Sraigių patiekalai
|18 komentarai
migle
Buvau šventai įsitikinus, kad mūsų receptainėje su dabar kaip ir madingomis sraigėmis – visiška tvarka.Beigi, , pasirodo, anaiptol. Ogi jų gaudymo/kankinimo sezonas – pačiame įkarštyje Na, tai ir įtrenkiu visą turimą apie jas info iš sukaupto šiuom klausimu archyvo.
Iš nuosavos praktikos galiu pasakyt tiek: pervirimas kenksmingas joms tiek pat, kaip ir kalmarams.”Dusint” miltuose 2 savaites tikrai nebūtina, 4-5 dienos -visai pakankamai. Jų pirminis paruošimo procesas (ypač po visai gyvų užpylimo druska) – tikrai ne jautruoliams, bent jau man asmeniškai vienintelės patirties buvo daugiau negu gana … 🙄 Na, bet ką gali žinot -gal kam ir pravers
S R A I G Ė S
Norint pasigaminti patiekalą iš sraigių, pirmiausia reikėtų jų
pririnkti. Daugiausia sraigių galima rasti drėgnose ir žole apaugusiose vietose: prie upių, upelių, ežerų, tvenkinių. Sraigės mėgsta kalcinuotą dirvą ir joms patinka vietos, kurios yra neprižiūrėtos. Jos nemėgsta gerų žemių, dirbamų laukų. Renkant sraiges reikia žinoti, kad jų negalima dėti į polietileninius maišus. Geriausiai tam tinka tinklinis arba megztas maišelis.
Parnešę sraiges namo, jas sudedame į dėžutę. Prieš tai į ją būtina įberti truputėlį miltų, kad pabaltų dėžutės dugnas. Taip sraiges laikome 1-2 savaites, o jeigu reikia – ir ilgiau. Per tą laiką jos išvalo visą savo žarnyną.
Po poros savaičių sraiges išimame iš dėžės, nuplauname visus nešvarumus ir užberiame druska. Jos tada sulenda į savo kiautus ir išskiria gleives, išvalo savo žarnyną. Užpiltas druska sraiges reikia palaikyti dvi valandas, o po to labai gerai nuplauti visus nešvarumus. Jeigu druska užpilta sraigė nesulenda į savo kiautą, vadinasi, ji yra negyva. Tokias sraiges metame lauk.
Likusias sraiges gerai nuplauname, įmetame į nesūdytą verdantį vandenį ir paverdame 5-8 minutes. Apvirtas sraiges šakute išimame iš kiauto ir nukerpame žarnyną nuo pado, kuris paprastai būna sraigės namelyje. Tuomet imame prieskoninių daržovių (petražolių šaknių, svogūnų, česnakų), sumaišome jas su apvirtomis sraigėmis ir užpilame baltu vynu. Tuomet sraiges su prieskoniais jau verdame apie 3-4 valandas ant nedidelės ugnies. Tik jokiu būdu negalima jų sūdyti, nes sraigės sukietėja, susitraukia. O tokios sraigės nelabi tinka valgyti. Išvirus sraiges, telieka pasitelkti fantaziją, kaip egzotišku patiekalu nustebinti savo svečius ir artimuosius.
Imame sviestą, jį išlydome, po to sumaišome su kapotais česnakais, kapota žaluma, sudedame sraiges ir viską trumpai pakepiname. Taip paruoštas sraiges galima pilti tiesiog į dubenėlį ir nešti į stalą.
Jei norite, sraiges su padažu galite supilti atgal į kiautą. Taip
patiekalas atrodys egzotiškiau. Tik nepamirškite prieš gerai išplauti kiautų.!
xxx
CARAGOLS
originalus Majorkos receptas:
8 personoms
Sraiges : 100-120 gyvu Helix pomatia sraigių, kopūstinių salotų,trupučiukas miltų, rupios(stambios) druskos, šlakelis raudono vyno acto ir mėgstamo garnyro pasirinktinai.
