu,gaminau kiek kitaip:
Pirmiausia kažkodėl nebuvo ūpo paprikas vandeny apvirti -pasivaideno, kad skonis ir kvapas bus intensyvesnis, jei jos savo sultis paleis.Tad supjausčius į 4 skiltis, įkišau į kepimo rankovę ir pašoviau į orkaitę, įkaitintą iki 250 laipsnių(į skardą pripyliau šiek tiek vandens).Taip kankinau jas kokias 15-20 min. -kol suminkštėjo kažkiek ir tas sultis paleido.
Iš 4 kg nupirktų paprikų(dalis nugaravo pilvan dar žaliam pavidale) gavosi dvi tokios skardos.Sulčių iš jų abiejų nutekėjo maždaug 300 gr.
Po to gaminau marinatą -visko dėjau proporcingai sulčių kiekiui(ne vienam litrui vandens, kaip recepte).Maždaug -2/3 stiklinės cukraus,pusę šaukšto druskos.Actą pyliau obuolių, dar šiek tiek česnako trinktelėjau( tik tada supratau, kad tai iš esmės nebuvo būtina, nors -kas mėgsta -kodėl gi ne…)
Gavosi toks maloniai saldžiarūgštis.Tik kad skysčio kaip ir trūko -kad visas paprikas panardint.Tai ilgai nemąsčius, papyliau dar alyvos -nepilną stiklinę, dar maždaug 50 gr. acto.Po to jau ragavau – kadangi pasirodė, kad druskos mažoka -ir jos dribtelėjau šaukštuką.
Po to paprikas – puodan,į šį marinatą, pavirinau ~ 5 min.Ir prislėgiau šiek tiek dubenėliu nakčiai.Mat,pakaitinus kažkiek, tik šiandien į stiklainius kišiu.
Jau ragavau -skanu
r
Ukrainietės Galinos receptai
Iškepti orkaitėje paprikas, nulupti odelę, išimti viduriuką. Sudėti į indelius. Užpilui imti po 1 valg. šaukštą aliejaus, acto ir druskos. Sterilizuoti 20-30 min.
xxx
10 kg paprikos – nuplauti, išimti viduriuką, perpjauti.Puode užvirinti vandenį, stipriai pasūdyti, 3 minutėms įmesti papriką, kad vanduo užvirtų. Tada papriką kiaurasamčiu išimti.
Merkti į marinatą: 2 buteliai acto, 3 buteliai vandens. Laikyti 12 val. Į lėkštę įpilti 1 l saulėgrąžų aliejaus. Papriką mirkyti aliejuje ir dėti į paruoštus stiklainius. Marinatą užvirti ir užpilti paprikas.
xxx
4 kg paprikos
0,5 l 9 proc. acto
0,5 l vandens
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus
3-4 galvutės česnako
Druskos pagal skonį
Užvirti marinatą, sudėti juostelėmis pjaustytą papriką bei česnako skilteles, virti 8-10 min, sterilizuoti 10 min.
tetule
Birutės Dambrauskaitės rec.
Marinatui – po dvi stiklines vandens, acto, cukraus, aliejaus, dviejų šaukštų druskos, salierų lapų, dvidešimties juodųjų pipirų žirnelių.
Paprikas perpjauti į keturias dalis, didesnes – smulkiau, suberti jas į puodą, ant viršaus – saują salierų lapų ir visas marinato sudedamąsias dalis. Paprikų puode turi būti tiek, kad skystis apsemtų. Kai viskas užverda, ugnis sumažinama, kaitinama 7 minutes. Tada apvirtas paprikas nuvarvinant išimti, dėti į stiklainius, kurių dugne turi būti po keturis penkis pipiriukus (tai ar iš anksto juos reikėjo puodan berti, ar dabar???). Į skystį primesti naujų paprikų, kartoti procesą, kol “sueis” 5 kg paprikų. Stiklainius pridengti. Susmulkinti dvi dideles česnakų galvas, suberti į puode esantį marinatą, pamažu kaitinant užvirti, užpilti paprikas, esančias stiklainiuose. Pasak dainininkės, jei kaitinama pamažu, skystis neišgaruoja, jo turi užtekti. Pabaiga, aišku, stiklainių užsukimas.
