SKILANDIS

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 4 , reitingas: 5.00 iš 5)
Loading...

ezys,

SKILANDIS(suvalkietiškai nuo Šakiu apyl.)

5 kg geros kiaulienos (kumpinė, gali būti riebesnė)
200 gr druskos- be jodo!!!
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštas maltų juodųjų pipirų
5 skiltelės česnako (supjaustytų)

GAMYBA:
mėsą supjaustyti gabaliukais 30-40 gr,
česnaką sutrinti su cukrumi, druska ir pipirais,
Sumaišytą masę sukimšti kietai, stipriai į skrandį arba viengalinę žarną.
Skilandis surišamas, suveržiamas balanėlėmis ir šaltoje patalpoje paslegiamas 5 dienoms. Po to pakabinamas rūkyti rūkykloje. Rūkinimas vyksta labai ilgai!!! butina KANTRYBE! :)
Jeigu tas skilandis sveria apie 5 kg ir jį šaltu būdu rūkysit tik dienomis, tai procesas gali tęstis ne mažiau kaip  dvi savaitės. Vaizdelis turi būti labai kieto daikto :) .
NB: Labai svarbu malkų rūšis: gali buti alksninės; gluosninės; obels(svarbiausia -ne sakingos ir ne tos, kurios žiauriai kaitrios, kaip, pvz., ažuolo. Drebulė irgi netinka, nes ji suteikia kažkokį pošlykstį saldumą).
Štai taip ir rūkinat(ilgai ir nuobodžiai :) ), kol įgaus gražiai rudą spalvą. Paskui sausoje ir vėsioje vietoje turi pakaboti, padžiūti apie mėnesį.
Ir jau tuomet galima valgyti! :)
Tik svarbu, kad nelaikytumėt skilandžio šiltoje patalpoje!
SKANAUS !!!!!!!!!!!!

Lota

Iš tikrųjų kolyta (ją vietoj česnako  galima dėt, kaip senovėje, į skilandį)- tai dirvinė čiužute- kai peržydi gaunasi ant aukšto stiebelio du “pinigėliai” – tokie plokšti skrituliukai, per vidurį eina sėklyčių juostelė, dažniausiai augdavo javuose. Mes, vaikai, sparniukus nulauždavome ir tas kelias sėklytes sukramtydavome-malonaus česnako skonio. Skilandį močiutė darydavo daugiausia iš kumpinės mėsos.Mėsą ne plaudavo, o labai gerai nusausindavo. Ją sukapodavo ar pjaustydavo didokais gabaliukais, bet plonais :kokio 1 cm,  o ilgis ~5-7 cm.Pjaustydavo kartu su lašiniais kur ant kumpio ir jau praktiškai papildomai lašinių nedėdavo.(ir dabar valgydama šiuolaikinį skilandį iš jo pirmiausiai išlupu ir išmetu atskirus lašinių gabaliukus).
Tada gerai ir ilgai išmasažuodavo mėsą prieskoniais, druska, stambiai maltais juodais ir kvapiais pipirais bei patrintomis kolytomis,  cukrumi.Jokio skysčio ten neatsiranda. Jei padarytumėt skylutes- tai jau skilandžiui galas.Reikia taip prikimšti, kad visiškai neliktų oro.Visiškai. Tik tada gausis gerai ir skilandis švies raudoniu. Patekus orui  -papilkės ir teks išmesti, nes įgaus gaižų skonį.

Tada kimšdavo į skrandį, ne į taukinės plėvę,  dar naudodavo šlapimo pūslę, ten ją kažkaip ilgai trindavo, kad padidetų.

Kimšimas -atsakingas,nes
reikia sukimšti, kad nebūtų oro tarpų-taip su kumsčiu vis suslėgdavo.Tada, kaip suktinį su šniuru susukdavo ,uždėdavo tas lyštvas ir paslėgdavo kokiai parai.Po to  kabindavo į kaminą ir ilgai rukindavo – gal ilgiau kaip mėnesį, nes krosnis kūrendavosi tik tiek, kiek pietus virdavo .

Skilandžiai nebūdavo per riebūs, o jau skonis…..

Dar tą skrandį naudodavo šonkauliukų rūkinimui -sukapojus juos kokių 10 cm ilgio .Viskas analogiškai.Tik, žinoma, jau pjaustyti nebuvo galima, tai išimdavo po keletą ir dažnai virdavo burokų sriuba. Dabar kažin ar valgytume… 😛

migle
Na, o pabaigai įmetu rec. iš 1937m.
NAMŲ ŪKIO VADOVĖLIS ŠEIMININKĖMS.

SKILANDĮ GALIMA DRĄSIAI PRISKIRTI PRIE DEŠRŲ, NES JIS GAMINAMAS IŠ TOKIOS PAT MĖSOS, KAIP IR SAUSOSIOS DEŠROS.
Paprastai -tik iš kiaulienos mėsos.Skilandžio mėsa pjaustoma stambiais gabalais(kaip nykštis).Kai mėsa ne riebi -primaišoma pjaustytų lašinių.
5 kg mėsos dedama apie 200 gr druskos, apie 6-7 g salietros, 1 šaukštelis cukraus, 1 šaukštelis grūstų pipirų, 1 šaukštelis kalendrų, jei šeimininkei patinka -2-3 skiltelės smulkiai pjaustyto česnako ir truputėlis svogūno.Mėsa gerai išmaišoma su druska ir prieskoniais ir kietai prikemšama į švariai išvalytą kiaulės skrandį.Skilandį reikia kietai kimšti, kad stambesni mėsos gabalai glaudžiai susispaustų ir skilandyje liktų kiek galima mažiau oro.Minkštai kimštas skilandis greit sugenda.
Prikimštas skilandis tuojau užsiuvamas, iš abiejų pusių apklojamas lentelėmis, aprišamas virvele ir prislegiamas bent 5 dienoms.Iš slėgtuvo išimtas skilandis rūkomas 2 -3 savaites.Valgomas žalias ir virtas.

panašūs įrašai

One Response to “SKILANDIS”

  1. HoRuS says:

    tai kad dabar druska visa su jodu, o be to jokio skirtumo

Leave a Reply

*



visos teisės saugomos © 2006-2011