Senovės romėnų pupelių sriuba

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 2 , reitingas: 4.50 iš 5)
Loading...

Norėčiau jums pateikti istorinį receptą, iš Senovės Romos laikų, kai Europoje apie bulves, pomidorus ir et cetera niekas jokio išmanymėlio neturėjo. Betgi turėjo ir savų dalykų 🙂

Recepto idėja perimta iš seniausios išlikusios kulinarinės knygos autoriaus Apucijaus, cezario Tiberijaus amžininko.

150 g džiovintų baltų pupelių
1-1,2 l vandens ar daržovių sultinio
1 lauro lapas
po 100 g porų, garbanotųjų (Savojos) kopūstų (nes būtent ji yra kilę iš Viduržemio jūros pakrantės ) ir morkų
3 valg. šaukštai alyvų aliejaus
1 valg. šaukštas vandens
8 kalendros sėklelės
1 arb. šaukštelis džiovinto mairūno
1 kubelis daržovių sultinio
Būtų gerai, jei turėtumėte kokį arb. šaukštelį džiovintų maltų baravykų ir juos atskirai pavirtumėte, tačiau galima dėti ir pusę kubelio grybų sultinio
2 valg. šaukštai sausojo balto vyno
4 valg. šaukštai susmulkintų šviežių žolelių pvz., baziliko, petražolių ar krapų

Gaminimas

Pupeles užmerkiame 3/4 l vandens, mirkome per naktį.
Kitą dieną pupeles perplauname, užpilame tuo pačiu kiekiu šalto vandens, su lauro lapu verdame 40-45 min., paskui lauro lapą išimame.
Supjaustome daržoves ir trumpai pakepame aliejuje su 1 valg. šaukštu vandens.
Į daržoves įpilame 1/4 l vandens, sudedame kalendras bei mairūną ir ant silpnutėlės ugnies 15 min. nokiname daržoves.
Tada į daržoves pilame pupelių nuovirą ir dedame 4 valg. šaukštus išvirusių pupelių.
Likusias pupeles pertriname ir sudedame į sriubą.
Paskui dedame daržovių sultinio kubelį, baravykų sultinuko.
Galiausiai reikia įpilti vyno ir užbarstyti šviežiomis žolelėmis.

Tikiuosi, kad jums patiko šis istorinis skaitymėlis  😆

panašūs įrašai

3 Responses to “Senovės romėnų pupelių sriuba”

  1. no comments says:

    DIDELE DIDELE PATAISA!!!! Pupeliu nuovira (t.y. ta vandeni, kuriame vire pupeles) BUTINA PILTI LAUK!!!!!!!!! Tai didelis didelis nuodas!!!!! Jokiais budais nenaudokit jo maistui, nes pazeis kepenis ir inkstus.

  2. no comments says:

    heh o kruciausia sitam recepte – darzoviu sultinio kubelis 🙂 🙂 🙂 heh nepykit, labai juokas sueme is derinio “Senoves romenu pupeliu sriuba” ir sultinio kubelis 🙂

  3. r says:

    Oje, no comments, o kuri čia kažin iš mūsų yra didesnė sveikuolė:)

    Aišku, kad tai yra modifikuotas mūsų laikams senovinis receptas. Jeigu nenori daržovių sultinio kubelio, tai išvirk atskirai daržovių sultinį iš visokiausių salierų, pastarnokų ir kitų tuo metu auginamų daržovių. Galima ir dar paprasčiau: tas daržoves surišti plonytėje drobulėje ir įmesti virti, paskui ištraukti.

    Nėl pupelių nuoviro nuodingumo. Visų pirma pupeles reikia mirkyti šaltame vandenyje, mirkant laikyti šaldytuve, kad jos jokiu būdu neprarūgtų, nes tada yra labai blogai virškinamos. Aš, beje, tą šaltą vandenį keičiu net kelis kartus. Pupeles būtina užvirti šaltame vandenyje, užvirusį vandenį aš nupilu ir užpilu verdančiu vandeniu.

    O dabar tu man pasakyk, kiek to pupelių nuoviro lieka 0,75 l pavirus 45 min, kad ir uždengtame puode, ir verdant lėtai? Tik tiek, kad jas galima būtų ištrinti. Pabandyk 🙂

    Svarbiausia į verdamas pupeles nedėti jokių rūgščių, o druską dėti tik išvirus. Pupelių ir pomidorų padažo derinys man atrodo nei šioks, nei toks, tačiau tai yra tik mano skonis, bet vistiek patarčiau jo dėti tik į išvirusias pupeles.

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011