Padažas :
100 g šviežių lašinukų,
100 g alyvuogių aliejaus,
1 sobrasada(jokiom kalbom neduoda vertimo),
500 g kietų sunokusių pomidorų (romas),
druskos, pipiru.
Surinktas sraiges pasistengiat išlaikyti keturias -penkias dienas,( bet ne ilgiau! – kitaip sraiges sublogs! :)))) ) Maitinate salotom, paskutinę dieną įberiat truputuką miltų, laikote uždengtame tinkleliu didesniame puode ar inde aukštesniais kraštais – tamsesnėje ir vėsioje vietoje.
Gaminimas:
sumetat sraiges į didesnį salotinį dubenį, pabarstot rupia druska ir apšlakstot actu(nepadauginkit!) .Paliekat penkioms minutems, du-tris kartus rankomis viską permaišydami(ar apvartydami).
Issiskyrusias gleives nuplaunat šaltu tekančiu vandeniu(kiekvieną sraige atskirai)
xxx
Dėl sraigių – labai trumpai. Patvirtinu mūsų skyrelio pradinį elgesio nuoseklumą. Iš autentiško prancūziško šaltinio. Mano pažįstamas prancūzas ne tik davė sraigių ruošimo receptą, patarė pridėti būtent petražolių į svieste kepinamas paruoštas sraiges, bet ir papasakojo apie kilusį rimtą konfliktą tarp Prancūzijos ir Italijos pasienio: kai sraigės nei iš šio, nei iš to ėmė iš Italijos šliaužti būtent į Prancūziją )
xxx
Vengriški sraigių patiekalų receptai
Sraigės su kiauliena,paprika ir pomidoru
Paimkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną ir 4 gabaliukus keptos supjaustytos kiaulienos. Užberkite arbatiniu šaukšteliu raudonųjų paprikų, truputį vandens ir virkite ant mažos ugnies 10 min. Įdėkite į tą puodą paruoštas sraiges (po pusę tuzino asmeniui), įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite česnako galvutę, 1 supjaustytą pipirą ir 1 nuluptą pomidorą. Toliau virkite, kol pomidoras suminkštės. Patiekite su ryžiais, papuoškite petražolėmis.
Sraigių sriuba
• 100 sraigių,
• 1 česnako galvutė,
• 150 g trupintų džiūvėsių,
• 100 g kiaulienos,
• 1 petražolės šakelė,
• druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį.
Kiaulieną, pridėję česnako, petražolių ir prieskonių, išvirkite vandenyje. Įdėkite į puodą sraiges, įberkite trupintų džiūvėsių ir virkite toliau 20 min. Patiekite su citrinos skiltele ir lašeliu vyno acto.
Sraigės mėsos padaže
• 150 sraigių,
• 400 g maltos mėsos,
• 1 česnako galvutė,
• 3 supjaustyti pomidorai,
• petražolės, druska, pipirai,
• aliejus.
Apkepkite mėsos faršą aliejuje, pasūdykite, pagal skonį įdėkite
pipirų. Sudėkite sraiges ir virkite ant mažos ugnies 30 min. Prieš pabaigą įdėkite pomidorus ir supjaustytas petražoles. Patiekite baltoje bandelėje.
Pikantiškos sraigės
Receptas – Džiugintos Blažytės
4 porcijoms:
100 g konservuotų sraigių
Česnako-žolelių prieskonių mišinys
Pipirai
Druska
Sviestas/Alyvų aliejus
Sraiges išimti iš kiautelių, jei didelės – perpjauti per pusę. Sudėti
į keturis mažus molinius indelius, pabarstyti druska, žolelių mišiniu ir pipirais ir ant viršaus uždėti gabalėlį sviesto ar užpilti truputėlį alyvų aliejaus.
Indelius uždengti ir įkišti į ~ 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, palaikyti, kol pradės kilti burbuliukai. Sraigės neturi išvirti, jas reikia tik sušildyti.
Valgyti su pakepintais nedideliais batono gabalėliais, juos įtrinti skiltele česnako ir apiberti truputėliu žolelių prieskonių mišinio.