Janinos Šleževičienės rec.
Marinatui – litras vandens, stiklinė cukraus, stiklinė acto, stiklinė aliejaus, šaukštas druskos. Į kiekvieno stiklainio dugną dedama po 2-3 skilteles česnako, po kelis lauro lapus, krapų ir po arbatinį šaukštelį medaus, tada – pjaustytos įv.spalvų paprikos. Verdančio skysčio pripildyti stiklainius, neužsuktus statyti į indą su vandeniu, kaitinti 20 min., sandariai uždaryti.
APIE PAPRIKŲ KEPIMĄ
no comments
Jeigu turite storasienę keptuvę, kurioje galima kept be riebalų – SUPER. Dedat paprikas ant tos keptuvės ir apkepat jas iš visų pusių kol odelė pajuoduos (apskrus). Tada dar karštas paprikas dėkit į celofaninį maišelį, užriškit jį ir kokias 15 minučių pamirškit apie paprikas maišelyje. O tada labai lengvai tie skrudėsiai nuo paprikų nusivalys. Kodėl paprika geriau be odelės – ogi lengviau virškinasi.
Miglė
Dar galima paprikas suminkštinti -užuot vandenyje virus -kepimo rankovėje savo sultyse troškinant. Kol suminkštės ir savo sultis paleis. Tik tuomet jau reikia visus kitus marinato ingredientus imti ne litrui vandens, kaip nurodoma receptuose, o sulčių kiekiui, atitinkamai mažinant prieskonių proporcijas. Ir bet kokiu atveju išmintingiausia marinatą RAGAUTI.
POMIDORŲ SULTYSE
r (Galinos receptas)
4 l pomidorų sulčių
1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus
1 stiklinė cukraus
5 valg. šaukštai druskos
Viską virinti 40 min.
Po virinimo įpilti 1 stiklinę acto ir supjaustytas paprikas (kiek tilps), virinti 20 min, sudėti į paruoštus stiklainius ir uždaryti.
Markeris
3 kg paprikos
2 stikl. pomidorų pastos (arba švelnaus pomidorų padažo)
2 stikl. pomidorų sulčių,
1 valg. š. druskos,
0,5 stikl. aliejaus,
0,5 stikl. cukraus,
0,5 stikl. acto.
Paprikas mes pjaustome išilgai, maždaug 2-3 cm pločio skiltelėmis. Visus ingridientus, IŠSKYRUS ACTĄ, sudedam į puodą.Kai užburbuliuoja, verdam lygiai 20 minučių. Tada įpilam actą, paverdam dar 10 minučių. Ir – į stiklainiukus (mes dedam į puslitrinius, kad iškart suvalgyti), sandariai užsukam .
Paprikas paprastai suvalgom, o nupiltą sulčių/padažo mišinį aš panaudoju mėsytės troškinimui ar pagardinti kokį bulvių/mėsos troškinį
BALTO VYNO MARINATE
zuvele
6 paprikos (po dvi geltonas, raudonas ir žalias paprikas)
2 šaukštai rudojo cukraus
200 ml obuolių sulčių
0,5 l sauso baltojo vyno
1 lauro lapas (Lauro lapas)
1 gvazdikėlis (Gvazdikėliai)
1-2 čili pipirai (Čili pipirai)
1 laimo žievelė
1 šaukštelis druskos
3 šaukštai švelnaus acto
Paprikas perpjaukite pusiau. Išimkite sėklializdžius ir sudėkite į stiklainius (prieš tai galima suverti puseles ant medinio pagaliuko – gražiau atrodys).
Cukrų pakaitinkite su vandeniu, kol pagels (karamelizuokite).
Iš lėto supilkite obuolių sultis, baltąjį vyną, actą, suberkite prieskonius, pasūdykite ir palengva maišydami užvirinkite.
Paruoštą užpilą per sietelį atsargiai supilkite į stiklainius su paprikomis.
Sandariai užsukite ir atvėsinkite.
Galima laikyti šaldytuve keletą mėnesių.
Labai tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų.
Verta taip konservuoti paprikas, praeitais metais konservavau ir šiais metais tikrai nepraleisiu tokios galimybės šiam skanėstui. 🙂