STEIKAS (didkepsnis)

ne kas...būna ir geriau...normaliai.neblogai!puiku! (balsavo 7 , reitingas: 4.43 iš 5)
Loading ... Loading ...

integralas

Virtuvės šefas aiškino: yra trys  steiko kepimo variantai, bet tik vienas geriausias! Kiekvieną prieskoniuoto steiko  -gero centimetro storio mėsos file (išpjovos) gabalas, pamarinuotas prieskoniuose + sausam raudonam bordeaux vyne –  šoną apkepti po 3 minutes(!), karštoje keptuveje (įdėta mėsa čirška arba ,,dainuoja”)  -su vos vos aliejaus. Prapjovus vidurys privalo būti rausvas – taip pripažįstama aukščiausia „šefo“ darbo kokybė!

coma

Nesu kažkokia ypatinga kulinarė,tik mėgėja, bet tikrai išbandytas ir garantuotas steiko paruošimo būdas: imti jautienos išpjovą (tik ją -ne kumpį, nugarinę ar pan.), pjaustyti 3 pirštų storio gabalėliais, pirštukais pamaigyti, pamasažuoti šiek tiek (jokių daužymų !), įtrinti pipiriuko ir druskos, ir dėti į įkaitintą aliejų, kepti ant nesilpnos ugnies.

Valkatinė

Dar buvo minima, kad  kartais kepimo pabaigoje galima ant mėsos užpilti truputį brendžio ir – nuėmus keptuvę nuo ugnies -  padegti  jos turinį.

Iš Delfio komentarų:

visiems, 2008 07 05 22:56
Svarbiausias dalykas  – ketinė (špižinė keptuvė). Sunki, bet sukaupia pakankamai karščio , greitai keptų o ne troškintų  mėsą. Keptuvė turi buti visiškai sausa. Mėsą nusausinkite, kada keptuvė pradeda smilkti  -įpilame vieną! arbatinį šaukštelį aliejaus ir sukinėdami keptuvę ištepame jos  paviršių. Mėsą pabarstome kepsnių prieskoniais – abi puses, jų neturint: gausiai barstome ir įtriname stambiai grustais  juodaisiais pipirais, tarkuota citrinos žievele, galima kmynų, raudonosios paprikos ir kas į  galvą šaus.Bet tradiciškai  -tik pipirai ir citrininių vaisių žievelė.

Vieną pusę kepate nuo 1 iki 2min (daugiausia –  3 min.) kepsniukui esant 1,5- 2 cm storio.
Kepsnys kepa visiškai vienas visoje keptuveje. Jūs jo nejudinate, nespaudžiate, neliečiate ir nedengiate, ugnis  visąlaik kaip nuo  pat pradžių – maksimali.
Vieną kartą apverčiate. Prapjaunate šonelį ir pažiūrite kaip atrodo: priklausomai nuo to , kaip megstate bet medium rare (vidutiniškai-žalias) , t.y. turintis daugiausiai sulčių ir skonio, bus mažiausiai vidurinis trecdalis šviesiai ar tamsiau raudonas. Tik dabar vieną ar abi puses barstote druska !!!!!
Išimate iš keptuvės, dedate ant pjaustymo lentos ar lekštės, uždengiate folija  ar kita lėkšte ir paliekate ramybėje sekančiom 7-12 minučių.
Tuo metu į keptuvę greitai įpilate pusę stiklinės balto vyno, jo nesant: žiupsnelis prieskonių: kuo daugiau pipiru, arbatinis šaukštelis sviesto, 1/2 stiklinės vandens, citrinos sulčių.Pagarinate, su mentele atgramdote viską is keptuvės ir užpilate ant savo kepsnio. Skanaus .

Genija 

Padažas steikui

 Imu  šviežius čiobrelių lapukus, rozmarino lapukus ir estragono lapukus. Viską sumušu su bulvių grūdimo įrankiu (kas turi piestelę, gerai) ir užpilu trupučiu alyvuogių aliejaus. Šitas gėris turi  kokia valandele pastoveti. O tuomet jis keliauja tiesiai ant rausvo steiko- žaliajam sviestui tik sleptis! icon razz STEIKAS (didkepsnis)

panašūs įrašai



Pasisakyk ir tu!

*



visos teisės saugomos © 2006-2011