Šis patiekalas – tai tik delikatesinė užkanda.
Skanaus!
XXX
Palaikiau sraiges 1 parą miltuose, kol išsivalė.
Tada užviriau vandenį su trupučiu druskos ir krapais, sumečiau sraiges. Sraiges reikia mesti, kai jos išlindusios iš kiauto.
15 min. paverdi (ilgiau nereikia, nes pasidarys kietos kaip puspadis), išgriebi, o tada -kaip jau labiau patinka.
Galima išpjauti pačias sraiges ir patiekti su padažu be kiaukutų(sviestas, česnakas ir krapai arba petražolės). Galima ištraukti iš kiaukuto, nupjauti padą, įdėti atgal į kiaukutą ir užtepti sviesto-česnakų-krapų mišiniu ir tada jau kaitinti ir tiekti spec.lėkštelėje.
Pati dariau pirmuoju būdu. Brolis po to buvo pasiryžęs išgaudyti visas sodų sraiges, kad tik dar padaryčiau
Sraigės burgundiškai
Reikės: 600 g nuvalytų ir išvirtų sraigių,
40 g sviesto,
30 g svogūnų,
50 g duonos trupinių,
100 g kieto tarkuoto sūrio,
15 g petražolių,
1 g maltų juodųjų pipirų
1-2 skiltelių česnako.
Sraiges išvirkite su prieskoniais, daržovėmis ir išimkite mėsą.
Paruoškite įdarą: svieste pakepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, pridėkite kvietinės duonos gabaliukų, sutarkuoto kieto sūrio, česnako, smulkiai supjaustytų petražolių ir truputį nuoviro, kuriame virė sraigės.
Sraigių kriaukles užpilkite šiltu vandeniu, įdėkite šaukštelį sodos ir virkite 30 minučių. Paskui vandenį nupilkite, o kriaukles praplaukite šaltu vandeniu ir gerai išdžiovinkite. Nuovirą, kuriame virė sraigės su daržovėmis, virkite ant didelės ugnies, kad sutirštėtų ir jo sumažėtų. Į kiekvieną kriauklę įpilkite truputį nuoviro, įdėkite po 1-2 gabaliukus sraigės mėsos ir užpildykite paruoštu įdaru.
Pripildytas kriaukles padėkite anga į viršų ant keptuvės arba ugniai atsparios lėkštelės, kurioje yra truputis nuoviro, pabarstykite tarkuotu kietu sūriu ir kepkite 10-15 minučių orkaitėje, kol įdaras pasidengs rusva plutele.
Patiekite karštas toje pačioje keptuvėje arba lėkštutėje.
xxx
…значит, так. в пищу использовать только тех, кто проявляет признакi жизни.
обдать улиток кипятком или подварить немного, вынуть из раковин.
сложить в кастрюльку с толстым дном, обжарить, лучше на сливочном масле. влить белое сухое вино и тушить, пока обьём жидкости не уменьшиться на треть. теперь растопим на сковороде масло, добавим просеяннуиу муку, прогреем до золотистого цвета и разбавим парои черпачков винного отвара “с-под” улиток. помешаем до загустения, обьединим с улитками, ещё помешаем, добавим мелко нарубленного чесночка и много-много (или просто много) очень мелко нарезаннои петрушки.
подавать с подсушенным багетом и белым вином.
но мне всегда так жалко улиток, что я их готовила всего один раз и не смогла есть. правда, гости ели и нахваливали…
Xxx
Česnakinis Padažas sraigėms
Я смешиваю в блендере сливочное масло (посолить если не соленое),
орехи (фундук), чеснок и петрушку. Такое масло мы храним в морозилке.
Улиток раскладываем в “улитницу” или формочки для кексов, сверху это масло и в духовку. Вынимать когда масло закипит. Одновременно
посушиваем хлеб, порезанный полосками (чтобы было удобно макать его в формочки). Улитки берём уже варенные (консервированные). Ето же масло можно растопить и использовать как соус к креветкам, а можно класть внутрь рыбных котлет кусочек и т.д.
