Markerio mamos “MAKUVKOS”
|komentarų nėra
I. Kūčioms maišome prėską tešlą, t.y. be pieno.
REIKIA:
75 gr mielių (normalių, nedžiovintų)
1,5 kg miltų (pvz.malsenos “karališki” )
0,5 stiklinės šilto virinto vandens ir 2 v.š. cukraus mielių tirpdymui
1 kiaušinis
100 gr, gero saulegrąžų aliejaus
cukraus – iki 200 gr.
0,5 litro šilto virinto vandens tešlai
0,3 arbatiniai šaukšteliai smulkios druskos .
EIGA:
Mieles ištrinam su cukrumi, tada pilam į pašildytą vandeni, ištirpinam. Paliekam pastovėti 10-15 minučių šiltai -kad pakiltų.
Miltus beriam į tikrai nemažą dubenį, ten pat -cukrų, druską. išmaišom. Padarom miltų vidury duobutę, į ją sudedam kiaušinį, supilam aliejų, likusį vandenį.
Minkom tešlą rankomis – ilgai ir nuobodžiai -mano draugė įsigudrina mikseriu , kur su tomis spiralinėmis “kojomis”, nors aš, tiesą sakant, niekad nemėginau.
Po geros valandos, kai tešla pakyla, minkom ją dar kartą -nuoširdžiai , ~ 15 min. Tada jau paliekam šiltai kilti ~ 2-3 valandom. Kočiojam ~ 5 mm storio blyną ir pjaunam rutulius (mes tai atliekam su arbatiniu puoduku ). Į vidų dedam 4 rūšių įdarus, lenkiam pusiau, užspaudžiam kraščiukus.
ĮDARAI:
1) plikytos, su mėsmale maltos ir su cukrumi maišytos aguonos,
2) braškės iš uogienės, išgraibytos iš sirupo
3) tarkuoti antaniniai obuoliai, maišyti su cukrumi
4) su svogūnais apkepinti džiovinti grybai 5) Aliejuje troškinti rauginti kopūstai (galima pramaišiui su šviežiais)
… Kažkada kepdavom tradiciškai – aliejuje ant keptuvės. Po to įsigudrinom pilti į gilesnę skardą daugiau aliejaus (~ pusė centimetro), krauti ten “makuvkas”~ 1 cm atstumu ir … dėti į karštą (apie 250 ) orkaitę.Vis užmeti akį ,kad nesviltų, ir kai apačia paskrunda – apverti.
II. Kitas variantas – iš mielinės tešlos, ne Kūčioms 😉
Iš recepte vardinamo produktų kiekio išeina … didelis( kaip skalbiniams) dubuo makuvkų 🙂
3 kg miltų;
iki 1 kg cukraus (mama deda ~ 700 gr, nes tą pačią tešlą naudojam ir grybams, močiutė mano dėdavo visą kilogramą ir vien su saldžiais įdarais, o su grybais darydavo tik iš prėskos tešlos).
250 gr margarino;
200 gr mielių;
1 stiklinė grietinės;
2 kiaušiniai;
1 litras šilto pieno.
Eiga : mieles su trupučiu cukraus ir maždaug stikline šilto pieno pakildinam. Miltus su cukrumi išmaišyti dubenyje , viduryje padaryti duobutę ir supilti paeiliui mieles, ištirpintą margariną, kiaušinius, grietinę, likusį pašildytą pieną.
Minkyti ilgai ir nuobodžiai, leisti pakilti ne mažiau, nei valandą virtuvėj prie viryklės (šiltai). Kočiojam, pjaunam su puodeliu apskritimus, dedam įdarą, užspaudžiam kraštelius, kepam orkaitėj, gilioj skardoj – nepagailėjus aliejaus, nepamiršus apversti. Iškeptus dar pabarstom cukraus pudra.
PASTABA: kraštelius reikia SMARKIAI užspausti, nes mėgsta išsižioti, ypač su uogiene…
Markeris