PUSINĖ/PUSMARŠKONĖ KOŠĖ
|4 komentarai
teta
Bulves nuskutame, išverdame, nusunkiame, bet nedžioviname. Žemaičiai pasakytų -“sukriušame” bulves (sutrinam bulvių košę). Ją praskiedžiame pienu – kad būtų skystos manų košės konsistencijos. Pilame ruginius miltus – tiek, kad vėl sutirštėtų. Verdame visą laiką maišydami, kad neprisviltų, pasūdome. Paragaukit – reikia, kad nesijaustų “žalių” miltų skonio. Lašinikus, šoninę (šalto/karšto rūkymo)pakepiname su svogūnais, išjungiame, sudedame grietinę, įberiame krapų. Pusinę košę dedame piramides forma į lėkšte, piramidės viršuje padarome įdubimą, į kurį supilame makalą (padažą). Valgome šaukštu kabindami košę ir pamirkydami makale. Prasidėjus šviežrūgių agurkų sezonui, galima prisikąsti (tarm.) tokių agurkėliu ![]()
Žemaičiai gali tokią košę valgyti pusryčiams, pietums (tik ne per darbymetį) ir vakarienei.
Pusmarškonė košė – terminas daugiau naudojamas kulinarinėse knygose, mano miestelyje – tik pusinė košė ![]()
IRVELA
Panašią košę virdavo mano močiutė Telšių raj., tik vietoj ruginių miltų dėdavo kvietinius ir ji buvo vadinama pusmarškone koše.

(balsavo 7 , reitingas: 4.57 iš 5)
pas mus užpildavo ne pienu, o tuo pačiu karštu bulvių nuoviru
Dievinu sia kose, ilga laika jos iekojau ir niekas nezinodavo apie ka as kalbu 😳 Mazeikiu rajone mano seneliai ja vadindavo tiesiog pusine kose. reikes kada pabandyti, nes primena vaikyste kaime
gera kose
Mano kaime tokią košę vadina pusine. Dar keiliu peins budava daruoms.