Dar visokių receptų su sraigėmis rasite čia: http://havka.info/new/-pcatid=139.htm
kaip pagamint sraigiu sasluykus? 😕
noriu pabandyt pasigamint sraigiu tik nesupratau kuria dali reik valgyt ❓
😀 😈 Nugi kūnelis valgomas -tas kur kiaute 😉
kiek reikia vyno pilti pries pradedant virti? 🙂
priklauso nuo sraigiu kiekio 😉 Jos turi buti apsemtos -panasiai kaip bulves -nevisiskai.
paaiškinkit ir man: eisiu į sodą medžioti…
Ar po “žarnų valymo proceso ir padruskinimo” jas reikia virti su kiautu ar be?
Nes vienur supratau, kad jei be kiauto – jos mirusios ir netinkamos…
Tai gyvas ir virti? Neišlips iš puodo?
Jo,
teks gyvas, su visu “nameliu” kankint 😳
sveiki. norejau paklausti. cia viena kuri rase apie broli norinti surinkt visas sodu sraiges? ar verdi tik 15 min? kitur raso kad reikia virti 3-4 valandas. mes su vyru uzmatem kruva sraigiu prie garazo tai ir susirinkom. o valgomos tik tos vynuogines sraiges? tos mazos nevalgomos? as ir tu prisirinkau, nes man ju kiauteliai labai grazus, tai sugalvojau jas nuzudyt nes megstu rankdarbius ir man nagai panizo.
Neringa,
patvirtinu is savo praktiku – sraiges reikia virti neilgai -kitaip nei tavo vyras, nei net suva neįkas 😆
Tos sraiges, kurios musu darzus ir gelynus griauzia be sazines -ir yra vynuogines.Mazos pramoniiu budu nerenkamos del to, kad, tipo, neisnyktu populiacija.Taciau bent mano darze ta “populiacija” aiskiai perdaug isibujojo ir kenkia kitiems “ekosistemos” 🙂 elementams, tad jei jau netingeciau, naikinciau “sadistiskai” gurmaniskais tikslais. 😉 O daba tik keliukan aptikusi permetu -nuo baziliku ar dar ju nesuestu moliugu daigu- ir paskui jas suvazineja masinytes.O maziukiu, speju, ir mesyte svelnesne 😉
pasakikit ar kas bande jas susprogdinti:)))))))))
Sraiges laikyti miltuose nesąmonė. Jos visos išsivozoja, apsikakoja, sublogsta. Geriausia sraiges gaminti taip: prisirinkai, iškarto nuplovei, įdėjai į verdantį nesūdytą vandenį. 5 min pavirei, išėmei, nupjaustei padus. Tada padukus verdi su prieskoniais be druskos apie tris valandas. Po to su padažiuku ant skrudintos bulkytės. Apsivalgmas garantuotas.
į jokius miltus sraigių dėti NEREIKIA. š… yra š…, nesvarbu iš ko jis susidaro, žolės ar miltų, tai bus tik š… 3-4 dienas palaikai kasdien perplaudamas ir viskas. Po to jau druska, actas ir t.t.
o jums neslykstu man labai slykstu is vis bijau sraigiu siandien eidama vos neuzmyniau
Sveiki, radau įdomios informacijos kaip pasigaminti mini desertus. Kam įdomu paskaitykite čia http://zinom.lt/ledu-sausainiukai/
Viename recepte minima “sobrasada” yra ispaniska kiaulienos desra. Juodos kiaules desra.
parasykit man kaip pasigamint patekala is sreigiu kasper551@mail.ru.lauksiu dekui
Šaunus receptai!
Rekomenduočiau įsigyti burgundiškai ruoštų, arba tiesiog sraigių mėsos. Natūrailiai, rankomis paruoštos sraigės, itin minkštutės. Sraigių pirkti http://www.afrikinissamas.lt Išbandyta. Rekomenduoju!
sobrasada – pikantiška dešra 🙂